Д-р Манджукова

Море, слънце, сол и пясък – как да възстановим нашата кожа

Има ли нещо по-прекрасно от лятна ваканция, прекарана на златист плаж? Може би няма нищо по-отпускащо съзнанието, релаксиращо мускулите, подмладяващо и презареждащо цялостния облик на човек, като красивия ден на слънце, заедно със звука на вълните и аромата на солена вода, който се носи във въздуха. Да, има защо добре поддържаните плажове да бъдат една от най-добрите ваканционни дестинации и да събират хора от различни по брега, лято след лято. Когато тялото се потопи в ритъма на морето, слънцето, солта и пясъка какво може да се обърка?

От гледна точка на кожата, съществуват много неща, които могат да помрачат донякъде доброто ни настроение… дори и само след един час на плажа.  Слънчевите лъчи не са по-опасни на морския бряг, отколкото където и да било другаде, просто вероятността за слънчево изгаряне на плажа е доста по-голяма, заради естеството на банските костюми, които покриват само малка част от тялото. Липсата на изцяло ограничаващ слънчевите лъчи подслон, предпазващи тъмни очила и отмиващата слънцезащитния крем солена вода, допълнително утежняват ситуацията и поставят кожата на изпитание, чиито резултати се наблюдават едва по-късно, след прекарания ден навън. 

Плажът предлага перфектна комбинация от потенциални дразнители за кожата. И солената вода, и пясъкът, и ултравиолетовите лъчи в големи количества изсушават естествените масла, дехидратират и я оставят нерядко суха и възпалена. Важно е да се знаят възможностите за възстановяване и подхранване след изкаран цял ден на брега, които ще осигурят и увереност, че не само тялото е получило необходимата почивка, но и кожата е останала свежа, еластична и млада.

Лице

Първото и от изключително значение действие е измиването на лицето веднага след плаж. След като слънцезащитният крем е изпълнил предназначението си, важно е да бъде „изваден“ бързо от лицето, така че да не запушва порите, заедно с остатъчна пот, солена вода и пясък, които също остават там. В случай че кожата на лицето не е увредена от слънчево изгаряне, може да се пристъпи към леко ексфолиране, за да се отстранят наслоените замърсявания. Дехидратираната от слънцето и вятъра кожа се нуждае от овлажняване – добре е да се избягват препарати, съдържащи алкохоли, които допълнително могат да изсушат епидермиса, както и съставките лидокаин и бензокаин, които могат допълнително да раздразнят кожата. Препоръчително е избягването на продукти, които включват в състава си ретинол, ретин А или сурови ексфолианти, тъй като кожата е много чувствителна след продължителни периоди на слънце.

Подхранваща и хидратираща маска за лице с роза или алое, ще подсили бариерната функция на кожата с необходимите ѝ вещества, като същевременно ще я остави чиста и успокоена. Не се препоръчва нанасянето на етерични масла със съдържание на екстракти от цитрусови плодове, тъй като те причиняват фототоксичност, която може да остави трайно увреждане на кожата.

И един експертен съвет накрая – спокойно може да се остави бутилка с тонер в хладилника, която може да се използва след почистване на лицето вечер. Когато тялото е нагорещено от слънцето, кръвоносните съдове се разширяват, което прави кожата на лицето зачервена и раздразнена. Впръскване върху лицето на охладен тонер може да възстанови естествения цвят и да премахне натрупаното напрежение.

Тяло

Подходящо е след прибиране от плаж да се вземе освежаващ душ с хладка, но в никакъв случай твърде гореща или прекалено студена вода. Добре е тялото да се изтърка с гъба, напоена с лек овлажняваш душ гел, за да се почистят натрупаните мъртви клетки, пот, сол и песъчинки. След измиване е добре тялото да бъде подсушено внимателно с чиста кърпа и върху него да се приложи овлажняващ продукт, особено в зоните с по-тънка, изпитваща необходимост от допълнителна хидратация кожа – ръце, деколте и шия. Подходящо е използването на масло от шия, кокос или какао. Те не само ще възстановят изгубения от морската вода и топлината баланс, но ще изравнят и неравния тен на някои места.

Млечната киселина пък е подходяща за нежна ексфолиация и отстраняване на мъртвите клетки. Богата е на протеини и Витамин А, D и Е и в случаи на изгаряния може да действа успокояващо.

При по-тежки последици от излагането на слънце и силни изгаряния на големи площи от тялото, се препоръчва незабавно посещение при специалист, който би преценил и назначил адекватни мерки за лечение – успокояващи кожата антибиотични кремове.

Най-доброто, което можете да направите всеки един човек за своята кожа, е да ѝ осигури максимална защита през деня. Особено, когато прекарва по-голямата част от него на плажа, в незащитени от слънцето зони. Нанасяйте слънцезащитен крем, носете слънчеви очила и шапки с големи периферии, пийте големи количества вода, а при възможност в най-топлите и тежки дни, потърсете място с дебела сянка или подслон. Необходимо е тялото да се маже със силен слънцезащитен продукт – над 30 фактор, на всеки два часа и с подходящото изчакване кожата да го абсорбира, преди гмуркане в солените води. И накрая, когато се приберете в къщата или хотелската стая, не изчаквайте, ами веднага се погрижете за кожата. Колкото по-бързо тя получи своите нужни съставки, толкова по-добре ще се почувства тя, а това би било от полза и за Вашето настроение и изкарване на ваканцията.