Д-р Манджукова

Най-добрите съставки за поддържане на шията гладка и стегната

За голяма част от хората, полагащи грижи за своя външен вид, грижата за кожата започва от горната част на челото и завършва с линията на челюстта; отделеното внимание за тялото включва гърдите корема и крайниците, но не винаги започва от зоната, която почти целогодишно е изложена на показ – шията. Потребителите на продукти за красота често пренебрегват тази така важна област, когато прилагат ежедневните си техники на рутинна грижа, въпреки че именно шията е една от първите части, които показват признаци на стареене. Този факт се дължи на уникалната структурата на кожата – в зоната на шията тя е много по-тънка в сравнение с обвивката на лицето, същевременно вратът, точно както и лицето, са изложени еднакво на вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи.

С напредване на възрастта дермалната обвивка започва да губи от своя колаген и еластин – протеини отговорни за блясъка, гладкостта и стегнатият вид на кожата. Същевременно през последното десетилетие се появи един нов термин „Тeck-neck” (tech – технически, neck – шия), който ясно посочва още един фактор за ранното образуване на набръчкана кожа. Все по-често голяма част от младите хора съзират бръчки по шията си, което се дължи основно на движението нагоре надолу на главата, когато се гледат смарт устройствата. Тези повтарящи се движения при гледане на екрана на телефон или таблет, води до образуването на динамични бръчки. Възможно е тези линии да се появят като статични бръчки много по-късно в живота, но допълнителното натоварване на врата и способства за по-ранното им образуване.

Въпреки че експертите не са единодушни по този въпрос, кремовете за шия са важна част от рутинната за грижа за кожата – и не, те не са просто кремове за лице, прикрити под ново име. Кремовете за шия обикновено са по-плътни от другите видове препарати. Те са формулирани със специфични съставки, за да помогнат за повдигане и стягане на отпуснатата, уморена кожа поради загубата на колаген и еластин. Естествено, някои потребители използват своя крем за лице върху по-деликатната зона, но е препоръчително да се помисли за допълнително решение за тази област от тялото.  

Базирани на доказателства, видими върху етикета на продукта, най-добрите кремове за шия трябва да съдържат съставки, които се справят със загубата на тонус и еластичност, фините линии и бръчки и обезцветяването, тъй като това са първите едновременно появяващи се признаци. Освен това е препоръчително да се потърси съвет от експерт дерматолог, който съвсем безпристрастно може да обясни предимствата и недостатъците на определен продукт.  Освен това, макар че не винаги е 100 % възможно,  е разумно да се избягват кремове за шията, формулирани с вредни съставки като денатуриран алкохол, парабени и аромати, и тези тестове върху животни.

Перфектният вариант е да се потърсят чисти формули с естествени безопасни съставки, ориентирани към резултати. Най-добрите кремове за шия са формулирани с висока концентрация на активни съставки, изброени в горната част на списъка със съставки. Тези изделия могат да помогнат с две неща – за укрепване на кожата и стягане на външния вид на шията (като същевременно предотвратяват образуването на нови бръчки). Не всички средства обаче са създадени еднакви. Някои от най-добрите съставки за стягане в областта на шията включват ретинол, алфа хидрокси киселини, пептиди, витамини и кофеин, заедно със супер хидрататори като хиалуронова киселина и масло от ший.

Ретинол

Ретинолът, който се извлича от витамин А, е съставка „златен стандарт“, когато става въпрос за борба със стареенето. Той насърчава обмяната на кожните клетки, което означава, че кожата изглежда по-гладка и стегната. Докато повечето продукти за рутинна грижа против стареене действат на локално ниво върху епидермиса, ретинолът влияе върху клетъчното ниво. Това означава, че той прониква дълбоко в дермата, ускорява клетъчния обмен и стимулира производството на колаген, за да помогне на тялото да генерира по-гладка, плътна и ревитализирана кожа. Ретинолът не само помага в борбата срещу образуването на нови бръчки, но и третира вече появилите се.

Алфа-хидрокси киселини

Алфа-хидрокси киселините (АHA) са водоразтворими киселини, получени от плодове с високо съдържание на захар. Те помагат на кожата в областта на шията да изглежда гладка и стегната. Обикновено извлечени от плодови киселини, алфа-хидрокси киселините действат за разтваряне на мъртвите клетки и произвеждат пилинг действие, което помага за избледняване на пигментацията и белезите. Те, също така, подобряват текстурата и тонуса и омекотява фините линии и бръчки. Препоръчително е да се въведат бавно във всекидневния режим, за да може кожата да изработи сама толерантност към тях.  

Пептиди

Пептидите, често срещана съставка в грижата за кожата против стареене, са къси вериги от аминокиселини и градивни елементи от протеини, които подпомагат производството на колаген в тялото. Пептидите за кожата имат многобройни предимства, което ги прави едни от най-атрактивните съставки срещу стареенето. Те са включени в продукти красота, поради специфичните им ефекти, като хидратация, подобряване на тонуса, както и други предимства против стареене, включително намаляване на старческите петна, фини линии и бръчки.

Хиалуронова киселина

Хиалуроновата киселина е вещество, което човешкото тяло произвежда естествено, за да поддържа влагата на кожата. С напредване на годините намаляват количествата на хиалуронова киселина в организма, което води до суха и раздразнена кожа, фини линии и бръчки. Тъй като е овлажнител, тя може да задържи над 1000 пъти теглото си във вода, така че е твърдо може да се заяви, че тя е супер-хидратор с епични размери. Проучванията показват, че хиалуроновата киселина е ефективна за подобряване на появата на хоризонтални бръчки по шията.

Масло от ший

Маслото от ший се използва като козметична съставка от векове. Високата концентрация на витамини и мастни киселини и лесната за нанасяне консистенция го правят желана съставка за изглаждане, успокояване и кондициониране на деликатната кожа на шията.

Кофеин

Кофеинът често се среща в продукти като кремове за тъмни кръгове около очите и подпухналост и такива за стягане на кожата в зоната на шията. Съставката спомага за засилване на притока на кръв към целевата област и теорията е, че повишената циркулация прави кожата да изглежда по-стегната.

Най-добрият стягащ крем за врата трябва да се прилага ден и нощ. В идеалния случай може да са закупени две различни формули: една формулирана със слънцезащитен фактор за деня и една версия с повече активни съставки за нощта. Когато човешкото тяло е в покой, през нощта, кожата има шанс да се възстанови далеч от слънчевите лъчи. Ако потребителите на средства за красота не желаят да закупуват два крема за шия, дерматолозите съветват да се нанася предпазващо средство срещу ултравиолетовите лъчи. Превенцията, особено когато се полага усилие срещу признаците на стареене, винаги трябва да бъде първата ви линия на защита. Ето защо специалистите съветват:

  • Носете слънцезащитен крем за предпазване от увреждане на кожата
  • Ексфолирайте често шията си за насърчваване регенерацията на клетките и премахване на замърсяванията и мъртвите кожни клетки.
  • Пийте необходимите количества вода на ден за поддържане на еластична и лишена от бръчки кожа.
  • Изпълнявайте упражнения за врата, за да поддържате мускулите стегнати и тонизирани.
  • Подобрете стойката си
  • Избягвайте прекалено интензивните тренировки, които могат да разхлабят мускулите, което води до увисване на кожата.
  • Опитайте се да избягвате колебанията в теглото, които могат да причинят увисване на кожата на шията.
  • Вземете най-добрия крем за шия за бръчки – един от най-добрите начини да се предпазите от увиснала и набръчкана кожа.