Д-р Манджукова

Най-често срещаните форми на рак на кожата

В разгара на лятото, всеки един човек се стреми да прекарва все повече и повече време на открито. На барбекю с приятели, разходка сред природата или за игра с децата, без значение от повода, всеки индивид обича да се наслаждава на хубавото и топло време. Слънчевите лъчи карат хората да се чувстват щастливи, тъй като имат способността да зареждат с положителна емоция. В краткосрочен план дори, що се касае до външния вид, те даряват организма и кожата с така необходимият витамин Д. Но тази безгранична любов към слънчевите дни, не винаги е двупосочна.

Излагането на естествена светлина, без използването на предпазни средства, причинява повечето от бръчките и възрастовите петна по лицата. Тъй като хората свързват блестящият загар с доброто здраве на тялото, е редно да разберат, че цветът на кожата, получен от излагане на слънце или в кабина за тен всъщност ускорява ефектите от стареенето и увеличава риска от развитие на рак на кожата .

Излагането на слънце причинява повечето от кожните промени, които се считат за нормална част от стареенето. С течение на времето ултравиолетовата (UV) светлина от слънцето уврежда влакната в кожата, наречени еластин. Когато тези влакна се разрушат, кожата започва да увисва, да се разтяга и да губи способността си да се върне на мястото си след разтягане. Освен това, с годините, външната бариера става по-тънка и може да се нарани и разкъса много по-лесно, а заздравяването ѝ да отнеме много повече време. Така че, докато в младежките години уврежданията, които причинява слънцето не са така видими, те определено ще се проявят на един следващ етап в живота.

Ракът на кожата е най-разпространената форма от всички видове рак в световен мащаб и за зла беда броят на случаите продължава да нараства. Като цяло заболяването представлява неконтролиран растеж на анормални кожни клетки, който води до тумори –  или доброкачествени (неракови), или злокачествени (ракови).

В дерматологията са познати три основни вида рак на кожата: базалноклетъчен карцином, плоскоклетъчен карцином и меланом. Базалноклетъчният и плоскоклетъчният рак са по-малко сериозни видове и съставляват 95% от всички ракови заболявания на кожата. Наричани също като немеланомен рак на кожата, те са лечими, когато са открити в ранен стадий. Меланомът, съставен от анормални кожни пигментни клетки, наречени меланоцити, е най-сериозната форма на рак на кожата и причинява 75% от всички смъртни случаи от рак на кожата. Ако не се лекува, може да се разпространи в други органи и е трудно да се контролира.

Ултравиолетовата радиация от слънцето е основната за образуването на ракови клетки, но UV светлината от солариумите може да бъде също толкова опасна. Излагането на такъв тип светлина през зимните месеци крие подобен риск и не се различава от летните слънчеви бани на морето и край басейна.  

Редовното оставане на слънце без защита може да бъде причина за образуването на базалноклетъчен и плоскоклетъчен рак на кожата, докато твърде честите тежки слънчеви изгаряния, обикновено преди 18-годишна възраст, могат да повишат риска от развитие на меланом. Други възможни рискови фактори са рентгеновите лъчи, когато е необходимо да се правят снимки на определени части на тялото и професионалното излагане на определени химикали.

Науката е категорична, че няма човек, който да не е изложен на опасността от развиване на рак на кожата. Все пак, рискът е най-голям за хора, които имат много светла или покрита с лунички кожа, която лесно може да изгори на слънце, светли очи и руса или червена коса. Хората с по-тъмна кожа също са податливи на всички видове рак на кожата, въпреки че рискът при тях е значително по-нисък. Заедно с това, трябва да се прибави, че фамилната анамнеза и генетична предразположеност за рак на кожата, също могат да са ключови тригери за тежките заболявания.

Най-честият предупредителен знак образуването на рак е промяна в определена област на външната обвивка, обикновено появяването на ново образувание, например бенка, както и изменение във вида на вече съществуваща бенка.

Базалноклетъчният карцином може да се появи като малка, гладка, перлена или восъчна подутина по лицето, ушите или шията или като плоска розова, червена или кафява лезия по тялото или ръцете и краката.

Плоскоклетъчният карцином може да изглежда като твърд, червен възел или като грапава, люспеста плоска лезия, която може да прокърви и да се образува кора. Както базалноклетъчният, така и плоскоклетъчният рак се появяват главно върху участъци от кожата, често изложени на слънце.

Меланомът обикновено се появява като пигментирано петно ​​или подутина, но също така на цвят може да бъде червен или бял. В общите случаи има вид на нормална бенка, но с по-неправилен вид.

Когато се появят съмнения за меланом, трябва да се знаят някои правила, които разкриват признаците на заболяването:  

Асиметрия – формата на едната половина не съвпада с другата;

Граница – ръбовете на образуванието са накъсани или замъглени;

Цвят – неравномерни нюанси на кафяво, черно, червено, бяло или синьо;

Диаметър – Значителна промяна в размера (повече от 6 мм), въпреки че всяка бенка, която става по-голяма, трябва да бъде доведена до вниманието на дерматолога;

Еволюция – всяко ново образувание ​​или бенка, които променят цвета, формата или размера си или сърбят или кървят.

Третирането на рак на кожата и определянето на лечение зависи от всеки един индивидуален случай и от вида на заболяването, големината и областта на образуването.

Стандартните лечения за немеланомен рак на кожата (базалноклетъчен или плоскоклетъчен карцином) включват:

Първична ексцизия – разпространена хирургична интервенция на изрязване на образуванието под локална анестезия заедно с границата на незасегнатата тъкан

Хирургия на Mohs (за високорискови ракови заболявания на кожата или ракови заболявания на кожата в зони с висок риск) – изрязване на образуванието и назначаване на моментално микроскопско изследване, за да се проследят ясни граници и да се осигури пълно отстраняване на рака.

Електродезикация и кюретаж – физическо изстъргване на раковите клетки на кожата, последвано от електрохирургия (топлинно разрушаване на тъканта)

Криохирургия или замразяване – Използване на спрей, памучен тампон или метално устройство, наречено криосонда, за прилагане на студен течен азот върху лезията.

Локални химиотерапевтични кремове – Нанасяне на крем, разтвор или гел върху участък от кожата, където са налични предракови и ракови образувания. Използва се всяка вечер, два пъти дневно или три пъти седмично в продължение на 3 месеца.

Стандартните лечения за меланомен рак на кожата включват:

  • Широка хирургична ексцизия
  • Картиране на сентинелни лимфни възли (за по-дълбоки лезии), за да се определи дали меланомът се е разпространил в локалните лимфни възли
  • Лекарства (химиотерапия, модификатори на биологичния отговор) за широко разпространено метастатично заболяване
  • Лъчева терапия за локален контрол на напреднал меланом в области като мозъка

Ултравиолетовите лъчи са необходими дотолкова, доколкото осигуряват витамин Д, но от друга страна те могат да бъдат изключително опасни при прекомерно излагане на кожата.  Експертите са категорични в мненията си относно необходимите грижи, които всеки един човек трябва да осигури за предотвратяване рака на кожата. Времето изкарано навън задължително трябва да е съпроводено с адекватен слънцезащитен продукт, шапка с широка периферия, достатъчно количество вода, а когато е възможно –  сянка особено в обедните часове на денонощието. Близо 80% от излагането на слънце през целия живот на човек се случва преди 18-годишна възраст. Поради тази причина всеки един индивид може да стане добър модел за подражание и да насърчи навици за предотвратяване на рак на кожата в семейството си, като вземе превантивни мерки преди излизане на открито.