Д-р Манджукова

Можем ли да разпознаем фалшивите козметични продукти

Възможностите на съвременната онлайн търговия са неограничени и потребителят може съвсем лесно и достъпно да се снабди с каквото иска от всяка точка на света. Сред недостатъците ѝ, обаче, е вероятността да се попадне на имитиращи продукти или фалшификат. И докато при някои видове изделия, като чанти или обувки, некачественият имитиращ продукт не е потенциално опасен, то при козметиката, за съжаление, рисковете за здравето са много сериозни.

Производителите на такива продукти не спазват регулациите, не гарантират безопасността на потребителите, приготвят формулите при неподходящи условия, без никакъв контрол на качеството, без данни за произхода на съставките, като не е ясно дали са изпитвани изобщо за безопасност и ако да – дали върху хора и / или животни. В този процес на създаване на козметичен препарат могат да бъдат допуснати опасни бактерии, канцерогенни съставки или такива, съдържащи, например, олово, с неясна и потенциално висока и увреждаща концентрация. Неконтролираните условия на технологичния процес включват също така и неподходящи температури, незаконни, нехигиенични помещения. Потенциалните рискове са свързани с всеки етап от веригата на производство на един продукт. Фалшификаторите непрекъснато усъвършенстват уменията си и са в състояние да създадат идеално копие на опаковката на някоя марка и в тези си усилия са стигнали дотам, че дори опитните търговци не са в състояние да отличат оригинала. За съжаление обаче, не се влагат толкова усилия в съдържанието на отлично копираните продукти. 

Другата разпространена рискова за потребителите практика е неоторизирани търговци да изкупуват стока от легални брандове и да организират разпродажба и намаления, като привличат клиенти с изгодни и атрактивни цени. Проблемът тук се крие в неизвестността – не е ясно при какви условия са съхранявани продуктите, нито дали са с изтекъл срок на годност. И в двата случая най-малкото, което може да се случи, е формулата вече да не е ефективна. Но опасността от нанасянето на непоправими щети вследствие на употребата на такъв продукт е напълно реална.

Кои са наистина опасните съставки във фалшивите продукти:

 • Олово – с доказана токсичност, водещо до проблеми с репродуктивната и отделителната системи, черния дроб и сърдечносъдовата система.
 • Арсеник – с времето може да се натрупва в организма до достигане на опасни нива, изключително вреден за бременни жени и кърмачки, силен канцероген.
 • Мед – натрупването на този метал в организма може да доведе до абсорбирането в кожата на други вредни химикали.
 • Живак – може да причини отравяне на нервната и имунната система, както и на дихателните органи. Определен е като токсичен химикал, лесно се абсорбира чрез кожата и изключително вреден за развитието на плода.
 • Кадмий – тежък метал, за който се счита, че може да причини отравяне на репродуктивната, имунната и нервната система.
 • Алуминий – различните съединения, съдържащи алуминий, имат различни нива на токсичност, някои са свързани с проблеми в нервната и репродуктивната система, считат се за канцерогенни.
 • Цианид – въпреки че се открива в козметични продукти, най-опасен е, когато се вдишва.
 • Бактерии – причиняват инфекции, обриви и алергични реакции. Често срещана във валшивите опаковки е ешерихия коли, която води до остра диария, бъбречна недостатъчност и анемия.
 • Животински фекалии – доказателство за нехигиенични условия, както и за лабораторни животни за тестове.
 • Разтворител за боя – открити са следи в спирали, може да доведе до тежки алергични реакции и трайни увреждания на очите.

Единственият начин да се докаже или не оригиналната формула е с лабораторен тест. Разбира се, това е непосилно за потребителя, но ето няколко възможни начина, по който може да се избегне фалшив козметичен продукт:

 • На първо място, да се пазарува от оторизиран, лицензиран търговец (етичните марки предоставят информация кои са техните оторизирани партньори), от онлайн или физически аутлет на конкретния бранд. Препоръчително е изборът да се прави при проверени търговци с добра репутация.
 • Разумно е да се събере информация за търговеца, като източник биха могли да са форуми, блогове, социални мрежи, ревюта – ако има недоволен клиент, той ще се постарае да се оплаче.
 • Трябва да се внимава при обявени отстъпки, които са твърде хубави, за да са истина, особено от търговец, чието име е неизвестно за потребителите.
 • При колебания относно оригиналността е по-добре да не се купува.
 • Потребителите не бива да се подлъгват по оферта за „ограничена серия“, особено ако самият производител не предлага продукта като ограничено издание.
 • Клиентите могат да поискат сертификат за оригинален произход от търговеца.
 • От съществено значение е жертвите на измама да подадат сигнал, за да не се повтори злоупотребата с друг човек.