Д-р Манджукова

Да се избавим от тъмните кръгове под очите

Изтъняването, отпускането, загубата на колаген и образуването на бръчки/ фини линии в различни зони на лицето са едни от първите признаци, загатващи за стареене на кожата. Това са нормални процеси, които засягат хората –  независимо от техния пол – с напредването на възрастта. Появата на тъмни кръгове под очите също може да бъде считана за сигурен сигнал, който напомня, че кожата има нужда от освежаване. Но дали само натрупаните години оказват значение за т. нар. „сенки“ под очите?

Като оставим настрана възрастовия фактор, една от основните причини за образуването на периорбитални тъмни кръгове е натрупването на умора, причинена от липсата на сън. Хроничното недоспиване води до по-изразени естествени сенки около очите, което се дължи на факта, че кожата в тази област е средно около 0,5 мм дебела в сравнение с другите части на тялото, където достига около 2 мм. Тънкият слой кожа под очите показва кръвоносните съдове и кръвта, която те съдържат, по-ясно, отколкото навсякъде другаде на тялото.

Към тази основна причина може да се добави и съпътстващото напрежение в очите, което се дължи на дълго взиране в телевизора или в екрана на компютъра. Тези действия обикновено водят до увеличаване на кръвоносните съдове около очите, в резултат на което кожата в тази област започва да потъмнява.

Генетичната обремененост също може да бъде посочена като главна причина за този тип състояние. Потъмняването около очите се наблюдава и в ранните детски години, като постепенно, с навлизането в зряла възраст, е възможно да се влоши. В това число следва да се добавят и медицински състояния като заболявания на щитовидната жлеза, които увеличават риска от получаване на периорбитални тъмни кръгове.

Алергичните реакции не бива да бъдат изключвани като възможна причина за сенки под очите. В тези случаи тялото освобождава хистамин като отговор на вредните бактерии. Освен наличието на неприятни симптоми – включително сърбеж, зачервяване и подуване – хистаминът кара кръвоносните съдове да се разширяват и да станат по-видими под кожата. Алергиите също могат да увеличат желанието за разтриване и разчесване на сърбежа, като тези действия влошават симптомите и водят до възпаления, а понякога и до спукване на кръвоносните съдове около очите.

Лечението на тъмните кръгове около очите зависи от определянето на основната причина за получаването им. Както и при редица други заболявания, които рефлектират върху здравето на кожата, така и тук трябва да се потърси решение за първопричината – намаляване на стреса, лечение на алергиите, подсилване и хидратиране на засегнатите зони. Същестуват обаче и общоприети средства, които, независимо от причините, помагат за контролиране на този проблем.

Нанасянето на студен компрес помага за намаляване на подуването и  свива разширените кръвоносни съдове. За целта може да се използват няколко кубчета лед, обвити в чиста кърпа. Подобен ефект може да се постигне и с навлажнена със студена вода кърпа, която се поставя под очите в продължение на 20 мин.

Отделянето на време за по-дълъг сън значително би намалило сиво-синкавите отенъци около очите. Тук следва да се добави и намаляване на времето пред компютъра и телевизора, което особено във вечерните часове е необходимо да се замени с часове за почивка и зареждане на организма.

Прилагането на студени торбички от чай върху клепачите оказва силен положителен ефект. Чаят съдържа кофеин и антиоксиданти, които помагат за стимулиране на кръвообращението, свиване на кръвоносните съдове и намаляване на задържането на течности под кожата. Потапят се торбички с черен или зелен чай в гореща вода в продължение на пет минути, след което се оставят 15-20 минути в хладилника, за да се охладят. Торбичките се поставят върху очите за 10-20 мин, а след отстраняването им очите се изплакват с хладка вода.

За по-бързи, ефективни и видими резултати съществуват козметични процедури, които значително редуцират този кожен проблем. Някои от по-често използваните методи включват:

  • химически пилинг за намаляване на пигментацията
  • лазерна терапия за възстановяване и стягане на кожата
  • тъканни пълнители, които прикриват кръвоносните съдове
  • хирургическо имплантиране на мазнини или синтетични продукти

Преди вземане на окончателно решение за козметична манипулация е необходима консултация с дерматолог, на която да се обсъдят възможностите за третиране на тъмните кръгове под очите. Някои от посочените процедури следва да се извършват от доказан специалист в областта, тъй като по този начин рисковете от нежелани реакции и дълъг период на възстановяване ще бъдат сведени до минимум.

За част от хората периорбиталните тъмни кръгове са временен проблем, често като индикация за стареене или липса на сън. За щастие съществуват домашни и медицински лечения, които подобряват вида на очите. Като цяло, не са причина за безпокойство. Все пак, ако обезцветяването или подуването се влошат с течение на времето, съветвам да се осъществи посещение при дерматолог, който ясно ще диагностицира проблема и ще насочи към оптималния вариант за лечение.