Д-р Манджукова

Можем ли да разчитаме единствено на слънцезащитния фактор в нашите овлажнители?

Защитата от слънцето е ключов аспект за поддържане на здрава кожа и изчистена от проблеми кожа. Ултравиолетовата радиация, която идва от слънчевите лъчи, може да отвори множество проблеми, особено когато не се вземат превантивни защитни мерки – преждевременно стареене, слънчево изгаряне, пигментни петна, зачервяване и меланома са най-често срещаните състояния, в следствие на прекомерно излагане на слънце. С нарастващата осведоменост за вредните ефекти на ултравиолетовите лъчи, хората започнаха да включват слънцезащитата в ежедневната си грижа за кожата. Нещо повече – козметичните компании започнаха да предлагат различни решения за красота, които като допълнителен бонус, имат в състава си и слънцезащитен фактор. Въпреки това, ефективността на ежедневните овлажнители с предпазващ фактор (обикновено около 15) предизвиква полемики в дерматологичните среди, а експертите не са категорични относно осигуряваната от тях слънцезащита за лицето.

Ако нещата бъдат разгледани от ъгъл, който търси сигурност за индивидите и пълно предпазване на тяхната кожа, е малко трудно да се възприемат напълно качествата на овлажнителите със слънцезащитен фактор. По правило слънцезащитният крем е предназначен да се нанася върху кожата и да се разпространява с движения по нея, за да действа като защита между лицето и слънцето. Предпазващите от слънцето изделия обикновено не са предназначени да проникват в кожата, защото тяхната задача е да блокират всички вредни ултравиолетови лъчи. Овлажнителите, от друга страна, имат напълно противоположна цел – да навлязат в дълбочина и да добавят необходимата влага.

И тук идва съвсем логичния въпрос – може ли един продукт да съчетае тези две напълно различни свойства и да работи добре по тези две направления (т.е. да защити кожата от слънцето и да я овлажни правилно)? Не веднъж е ставало дума, че формулите в света на грижата за кожата се създават и предлагат за разрешаването на определен проблем, в определени случаи могат да послужат за две близки едно с друго състояния. Що се касае до защитата от слънцето и овлажняването на кожата, няма как да останем равнодушни и да не бъдат разгледани нещата малко по-задълбочено.

Потребителите на козметични средства трябва да знаят, че слънцезащитният крем не е съставка. Той е и трябва да бъде неотменима стъпка в рутинната грижа и винаги да се нанася последен (преди грима). Целта на слънцезащитния продукт е да образува защитен филм върху кожата, за да я предпази – неговата задача не е да възстановява баланса на влагата или доставя съставки в по-дълбоките слоеве.

Доказано е, че предпазващият фактор 15 (поставян обикновено върху етикетите на овлажнителите за лице) осигурява защита срещу ултравиолетовите Б-лъчи и позволява оставането на слънце 15 пъти по-дълго, отколкото без нанесено защитно средство. В същото време този предпазващ фактор има способността да блокира само около 93% от ултравиолетовата Б-радиация, което означава, че 7% от нея проникват в кожата.

Ефективността на слънцезащитния крем зависи от няколко условия, включително нанесеното количество, честотата на нанасяне, вида на слънцезащитния крем и индивидуалния тип кожа. Хората със светла кожа или анамнеза за рак на кожата се нуждаят от по-силна защита от тези с по-тъмна кожа или по-малко излагане на слънце. Именно поради тази причина за тях нанасянето на овлажнител със слънцезащитен фактор може да се окаже напълно неефективно.

Защитата на кожата от слънцето е от решаващо значение за поддържането на здрава и млада кожа. В допълнение към ежедневните овлажнители със слънцезащитен фактор 15, използването на слънцезащитни продукти с по-високо ниво на протекция и правилните техники за нанасяне на този тип изделия са от съществено значение за оптимална защита от слънцето.

Важно е да се отбележи, че докато ежедневните овлажнители със слънцезащита може да изглеждат като удобна опция, те не са достатъчни, за да осигурят плътна бариера за хората, които ги използват.

Разбира се, използването на овлажнител със слънцезащитен фактор 15 не е безполезно, но е препоръчително за продължителен престой на слънце да се предвиди по-сериозна протекция за деликатната кожа на лицето.  Съвременните препарати за предпазване от вредните ултравиолетови лъчи са пригодени за различните типове кожа и е разумно да се потърси такъв, който отговаря на индивидуалните нужди на обвивката.