Д-р Манджукова

Най-добрите антиоксиданти

При избора на идеалните съставки против стареене потребителите се изправят пред огромен избор от чисто натурални и синтетични решения. Търсенето може да бъде изморително, а постигнатите резултати не винаги успяват да заличат следите на времето. Специалистите обаче са единодушни, че в борбата срещу бръчките най-верен помощник са антиоксидантите и колкото повече от тях се използват в рутинната грижа за кожата, толкова по-сигурно е постигането на търсения ефект – млада, здрава и лишена от проблеми кожа.

Точно както правилният хранителен режим се нуждае от разнообразие – комбинация от полезни хранителни вещества, така и кожата има нужда от добре обслужващи я съставки. Именно защото е най-големият орган в човешкото тяло и естествена защита на организма от навлизането на външни дразнители, подхранването на повърхността ѝ с полезни съставки, каквито са антиоксидантите, е от съществено значение.

Антиоксидантите не само помагат за намаляване зловредното действие на елементите, отговорни за видимите признаци на стареене (това са свободните радикали), но също така могат да успокоят кожата, да ѝ помогнат да се възстанови и да я заредят с нови сили.

Хората, които отделят нужното внимание на своя външен вид, често задават въпроса кой е най-добрият антиоксидант. В действителност има десетки феноменални съставки и ефективни антиоксиданти, които са подходящи за всеки тип кожа и оказват невероятна помощ за поддържането ѝ без бръчки и фини линии. Въпреки привидно безкрайния масив от чудесни подхранващи компоненти, все пак на преден план се открояват няколко  от тях:  

Витамин Е

Витамин Е (често срещан като токоферол или токотриеноли) е един от най-известните антиоксиданти. Този мастноразтворим витамин се предлага както в натурални, така и в синтетични форми. Изследванията показват, че и двете форми осигуряват значителни антиоксидантни ползи за кожата, като естествените форми са по-мощни и имат значително по-дълготраен ефект.

Витамин Е действа по няколко начина за защитата на кожата от външни агресори, които могат да създадат дълбоко отрицателно въздействие и да имат увреждащ ефект. Той често е използван в слънцезащитни кремове поради поддържащата му роля в борбата срещу стреса, причинен от излагането на ултравиолетова светлина .

Витамин Е също действа идеално в комбинация с витамин Ц, така че серумът или продуктът против стареене, който съдържа и двата елемента, се превръща в идеалния съюзник срещу бръчките и фините линии.

Витамин Ц

Витамин Ц (срещан и с наименованията „аскорбинова киселина“ и „тетрахексилдецил аскорбат“) е мощен антиоксидант, който е особено ефективен при намаляването вида на фините линии, бръчките и неравномерния тен. Този твърде добре изследван водоразтворим витамин е считан за топ съставка против преждевременно стареещата кожа.

Когато се прилага локално, доказано запазва гъвкавостта на кожата, като същевременно тя придобива стегнат и гладък вид. Изследванията показват, че витамин Ц също помага за подобряване на неравномерен тен и изсветлява образувалите се пигментни петна.

Подобно на повечето антиоксиданти, витаминът успокоява и хидратира, което е съществена част за поддържането на младежки вид. Може да бъде срещнат в богата гама от козметични продукти от балсами за устни до кремове за очи, а максимален ефект от съставката може да се извлече, когато се намира в продукти, насочени към разрешаване на конкретен проблем.

Ресвератрол

Ресвератрол е мощен полифенолен антиоксидант, който се намира в червеното грозде, червеното вино, ядките и боровинките. Сравнително нов на пазара, но направените проучвания показват, че е един от най-добрите в борбата със свободните радикали, увреждащи кожата.

Прилаган локално, той защитава повърхността на кожата, прекъсва и спомага за отблъскване на отрицателните влияния на околната среда и изсветлява неравномерно натрупания тен. Освен това играе значителна роля за успокояване на чувствителната кожа.

Ретинол

Ретинолът (срещан и като витамин А) има отдавна утвърдена репутация като една от най-необикновените съставки за кожата. Той е възстановяваща съставка, която осигурява множество предимства за почти всеки тип кожа (да се внимава при прилагането му върху чувствителен тип кожа) – от неравномерен тен, подутини, разширени пори, груба текстура на повърхността, фини линии и бръчки.

Основните предимства са подобряване устойчивостта на кожата, което допринася за цялостното ѝ усещане за твърдост и по-младежки, здрав вид. Заради качествата си против стареене, ретинолът е ключова съставка, върху която трябва да пада изборът, когато се цели свеждане до минимум появата на фини линии, бръчки, пигментни натрупвания и груба текстура. Като допълнение следва да се спомене, че Витамин А отпушва задръстените пори, поради което намалява рисковете от образуването на акне.

Ретинолът може да бъде намерен в разнородни по вид продукти за разкрасяване и поддържане на външния вид, от овлажнители, през серуми, до нощни кремове.

Зелен чай

Зеленият чай е един от най-ефективните антиоксиданти, когато се прилага локално. Значително количество изследвания установяват, че има много съществени ползи против стареене. Ключовото съединение в зеления чай, което осигурява антиоксидантния му потенциал, е епигаллокатехин-3 галат (EGCG).

Настоящи проучвания показват, че екстрактът от EGCG, прилаган локално, може да помогне за предпазване на повърхността на кожата от факторите на околната среда, които имат най-силно изразено отрицателно въздействие. Зеленият чай също има подчертан успокояващ ефект, което го прави отлична съставка за видимо успокояване на червените зони.

Ниацинамид

Добре функциониращият епидермис е от съществено значение, за да предпазва от зловредното действие на свободните радикали. Колкото повече се стабилизира епидермална липидна бариера, толкова повече тя може да абсорбира напълно витамините и хранителните вещества от продуктите за  кожата и това да доведе до оптимални резултати.

Ниацинамидът, известен още като витамин В3, е великолепно средство за защита от опасностите на околната среда, което подобрява текстурата и тена на кожата. Той намалява фините линии, бръчките  и хиперпигментацията, като същевременно допринася и с противовъзпалителни свойства.

Водоразтворим и подходящ за всички типове кожа, този витамин често се използва за лечение на кожни състояния като розацея и акне, като едно от огромните му предимства е, че не предизвиква нежелани реакции. Идеален е за комбиниране с други продукти и съставки като витамини А и Ц, ретинол и хидрокси киселини, за подсилване на тяхната ефективност.

Преди закупуването на антиоксиданти, трябва да се знае, че те работят отлично в комбинация един с друг. Комбинирането им определено ще доведе до по-бързи и трайни резултати, което всъщност е и основната цел при търсенето на подмладяващи средства.

Трябва да се има предвид, че антиоксидантите се разграждат, когато са изложени на светлина и въздух, така че е важно да са опаковани в непрозрачни, херметично затворени съдове.