Д-р Манджукова

Муцин от охлюви – 4 фантастични ползи

Охлювът е мекотело от клас Коремоноги със спиралообразна черупка, която се сменя, когато омалее. Тялото им завършва с глава и чифт очи,  също така с два чифта пипала. Кръвоносната им система не е затворена, а храносмилателната… Не, няма грешка, това не е част от урок по биология за 7 клас, а информация и факти, които стоят зад поредния хит в световната козметична индустрия – екстрактът от охлюв, известен още като муцин. Ясно е, че самата мисъл за нанасяне на слуз по тялото е доста неприятна и отблъскваща, но пък в тази промишленост са известни и по-големи гадости, които носят след себе си чудотворни ползи за кожата (например, птичи изпражнения или плацента). И все пак помага ли, как и за какво се използва муцинът от охлюви и защо индустрията успя да превърне отблъскващо на пръв поглед средство в нещо поносимо и дори приятно.

Подобно на много топ тенденции за красота, муцинът от охлюви се издигна до съзнанието на поп културата чрез корейската красота и сега може да бъде срещнат в множество кремове, лосиони, серуми и тоници. Въпреки това, според различни източници, той е бил използван от древните гърци за различни кожни проблеми като оставя своята значима следа в грижата за кожата. Изследващите ползите на този фантастичен филтрат твърдят, че през 80-те години на миналия век чилийски фермери, произвеждащи ескарго, имат по-меки и гладки ръце, а някои от нараняванията им зарастват по-бързо. Така постепенно се заражда това, което в настоящето се разглежда като тенденция в света на красотата.

По същество муцинът е прозрачната и гелообразна слуз, отделяна от охлювите, за която е доказано, че е изпълнена с изключително ценни вещества като хиалуронова киселина, гликопротеин, протеогликани и антимикробни и медни пептиди. Именно те са основните съставки, които предпазват кожата на охлюва от увреждане, инфекция, изсушаване и вредното влияние на ултравиолетовите лъчи.

Проучвания установяват, че секретът е различен при различните видове охлюви. В повечето популярни продукти се влага муцин от Helix aspersa snail или т. нар. градински охлюв, в който се съдържат хиалуронова киселина и алантоин – това го прави полезен за хидратиране на суха кожа. В търсене на анти-ейдж грижа или за възстановяване на наранена кожа и белези с различен произход науката се обръща към секрет от Cryptomphalus aspersa snail, който съдържа още растителни фактори и антиоксиданти и се е доказал със своите защитни и заздравяващи свойства, както и с подчертаната си регенеративна функция. Съдържащата се гликолова киселина ексфолира мъртвите кожни клетки и изравнява цвета на кожата, а факторите на растежа стимулират производството на колаген. Благотворното въздействие на екстракта е подходящо за всички типове кожа, не са известни странични ефекти, нито конфликти с други съставки или продукти.

От хигиенична гледна точка и при спазване на строги разпоредби екстрактът от охлюви се събира в регулирана среда, в специално изградени за целта на козметичните марки ферми. Различните производители имат свой собствен начин на добив, но общото между всички тях е създаването на комфортна за мекотелото среда, осигуряване на достатъчно време за почивка и липса на стрес, защото само тогава се получава оптимално количество продукция. Муцинът от охлювите се събира, като мекотелите се поставят върху мрежа в тъмно и тихо помещение, където в продължение на около половин час оставят секрет, след което се прибират, за да си почиват и да възстановят енергията си. Събраният муцин се обработва и стабилизира, за да може да се използва за козметични цели. Регистрираните производители стриктно следят условията на отглеждане да отговарят на изискванията и са под непрекъснат контрол от съответните регулаторни органи.

Веднъж събран и обработен, муцинът от охлюви се включва в състава на продукти за поддържане на външния вид, като благодарение на своите съставки той помага умело за:

Хидратиране на кожата

Овлажняващите свойства на муцина от охлюви, го правят едно от най-желаните средства в грижата за кожата, тъй като компонентът хиалуронова киселина привлича вода към повърхността на кожата. Неговите овлажняващи свойства помагат за възстановяване на бариерната функция, като същевременно запечатват влагата за заздравяване и регенерация. Поради тази причина екстрактът от охлюви се превръща в чудесен продукт за хората, страдащи от суха кожа.

Ексфолира кожата

Муцинът от охлюви помага за почистването на мъртвите клетки от повърхността на кожата, заради съдържанието на гликолова киселина в състава си. Това негово качество позволява да бъде включен в състава на различни средства за почистване на замърсяванията в кожата и отпушване на порите.  

Засилва производството на колаген

Известно е, че муцинът от охлюви съдържа растежни фактори, които стимулират производството на колаген, а това от своя страна определено помага за блестящият и сияен вид на кожата.

Ускорява заздравяването на рани

Проучване, публикувано в Journal of Dermatological Treatment, описва ефектите муцина от охлюви върху изгаряния и други по-малки наранявания на кожата. Установено е, че прилагането на преработеният екстракт два пъти дневно в продължение на 14 дни води до по-бързо заздравяване. Муцинът успокоява раздразнената кожа и облекчава възпаленията заради големите количества алантоин, както и някои други антиоксидантни и противовъзпалителни съставки.

Охлювеният муцин е семпла, но полезна хидратираща съставка, която има допълнителни ценни качества и няма известни странични ефекти и е чудесно допълнение към лятната грижа за всеки тип кожа.