Д-р Манджукова

Най-често срещаните кожни проблеми при тинейджърите

Пубертетът е част от житейския цикъл, в който се случват редица физиологични и емоционални промени. В тази възраст подрастващите са изправени пред редица предизвикателства като наред с училището, спорта и отговорностите у дома, те трябва да се справят и с безпокойствата, произтичащи от характерните за този период кожни проблеми. Появата на акне, екзема, обилно изпотяване или друго състояние може да повлияе на самочувствието и себеоценката на тийнейджъра. Точно това е моментът, в който родителят може да помогне с практически съвети, които да благоприятстват за изграждането на адекватен режим за кожата.

Пренебрегването на основните стъпки за грижа към външния вид може да се превърне в истинско бедствие, като пътят за възстановяване определено е труден и изисква огромно търпение. Все пак всеки тийнейджър трябва да знае за опасностите, които дебнат зад ъгъла и да бъде подготвен за добре познатите за тази възраст кожни проблеми.

Акне

Появяването на пъпки по лицето е най-често срещаният проблем в юношеските години. Състоянието е резултат от запушване на порите в следствие на прекомерните количества себум, които организмът произвежда. Веднъж запушени, порите улавят бактериите, които живеят върху кожата (Propionibacterium acnes) и това създава благоприятна среда за размножаването им. Целият този процес води до възпаление, зачервяване и образуване на черни точки и пъпки с бял връх.

Акнето не е застрашаващо здравето състояние, но въпреки това може да окаже сериозно влияние върху психологическото състояние на подрастващите. Проблемът е лечим, като терапията изисква търпението и отдадеността на пациента, както и следването на съветите на опитен дерматолог-специалист. Някои от многото възможности за лечение на акне включват:

  • Локални антибактериални мехлеми;
  • Локални препарати, които намаляват производството на себум;
  • Антибиотици за намаляване на броя на причиняващите акне бактерии;
  • Хормонални терапии (обикновено за тинейджърките);
  • Изотретиноин за тежки случаи (изисква се лекарско наблюдение);
  • Лазерни и светлинни терапии;
  • Химически пилинг;
  • Професионално премахване на акне;

Мазна кожа

Съвсем нормално в тази възраст е кожата на тийнейджъра да реагира на хормоналните промени, като един от възможните резултати е прекалено омазняване на кожата. А, както вече беше казано, това е сериозна предпоставка за образуването на акне.  

Препоръчително е да се подходи внимателно към този проблем, като в основата стои подбирането на правилните средства за почистване на кожата. Препоръчително е и посещението на дерматолог, които да направи оценка на състоянието и да предложи адекватни начини за терапия. Възможен вариант са медикаменти с леки съставки за регулиране нивата на себум, а при по тежки случаи – лазерно лечение, което да намали активността на мастните жлези за продължителен период от време.

Екзема

Екземата, известна в медицината още и като дерматит, представлява необичайно суха кожа, върху която се образуват лезии. Характерни за заболяването симптоми са подуване, люспести петна, дразнене и сърбеж. Тя най-често се появява на лицето, от вътрешната страна на лактите и коленете, върху ръцете или краката. Въпреки че дерматитът се характеризира със силен и болезнен сърбеж, разчесването може да навреди и да доведе до разраняване и разпространение на лезиите по други части на тялото. Тийнейджърите с екзема следва да знаят, че състоянието не е заразно и могат свободно да общуват с връстниците си.  

Заболяването редува периоди на затишие с фази на активизация, при която е необходимо да се избягват различни дразнители като вълнени дрехи, измиване на тялото и лицето със сапуни, дълги и горещи душове, премахващи естествените масла от кожата. Необходимо е да се изгради и хранителна диета, като се избягват храни, към които организмът може да даде алергичен отговор. Реакцията към определени храни се установява с лабораторни тестове.

Препоръчително е да се създаде и поддържа определена рутинна процедура за грижа към кожата, в която приоритет са леките почистващи препарати и интензивни овлажнители. Експертите могат да предпишат ежедневен прием на антихистамини за избягване на сърбежа и възпалението.

При по-тежки случаи медиците съветват да се премине към лечение със стероидни (перорални и локални) медикаменти.

Прекомерно изпотяване

Медицинският термин, използван за прекомерно изпотяване, се нарича хиперхидроза. Изпотяването е нормално състояние при извършването на физически дейности, стрес или при прекалено топло време. Хиперхидрозата обаче представлява изпотяване, което се появява, когато тялото не се нуждае от охлаждане. Прекомерните количества пот се появяват от всяка част на тялото, но най-често от дланите, краката, подмишниците или главата. Обилните количества пот се появяват, дори и когато тялото е в покой, и могат да пречат за извършването на ежедневни дейности.

Редица възможности за лечение включват ежедневна употреба на антиперспиранти, както и йонофореза (електрически ток за лечение на хиперхидроза по ръцете и краката). Един от иновативните методи предлага поставяне на инжекции с ботокс в подмишниците за намаляване действието на потните жлези.

Пърхот

Пърхотът е безвредно, хронично състояние, което се появява, когато скалпът стане прекалено сух или омазнен. В тези случаи започва да се образуват бели люспи от мъртва кожа, които остават в косата.

Въпреки че не застрашава здравето, пърхотът може да създаде неудобство в тийнейджърите, като процесът на образуването му представлява отделяне на кожни клетки с по-бързи темпове от нормалното. Себумът върху скалпа води до слепване на кожните клетки и така те изглеждат като бели люспи.

Редица фактори могат да бъдат причина за образуването, а най-честите сред тях включват суха кожа, чувствителност към продукти за коса и кожни заболявания като себореен дерматит или екзема.

Завишеното разпространение на гъбички, подобни на дрожди, също може да се счита за основен източник за появяването на бели прашинки по косата. Причини могат да бъдат стресът, нивата на хормоните, прекомерни количества себум върху скалпа или имунни нарушения. Експертите препоръчват използване на катран, цинков пиритион или селен сулфид шампоани. Не е изключено предписването на хидрокортизони или стероидни средства за локално приложение, както и перорален прием на стероиди.