Д-р Манджукова

Мъжете и бръчките

Отдавна е разбулен митът, че бръчките се появяват единствено и само, когато остареем. И докато няколко леки бръчки могат да накарат мъжа да изглежда по-чаровен и зрял, то тяхното задълбочаване се превръща в проблем. По презумпция, мъжете не са свикнали да полагат от рано грижи за кожата си и повечето започват да го правят, когато бръчките вече са факт. С възрастта кожата започва да произвежда по-малко количество колаген – главният виновник за красива и гладка кожа. За щастие, напредъкът в козметичната индустрия позволява набавянето му с качествени продукти или процедури – изборът е изцяло на потребителя. И ако стареенето е необратим процес, който няма как да бъде отложен, то с правилната грижа за кожата може да се избегнат останалите фактори, които влияят върху появата на бръчките.

Със сигурност спазването на няколко прости за изпълнение правила би върнало увереността на силния пол и би понижила риска от преждевременно набръчкване на кожата.

Защита от слънце                                                   

Излагането на слънце е една от главните причини за появяването на ранните бръчки. Ултравиолетовите лъчи и прекалено дългият престой навън в ясно и топло време неминуемо водят до увеличаване на бръчките. Пазарът изобилства от продукти за слънчева защита. Препоръчително е да се подходи отговорно в избора на предпазващ от слънцето препарат и да се подбере подходящият според типа кожа и времето, което ще се прекара на открито.

Отказване от тютюнопушенето

Освен, че вече не е модерно, пушенето е вредно, не само за здравето ви, а и за кожата. Цигареният дим е в основата за намаляването на нивата на колаген и води до ранно образуване на фини линии и бръчки. Оставянето настрани на този вреден навик определено би бил от полза за подобряване на външния вид, а разликите „преди“ и „след“ са видими само месец или два след отказването.

Здравословно

Плодовете и зеленчуците са богати на антиоксиданти, които спомагат в борбата с бръчките. Питателният и разнообразен хранителен режим, който включва богати на витамин Ц, калций, минерали, протеини пресни продукти ще съдейства за намирането на правилния път към гладката и здрава кожа.

Използване на крем с Ретинол

Ретинолът, познат и като витамин А, е мастноразтворим витамин. Изключително необходим за здрави коса и кожа. Неслучайно той е на върха на пирамидата за дерматолозите като средство за забавяне на стареенето на кожата и бръчките. Ретинолът не само подпомага образуването на колаген, но и забавя разграждането му.

Ексфолиране и хидратиране

Ексфолирането премахва мъртвите кожни клетки, а овлажнителят, който се поставя след това, поддържа кожата хидратирана. Това са две неща от изключително важно значение за здрава и красива кожа, които не отнемат много време за изпълнение. Необходимо е да се избират съответстващите на индивидуалните потребности на кожата продукти. При съмнения дали дадено средство е подходящо за типа кожа е добре да се проведе консултация със експерт в областта, който може да насочи вниманието към висококачествени изделия и поддържащи добро реноме марки.

Правилен режим за сън

Честото недоспиване или прекаляването със съня са причинители на преждевременните бръчки и фини линии. Създаването на определен режим за почивка позволява на тялото да се възстанови от умората и натрупаният стрес. Това определено влияе положително до сияен външен вид на кожата.