Д-р Манджукова

Молекулата, която управлява възрастта

Стареенето на кожата е един от най-често срещаните козметични проблеми както за жените, така и за мъжете, а изследователите постоянно търсят начини за подобряване на съществуващите средства против бръчки и отпускане. През 21 век грижата за кожата намери редица нови решения за подмладяване, като на пазара постоянно се появяват формули и съставки, обещаващи гладка, стегната и тонизирана кожа.

„Молекулата, която управлява възрастта“ е фраза, която без съмнение привлича вниманието, още повече когато става дума за съставка, която все още навлиза в света на естетичната медицина. Считан за съществен компонент за дълготрайна хидратация, подмладяване и сияйна кожа, хепаран сулфатът е на път да се присъедини към другите големи основни играчи – колаген, еластин и хиалуронова киселина. И ако все още по-голямата част от хората не са чували това наименованието, то това е само въпрос на време – особено за онези, които отдават значение на борбата против стареене и следят развитието на актуалните продукти за грижа за кожата.

Хепаран сулфатът е основен гликозаминогликан, който играе ключова роля в много аспекти на здравето на кожата, тъй като е жизненоважен за клетъчното делене и клетъчната регулация. Той помага за нейното правилно хидратиране като привлича и задържа влага, предпазва влакната колаген и еластин, активира производството на колаген и спомага за комуникацията и възстановяването на кожните клетки. Когато става въпрос за грижа за кожата (в частност възможностите за възстановяване и подмладяване), може да се каже, че хепаран сулфатът има способността да помага на клетките на кожата да получават и интерпретират съобщения. Как протича този процес? Растежните фактори и цитокините изпращат съобщения до специална група клетки, наречени фибробласти, за да произвеждат повече колаген и други важни протеини. С напредването на възрастта клетките не „чуват“ тези съобщения, което се отразява негативно върху производството на колаген и хиалуронова киселина. Редица проучвания показват, че именно хепаран сулфатът играе основна роля в подпомагането на клетките на кожата да получават съобщения, които ги стимулират да произвеждат повече колаген. По този начин се подобрява цялостният външен вид, изглаждат се линиите, бръчките и се възстановява кожата от уврежданията, нанесени ѝ от ултравиолетовите лъчи.

Въпреки това има и някои възражения за използването на хепаран сулфата в грижата за кожата, тъй като той е твърде голям, за да проникне в кожата в естественото му състояние. В последствие обаче учени успяха да създадат по-малка молекулна маса на съставката, известна като „аналог на хепаран сулфат“, която успява да проникне в по-дълбоките слоеве на кожата. Проучванията показват, че локални продукти, използващи тези по-малки хепарансулфатни аналози, могат да подобрят хидратацията и същевременно да се противопоставят на появата на линии и бръчки.

Като обобщение, може да се каже, че хепаран сулфатът е един многообещаващ актуален компонент, който може да има много различни приложения в грижата за кожата. В допълнение към ролята си на средство против стареене и овлажняване, той може да се използва за подпомагане на заздравяването на рани, намаляване на зачервяването и защита срещу патогени.

Доколкото e известно, аналоговите състави на сулфата се усвояват идеално и са добре поносими от хората с чувствителен тип кожа и розацея. Въпреки че са необходими повече изследвания, текущите данни показват, че хепаран сулфатът може да бъде добра алтернатива на ретиноидите за определени типове кожа.