Д-р Манджукова

Нанасяне на подходящо количество крем за лице

Изборът и употребата на локални продукти за поддържане  на външния вид е необходимо да бъдат съобразени с индивидуалните потребности на кожата. По този начин тя получава оптимално количество подхранващи вещества, които я запазват здрава и сияйна. Наред с това, потребителите на козметични средства следва да се съобразят и с още един съществен  компонент в грижата за кожата – използването на необходимото количество от продукта за красота. Тази част от режима за намаляване на преждевременните признаци на стареене е също толкова важна, колкото и подбирането на правилните продукти.

Проучвания показват, че 95% от хората не нанасят достатъчно крем, когато използват продукти за локално приложение. Поради тази причина те не могат да достигнат желаните резултати и пълната гама от ползи, които са заложени във формулите за красота. Наред с това, изследвания сочат, че повечето от потребителите на слънцезащитен крем прилагат само 25% от количеството, необходимо за подходящото ниво на защита. Ето защо, хората не винаги получават положителните ефекти, които са заложени в употребата на дадено средство.

Количеството на определен козметичен продукт, който се използва за локално нанасяне, може да бъде измерено с мерни единици като грамове, унции, чаена лъжичка или пръст на ръката. Познаването на тези единици ще позволи на  използващите средствата за красота да измерят нужното количество продукт при грижата за кожата.

Все пак следва да се знае, че всяко изделие за грижа за кожата има свой собствен метод за употреба, като тук ще бъдат разгледан единствено начинът и количеството, което се прилага върху лицето – кремове за слънцезащита, срещу бръчки, стероидни, срещу розацея или мелазма и др. Относно нанасянето на ретиноиди (ретинол, третиноин, адапален, тазаротен) и лекарства против акне, следва да се проведе предварителна консултация с дерматолог, който най-точно може да определи необходимото количество.

Настоящата статия ще даде съвет само за кремове, но не и за мехлеми, серуми, тонери и лосиони, тъй като те се различават в тежестта на активните съставки. Серумите и лосионите тежат по-малко, а мехлемите повече, така че единиците, които се прилагат за тяхната употреба, са различни от тези за кремовете.

С нанасянето на подходящото количество продукт върху лицето, възможностите за постигане на здрава и блестяща кожа драстично се увеличават. При поставянето на  крем върху лицето трябва да се използва една от следните единици:

  • 1,0 пръст –поставянето на средството се поставя като се започва от първата гънка на показалеца и се завършва на върха на пръста.
  • 1,2 грама
  • 0,04 унции
  • 1/4 чаена лъжичка

За да се покрие предната част на шията и деколтето са необходими още 1 пръст (1,2 грама или ¼ чаена лъжичка).

Така, в тези случаи на прилагане на локален продукт върху лицето само веднъж дневно в продължение на 30 дни, ще се използват 1,2 унции крем или 36 грама за един месец. Ако кремът за лице се прилага два пъти дневно, ще се премине количеството от 2,4 унции за месец или 72 грама. Тези числа са важни, защото могат да помогнат в преценката дали всеки път се използва или не правилното количество продукт.

При употребата на слънцезащитен крем следва да се поставят 2mg / квадратен cm. 30-грамова тубичка с предпазващо средство трябва да издържи 25 дни, при нанасяне върху лицето веднъж на ден. Не бива да се забравя, че при продължителен престой на открито кремът трябва да се нанася повторно на всеки два часа. Така че, при планирането на ваканция на плажа, следва да се знае, че тялото ще бъде изложено на слънце поне 6 часа, за които трябва поне 3 пъти да се използва предпазващото изделие.  Това означава употребата на 0,12 унции на ден само за лицето.   

Потребителите трябва да бъдат сигурни, че използват правилно количество крем за лицето за достигане на максимални ползи. Така те не само ще намалят ранните признаци на стареене, причинени от околната среда, стрес и ултравиолетови лъчи, но ще подсилят и здравината на кожната си бариера – отличен начин за намаляване на риска от развиването на проблематични състояния.