Д-р Манджукова

Може ли да се промени типът на кожата?

Няма съмнение, че откриването на най-добрата рутинна грижа е истинско предизвикателство – независимо дали става дума за дългогодишен ентусиаст, или тепърва навлизащ в дебрите на грижата за кожата. Дори хората, които имат богат опит могат да споделят, че пътуването до чиста и блестяща кожа, е изпълнено с редица опити и грешки.

При изготвянето на режим едно от основните правила е познаването на собствения тип кожа, тъй като само така може да се предопредели изборът на продукти за поддържането ѝ. Суха, мазна, смесена, нормална или чувствителна – е отговорът на въпроса, който касае всеки един човек, преди да пристъпи към подготовка за поддържане на блестящ външен вид. Човешкото тяло преминава през поредица от трансформации и този процес неминуемо се отразява и на кожата. Може ли типът на кожата да се промени? Отговорът е – да! Не е задължително да се случи, но е възможно, когато насреща съществуват твърде много фактори и индивидуални специфики – застаряване, хормонални изменения, климатични условия, медикаменти, начин на живот, драстични диети.

Основно влияние върху промяната на основния тип и преминаването ѝ към друг зависи от няколко съществени причини.

Застаряване – естествен процес, при който кожата търпи сериозни промени. Човек се ражда с алкална кожа, която става киселинна в процеса на застаряване. По време на пубертета се отделят по-големи количества себум, което е предпоставка за акне. Най-здрава е кожата в края на 20-те до средата на 30-те години. В края на 30-те кожата започва да губи основни компоненти като колаген и еластин, което предизвиква сухота и отпускане, забавя се клетъчният оборот, губят се ценни нива на хидратация и съвсем естествено се появяват фини линии и бръчки,

Хормони – вече е ясно, че пубертетът причинява голяма хормонална трансформация на организма и това в повечето случаи се отразява и на кожата – повишено омазняване, обриви и акне. Менструалният цикъл също засяга кожата и в отделните му етапи тя  определено търпи промени. По време на бременност жената също преживява сериозни хормонални изменения – възможна е поява на акне и пигментни петна. В противоположната посока на пубертета се случват нещата през менопаузата, когато кожата прогресивно става суха, сбръчкана и увиснала.

Климат – климатът и околната среда влияят значително върху промяната на типа на кожата. През зимата поради ниските температури и сухия вятър много бързо се губи влага, което води до силно изсушена бариера. Лятото със своите температури и висока влажност на въздуха може да причини омазняване. Животът в големия град е свързан с високи нива на замърсяване и тези вещества може да възпалят и обвивката – в опит да възстанови защитните си функции кожата започва да произвежда огромни количества себум.

Диета – храната неизменно засяга типа на кожата. Здравословните хранителни навици забавят процеса на застаряване и свързаните с него промени. В обратния случай наситените мазнини и рафинираните захар, брашно и сол могат да имат неблагоприятни последици върху производството на колаген, да предизвикат възпаления и да доведат до обриви и пъпки. Тук е моментът да се каже, че всяка активна физическа дейност подобрява кръвообращението, а то захранва кожните клетки с ценни вещества. Затова добрата храна и спортът не бива да се пренебрегват, тъй като са важна част от грижата за кожата.

Медикаменти – някои лекарствени продукти, като такива за високо кръвно налягане, холестерол, акне, нежелана бременност, химиотерапия могат да доведат до драстични промени в типа на кожата, да наложат цялостна промяна на изградената рутина.

Доброто познаване на собственото лице и тяло, може да подскаже кои са признаците на промяна. На първо място продуктите, които са допринасяли с множество ползи и години наред са поддържали кожата здрава, спират да действат по познатия начин. Ако се появи съмнение, то обезателно трябва да се проведе консултация със специалист. Най-важното обаче е да се даде на кожата това, от което има нужда в момента, а не какво ѝ се е отразявало добре преди време. Тя и потребностите ѝ се променят, а в грижата за кожата е от изключително значение тези процеси да се следят. Познаването на спецификите е всъщност разковничето, което следва да е водещо при определянето на режим и конкретните продукти.

При промяна от комбинирана/суха към мазен тип кожа се препоръчват продукти с алое вера, ниацинамид, розова вода, салицилова киселина.

При преминаване от мазна към суха кожа трябва да се изберат витамин Е, хиалуронова киселина, ретинол и витамин Ц.

И тъй като преценката не винаги е лесна – например мазната кожа може да бъде едновременно и суха – експертната насока на специалист ще даде ценни указания при изготвянето на такава рутина за грижа на кожата, която да може да се адаптира при промяна на типа.