Д-р Манджукова

Нанасяне на грим върху възпалена кожа

Раздразнената и възпалена кожа е едно от най-често срещаните проблематични състояния, които засягат външната бариера при хората. Широко разпространено и същевременно не винаги лесно за овладяване и премахване, то може да е провокирано от различни външни или вътрешни фактори – околна среда, климатична особеност, високи или ниски температури, ултравиолетови лъчи, генетична обремененост, стрес, недоспиване, редица кожни заболявания. Симптомите на раздразнената кожа най-често включват образуване на червенина върху определен участък, като понякога този характерен симптом е съпроводен с подуване и оток, усещане за пулсиране и топлина в засегнатата област, обриви, сухота, сърбеж и напукване.

Силните пристъпи следва да бъдат наблюдавани от дерматолог, който притежава експертизата да назначи адекватно лечение, но и при най-добрата терапия се изисква време за успокояване и възстановяване. А времето, за съжаление, е нещо, с което не винаги човек разполага. Понякога дори и с раздразнение на кожата се налага да се продължат ежедневните дейности и задачи, поради което дамите посягат към грима, за да скрият обривите, зачервяванията и изсушените участъци, въпреки че общото правило е гримовете да се избягват. В тези ситуации от особено значение е качеството на използваната декоративна козметика, защото в противен случай рискът от усложняване на проблема се увеличава. Изискванията към грима при кожни проблеми са високи – трябва да не стимулират появата на нови обриви и да позволяват на кожата да оздравее. Специалистите препоръчват да се избягват продукти, съдържащи бензоил пероксид, салицилова киселина и ретиониди, тъй като те със сигурност ще усложнят раздразнението. Същевременно, диметиконът и силиконът ускоряват загубата на вода от кожната тъкан, а ароматите, ланолинът и изопропил миристат могат да увеличат разпространението на зачервяването и да засилят симптомите на подуване и сърбеж.

Експертите съветват своите пациенти в такива ситуации да се насочат към изделия, съдържащи краставица, мащерка, алое вера, зелен чай и мента, които успокояват и намаляват подуването.

Преди да бъде гримирана, възпалената кожа трябва да бъде подготвена – тя обезателно трябва да се почисти с хладка вода и щадящ продукт. В последствие зачервената област следва да се подсуши с нежни движения и да се нанесе хидратиращ продукт с антиоксидантни съставки – това ще създаде своеобразна бариера на кожата, под която тя ще продължи оздравителния си процес. В никакъв случай не трябва да се забравя и слънцезащита с подходяща за състоянието формула, като мястото ѝ е под слоя декоративна козметика.

Продуктите за грим е необходимо да са леки, хипоалергенни и некомедогенни, без аромати и без токсични съединения. Що се отнася до консистенцията, дали да бъдат течни или под формата на пудра е въпрос на предпочитание, но все пак течният продукт би осигурил допълнителна хидратация. Необходимо е при избора да се вземе предвид и колко лесно се отстранява в последствие, защото при възпалената кожа е добре да се избягва всякакво търкане и триене.

За зачервените участъци и спукани капиляри е подходяща употребата на коректор с цвят по-светъл от този на кожата, като е разумно употребата да се ограничи само върху засегнатите участъци. Ако се нанесе коректор по цялото лице, то определено ще заприлича на маска. Коректорите имат различни цветове, които са подходящи за различни тонове на кожата – зеленият е за прикриване на червени петна и лезии, оранжевият – за кафяви или лилави петна, а червеният – за тъмнокафяви и черни петна.

Дали основата или фон-дьо-тенът ще са с по-голяма покривна сила зависи изцяло от това какво и колко следва да бъде скрито. Подходящо е да се използва блендираща гъбичка, за да се избегне триенето на косъмчетата от четките по засегнатите места, а самото пособие след употреба трябва да бъде почистено внимателно. При възпаления и зачервявания е препоръчително да се избягва ружът, за да не се подчертае и подсили появилата се червенина. Що се касае до червилото – то също трябва да бъде с неутрален цвят или да се избере гланц за устни, тъй като ярките и силни цветове във въпросния момент не са подходящи и могат да изчакат по-спокойни времена.

Абсолютно задължително е гримът да се почиства вечер преди лягане. Препаратът трябва да е съобразен с изискванията на кожата, да е мек и нежен, не трябва да се използват групи кърпи, нито да се прилага каквото и да е натискане и триене. Продуктите и серумите за вечерна грижа е добре да се нанасят съгласно указанията на наблюдаващия дерматолог, ако има такъв, и в коректната последователност.

Възпалената кожа е неприятен и дискомфортен медицински проблем, който при правилната грижа и внимание може да бъде овладян и не бива да бъде причина за ниско самочувствие, нито да спира рутинните ангажименти и задачи. С правилно подбрани продукти за грим и внимателна грижа е възможно не само да бъдат овладени симптомите, но и да се изчисти лицето, като това определено би приповдигнало настроението.