Д-р Манджукова

Над 50 и как да се погрижим за кожата

Навършването на 50-ата година е знак за изготвяне на нов режим, касаещ грижата за кожата – такъв, който  отговаря на нейните променящи се нужди. Усещайки се още млади отвътре, запазили своя тинейджърски дух, не можем да пренебрегнем сигналите, които ни изпраща нашето тяло – че кожата постепенно е изтъняла, усеща се по-суха и груба, изпитваща необходимост от хидратиране. Няколко фини линии, нотка на сиво, възрастови петна заради постоянния досег със слънцето – това представляват нормалните и неизбежни промени, които засягат кожата. Стресът, тютюнопушенето, наследствеността и хранителният режим – всички те оказват своето влияние.

Преминаването на 50-е е етап от живота, в който кожата не съумява да произвежда нови клетки толкова бързо, както преди. Тя постепенно става по-малко еластична и склонна към сухота. Нещо подобно се случва и с кожните пигментни клетки клетките, които придават цвета на косата – произвеждат все по-малко пигмент, от което косата губи своя първоначален вид и става сива.

За щастие нищо не е загубено, а добрата новина е че има няколко стъпки, които, ако бъдат следвани ще позволят на кожата да се зареди с нова енергия.

Ако пушите, спрете – Всеизвестен факт е, че цигарения дим оказва отрицателно влияние върху кожата, отнема от хидратацията ѝ я прави суха и нееластична.

Време е да кажем не на слънчевите бани и солариуми – Уврежданията на кожата, причинени от слънчевите лъчи имат дълготраен и в нередки случаи необратим ефект. Лентиго, витилиго и мелазма са част от възможните заболявания, които ултравиолетовото лъчение причинява на организма.

Използвайте слънцезащитни средства – използването на слънцезащитен продукт с над 30 и по-висок фактор е задължително. Пораженията от слънцето водят до фини бръчки и неравен тон на кожата. Разбира се, в това число трябва да бъдат прибавени и слънчевите очила, които предпазват от увреждане на очите, както и изтъняването на нежната и чувствителна кожа около тях.

Хидратирайте – След навършването на 50 се забавя процеса на обновяване на кожните клетки – кожата става все по-суха и нуждаеща се от овлажняване. Как можем да ѝ помогнем? С използването на овлажнител  – хидратиращи сапуни, гелове и овлажнители. Изгответе хранителен режим, който подпомага нормалното функциониране на организма и оказва влияние върху външния облик. Храни, богати на витамини и антиоксиданти, включително и прием на течности позволяват кожата да набави необходимите си вещества и да засили производството на колаген.

Ексфолирайте – В този период ексфолирането се явява задължително. Външният слой на кожата е покрит с мъртви клетки, които са се наслоявали там в продължение на години. Екафолирането дава нов живот – отстраняването на натрупалата се мръсотия и токсини, се изместват от нов слой здрава и млада кожа, което в крайна сметка е и нашата цел. Необходимо е да почиствате както тялото, така и лицето си поне веднъж седмично. По този начин се подпомага действието на нанесеният овлажнител да се абсорбира по-бързо и да има значително по-силен и дълготраен ефект.

Опитайте козметични продукти против стареене – Пентапептидите (химично съединение в много нови продукти) могат да помогнат на кожните клетки да произвеждат повече колаген, което прави кожата стегната и придава по-гладък и стегнат вид, която придава на кожата по-твърд вид. Козметични изделия, съдържащи ретиноиди също са една от задължителните опции, чрез които може да се постигне значително подобрение на външния вид.

Използвайте възможностите на естетичната медицина –  Инжекциите с ботулинов токсин намаляват бръчките в горната част на лицето. Химическият пилинг отстранява старата, изпълнена с мъртви клетки кожа и позволява израстването на нова и здрава обвивка, като същевременно по този начин се намаляват фините линии изглажда се кожата около очите и устата. Дермалните пълнители и микродермабразиото отстраняват бръчките, подмладяват кожата, подобряват тонуса и цвета ѝ. Процедурите с лазер я изчистват увреждания причинени от слънцето, белези, бръчки и други проблемни състояния.

Пътят към изящниятвъншен вид не отнема време и ресурси, когато е съпътстван с желание. Преминавайки през различни етапи по време на жизнения цикъл нашата кожа не успява да запази първоначалния си блясък. Полагайки грижи и дарявайки я с внимание, тя може да бъде отново сияйна както естествената ни, лъчезарна усмивка.