Д-р Манджукова

Мощните антиоксидантни свойства на астаксантина

Благодарение на бързоразвиващата се козметична индустрия ежегодно на пазара се появяват ултрамодерни иновативни решения за рутинна грижа за кожата. Известните марки влагат огромни суми в разработването на нови средства за освежаване на кожата, намаляване на признаците на стареене и възстановяване на младежкия външен вид. Оттук насетне „топката“ остава в полето на потребителите, които съобразявайки се с индивидуалните потребности на своята кожа, пристъпват към съзнателен избор.

В наши дни достъпът до интернет от дома, работното място, ресторанта или превозното средство позволяват покупката на козметика да се осъществи онлайн. Потребителите имат възможност да научат за съдържанието на продуктите, без да се налага да влизат в аптеката или козметичния магазин. Това позволява и по-подробно информиране за наличните активни вещества, които се съдържат в средство за грижа за кожата.

Водещият компонент в козметичните формули (били те хидратиращи препарати, почистващи лосиони или анти-стареене кремове) има огромно значение, особено що се касае за начин на възприемане от кожата, по-бързи резултати и постигната промяна. В последните години все по-често се говори за използването на астаксантин в продуктите за красота. Да, самото име навярно все още не носи някаква информация и звучи съвсем непознато, но големите компании все по-масово ще залагат на този съвършено различен елемент.

Астаксантинът е блестящ червен каротеноиден антиоксидант. Той произхожда от зелените водорасли, образуващ се при определени условия като излишна топлина и излагане на УВ лъчи. Когато се консумира от морски животни като сьомга и скариди, астаксантинът им придава характерен червен или розов цвят. В последствие, когато скаридите се консумират от фламинго, веществото превръща и естествено бледо сивите им пера в розови. Определено това не са търсените последици от използването на този елемент що се касае до рутинната грижа. Астаксантинът има значение за хората не заради цвета си, а заради мощните си антиоксидантни свойства.

Влиянието на различни фактори в околната среда, особено излагането на ултравиолетови лъчи, генерира образуването на свободни радикали и реактивни кислородни видове (РКВ) в организма. Свободните радикали и РКВ, отнемат електрони от клетките и успяват да увредят протеините, въглехидратите, клетъчните структури и ДНК в процес, наречен окисление.

От всички стресови фактори на околната среда, с които всекидневно се сблъсква човешката кожа, ултравиолетовото лъчение е възможно най-вредният елемент, допринасящ за 80 % от различните проблеми – бръчки, фини линии, възрастови петна, бенки и др. Окисляването от слънчевите лъчи разгражда колагена, дехидратира кожата и по този начин уврежда вида ѝ.  В тези случаи, на помощ идват антиоксидантите, които предотвратяват окислението, като доставят на свободните радикали така необходимите им електрони.

И докато слънцезащитните средства трябва да бъдат първата и основна линия на защита срещу вредните ултравиолетови лъчи, антиоксидантите представляват онази така желана добавка, която не само предпазва кожата от по-нататъшно увреждане, но и възстановява вече нанесени вреди. Поради необичайната си молекулярна структура, астаксантинът обикновено се смята за много по-мощен антиоксидант от другите каротеноиди и често използвани антиоксиданти. Повечето от направените досега изследвания върху този антиоксидант се фокусираха върху употребата му като хранителна добавка, но редица изследвания са проведени за неговото локално приложение. Съпоставен с обикновени антиоксиданти, астаксантинът демонстрира изключителна ефективност в борбата със синглетния кислород, един от най-силните радикали, които директно увреждат биологичните липиди, протеини и ДНК. Клинично проучване в университета Крейтън показва, че картеноидният антиоксидант може да елиминира свободните радикали 6000 пъти по-ефективно от витамин С, 800 пъти повече от CoQ10, 550 пъти повече от витамин Е и зелен чай, 75 пъти повече от алфа липоева киселина и 20 пъти повече от бета-каротин. Следователно астаксинът има не само превантивни свойства, но и възстановяващи ползи за кожата. Нанесен локално, като активна съставка в козметичен продукт, той:

  • Засилва защитната функция на кожата, като предотвратява намаляването на подхранващите я вещества
  • Намалява подпухналостта чрез потискане на възпаленията
  • Предотвратява и намалява наличието на УВ-индуцирани бръчки, като предпазва дермалния слой от оксидативен стрес
  • Укрепва кожата, увеличава влагата и възстановява увредената колагенова мрежа
  • Намалява риска от рак на кожата