Д-р Манджукова

Намаляване на разширените вени през зимата

За страдащите от разширени вени топлото и задушно време определено създава проблем. Лятото е сезон, който може да остави негативен отпечатък както върху кожата, така и върху кръвоносните съдове. За това и хората, страдащи от това често срещано състояние, с нетърпение очакват понижаването на температурите.

По принцип студеният климат не е никак лош за вените. Докато горещото време забавя циркулацията и по този начин разширява кръвоносните съдове, то застудяването има точно обратния ефект. В резултат на това по-ниските температури обикновено свиват вените, насърчават притока на кръв и облекчават общите симптоми на варикозни вени като спазми и подуване. Така изглеждат нещата на теория, но какво всъщност може да се случи на практика.

Когато времето е хубаво, хората са по-склонни да му се наслаждават и да водят по-активен начин на живот. Когато температурите започнат да падат стремглаво надолу, излизането на открито и извършването на активни дейности се случва все по-рядко. За съжаление, заседналият начин на живот влошава разширените вени и други хронични венозни недостатъци. В допълнение, по-студеният климат обикновено има по-ниско атмосферно налягане, което попречи на циркулацията в организма. В крайна сметка, се получава така, че зимата не е най-благоприятният сезон за вените, а заседяването около празничните трапези, трупането на килограми и стресовите ситуации оказват допълнителен натиск върху ставите и кръвоносните съдове.

Крайният резултат от това са видими сини линии около краката, което определено създава чувствителност, особено в планираните дни за плаж или басейн. За щастие съществуват няколко изпитани практики, които могат да намалят тези некомфортни и неприятни на вид симптоми:

1. Редовни тренировки и физическа активност

Въпреки че през зимата отпускането вкъщи на чаша какао или чай звучи изкушаващо, е добре да се отделят поне по 30 мин. на ден за физическа активност. Спортът подобрява кръвообращението, което може да облекчи вида на варикозните вени. Заседналият начин на живот затруднява тялото като изтласква кръвта обратно към сърцето, за това е добре да се помисли за тренировки включващи плуване, пилатес или джогинг на чист въздух.

2. Изготвяне на хранителен режим

За съжаление, редовното отпускане с приятели, честите сбирки покрай коледните празници, могат да доведат до увеличаване на килограмите, което никак не помага на кръвоносните съдове. Препоръчително е да се изготви разнообразна, питателна диета, която може да включва пресни плодове, зеленчуци и протеини. Естествено е в даден момент изкушението да надделее, за това са празниците – да се освободим от стреса. Но все пак, не бива да се прекалява с количествата алкохол и храна, тъй като те влияят не само върху вида на кръвоносните съдове, но и върху цялостното здраве на организма.  

3. Овлажняване на сухата кожа

Овлажняването на сухата, раздразнена кожа е ключова част от грижата за краката през зимата. Венозните заболявания могат да причинят нелицеприятни промени в текстурата и външния вид на кожата. Въпреки че овлажнителят не може да лекува вените директно, той помага за подобряване засегнатата зона на кожата. В допълнение, следва да се каже, че е добре овлажнителят да се втрива с продължителни масажиращи движения, което ще стимулира кръвообращението.

4. Повдигане на краката

Независимо от положението на тялото – седнало или изправено, законът на гравитацията означава засядане на кръвта в краката. По възможност, няколко пъти на ден е препоръчително те да се поставят върху стол или възглавнички.  По този начин се отклонява притокът на кръв и се облекчава подуването.

5. Използване на пакет с лед

Прилагането на студен пакет върху краката може да попречи на притока на кръв към засегнатата зоната и така да се сведат до минимум подуването и дискомфорта. Около 15 минути са достатъчни за облекчаване на симптомите.

6. Носене на компресионни чорапи

Предлагани се в аптеки и магазини, компресионните чорапи подобряват кръвообращението на краката. Чорапите нежно притискат вените и отпращат кръвта обратно към сърцето, което е прекрасен начин за намаляване на размера на разширените вени.

7. Терапия с лазер

В случаите, в които се търсят бързи и ефективни резултати, дерматолозите препоръчват отстраняване на разширените вени с лазер. Процедурата следва да се извърши от опитен специалист, като по същество представлява насочване на интензивна лазерна светлина към засегнатия участък. Енергията, която излиза от устройството, унищожава вената, без това да вреди по никакъв начин на кожата. Малките кръвоносни съдове изчезват веднага след самата процедура, докато по-големите потъмняват и се скриват напълно след 1 до 3 месеца. Това е и една от основните причини назначаването на процедурите да бъде през зимните месеци. В подкрепа на тази теза е и възможността за  пълно изчистване на варикозни вени, за което са необходими 3 или повече сесии с лазер. След всеки проведен курс е препоръчително пациентите да обуват компресионни чорапи за затвърждаване на ефектите. Зимата е идеалният сезон за премахване на разширените съдове, тъй като след терапията всеки пациент трябва да предпазва лекуваната зона от слънцето в продължение на 3 до 4 седмици. Това помага да се предотврати развитието на тъмни петна.