Д-р Манджукова

Мъжете и бръчките

Остаряването е естествен процес, който не подминава и най-големия орган в човешкото тяло – кожата. С течение на годините тя все по-трудно задържа влага, губи еластичност и в резултат увисва и се набръчква. Мъжката част от населението не е изключена от този процес. Обикновено дамите са по-суетни и полагат повече грижа този процес да се забави. Широко е разпространено възприятието, че бръчките при господата са мъжествени, чаровни и са признак на мъдрост и житейски опит (да, не е съвсем справедливо спрямо дамите). Освен възрастта, могат да бъдат определени няколко фактора, които допринасят да появата на бръчки дори и при по-млади мъже:

Генетична предразположеност и биологични фактори – начинът, по който изглеждаме, в много голяма степен зависи и от това какво сме наследили. Мъжете и жените остаряват по различен начин поради различията в кожата им. В процеса на остаряване кожата на мъжете отделя повече мазнина и това забавя появата на бръчки. Докато при жените годините носят все по-суха кожа, която се набръчква по-бързо. Освен това, мъжете имат повече мастни жлези около устата, което значително забавя появата на назолабиални бръчки. Става ясно, че мъжете са по-облагодетелствани по отношение на кожата си що се отнася до процеса на остаряване.

Липса на грижа за кожата – Да си го кажем направо, мъжете не са програмирани да полагат грижи за кожата си. Поколения са израствали без дори да подозират какво е това режим на грижа за кожата и разбира се, бумеранговият ефект се изразява в дълбоки бръчки. Мачо културата отрича дори употребата на слънцезащитни продукти. А истината е, че редовното ексфолиране, правилното почистване и подхранване (включително и около очите) всъщност са еднакво важни и полезни и за тях и в никакъв случай няма да повлияе отрицателно върху мъжествеността им.

Излагане на слънце – UVA и UVB лъчите причиняват най-големи поражения върху кожата и прекаленото излагане на слънчеви лъчи може да носи същата вреда, както и при изкуствените лъчи в солариума. Честото прекаляване със слънцето води до нарушаване на подкожните колагенови фибри, което от своя страна причинява бръчки. Препоръчително е излагането на слънце да се ограничава, да се носят покриващи цялото тяло дрехи и да се използват слънцезащитни продукти, независимо за колко време се излиза навън.

Тютюнопушене – отминаха времената, в които популярната култура представяше пушенето като обаятелно, привлекателно и стилно. Най-явна е вредата от него, когато се сравни кожата на пушач и на непушач. Тогава много ясно може да се видят резултатите от цигарите – преждевременно състаряване на кожата на лицето, сивкав и повяхнал цвят и бръчки.

Хормони – Някои експерти считат, че с възрастта нивата на хормоните биха могли да доведат до появата на бръчки. Правени са няколко изследвания на влиянието на тестостерона върху сбръчкването на мъжете – действието му води до по-плътна кожа на лицето. С напредване на годините нивата му намаляват, еластичността на кожата също, което води до набръчкване.

Цвят на кожата – Меланинът е най-важният пигмент за цвета на кожата, защото я защитава от вредното влияние на слънчевите лъчи. По-малко слънчева светлина неизменно означава по-малко бръчки. Хората с по-светла кожа са склонни по-бързо да получат бръчки и затова имат нужда от повече внимание и грижа.

Загуба на тегло – Когато остарява, организмът губи подкожната си мазнина. Това е най-видимо при лицето и затова там бръчките се забелязват най-много.

Гравитация и мимики – Гравитацията е причина за бръчки около устата и по челото. За съжаление, този вид бръчки са неизбежни и за тях не може да се направи кой знае какво – те са резултат от естествен физиологичен процес. Мимическите бръчки между веждите и около очите се появяват в следствие на постоянни свивания на мускулите в тези области, както когато се усмихваме, например.

Някои от тези фактори не могат да бъдат променени – като цвета на кожата или гените. Затова пък си струва да се обърне внимание на тези, върху които може да се влияе – цигарите могат да се спрат, слънцето може да се ограничи, кожата може да се хидратира с различни гелове, серуми и ампули. Обществото вече е достатъчно прогресивно, за да се отхвърли разбирането, че грижата за кожата е женска работа. Опитен специалист дерматолог може да консултира и да предложи терапии и режими еднакво експертно както дамите, така и господата.