Д-р Манджукова

Можем ли да предотвратим врасналите косми след бръснене

Премахването на космите по ръцете, краката, интимните зони е един от процесите, които касаят не само и единствено слабия пол. Все повече и повече мъже прибягват към обезкосмяване на различни зони на тялото като част от рутинната грижа за външния вид. Векове назад начините и за отстраняване на нежеланото окосмяване се усъвършенства, за да причинява все по-малко дискомфорт. Ръка за ръка с това вървят и способите за пълното отстраняване на косъма и предотвратяване на повторното му появяване.

Въпреки появата на лазерното отстраняване на косми, което набира все по-голяма популярност като ефективна и безвредна процедура, все още голяма част от хората продължават да залагат на наложилите се с годините методи по премахване – чрез кола маска (восък), депилатоарни кремове, епилация, бръснене. Тези методи обаче не само не достигат до висотата на лазерното обезкосмяване, а дори в определени случаи могат да влошат проблема – правейки космите по-твърди, окосмяването по-гъсто, а някои от космите с обърнат растеж навътре в кожата.

Подкожните косми (врасналите косми) са един от големите и съпътстващи бръсненето, епилирането и колата маска проблеми. След премахването им по този начин, част от тях се възстановяват отново като врастват в кожата, което на свой ред предизвиква възпаление. Въпреки това подкожните косми не са причина за безпокойство, но все пак трябва да се вземат необходимите мерки, тъй като състоянието може да стане хронично. Не на последно място – съществува и риск от усложнения – развиване на бактериална инфекция и образуване на белези.

Врасналите навътре косми, могат да бъдат причинени от всякаква форма на отстраняване, но тенденцията показва, че това се случва по-често при употребата на епилатори. Поради тази причина е необходимо да се предприемат някои превантивни мерки и ако все още това е Вашият начин за премахване на окосмяването, да се възползвате от съветите за предпазване от враснали косми.

Състоянието на епилатора.  Преди употреба е необходимо да се прегледа състоянието на епилатора, да се почисти внимателно и да се подготви за предстоящата процедура. Ако пинсетите му са огънати, то е твърде вероятно да не могат да захванат косъма правилно (под правилния ъгъл), което от своя страна води до счупване на косъма – над или под кожата – причинявайки врастване навътре. Много е важно да се следват указанията на производителя за правилно почистване на уреда. Следва да се има предвид, че премахването на космите от фоликула оставя отвор, през който лесно и незабележимо могат да навлязат бактерии. По този начин кожата става уязвима и благоприятства за обръщане на косъма и растежа му навътре.

Постигане на префектно обезкосмяване с честа практика. Колкото по-често се използва устройството, толкова повече тялото и кожата свикват с него, което предпазва от обръщане на косъма.

По време на епилирането кожата трябва да е изпъната. По време на работа с епилатора е препоръчително кожата да се държи изпъната, зона по зона, което ще позволи на уреда да изтръгва космите изцяло, а не да ги къса и пречупва. Когато косъмът е пречупен е твърде вероятно да започне да расте навътре, което веднага води до подуване и възпаление на мястото.

Използване на тонер. Използването на тонер за кожа след епилация може също да помогне за предотвратяване на подкожни косми. Този тип козметични продукти помагат за затварянето на порите във фоликула, което от своя страна затруднява навлизането на бактерии.

Ексфолиране. Редовното ексфолиране спомага за пречистване на мъртвите клетки от кожата, както и за поддържане растежа на космите нагоре, в правилната посока.

Току-що обръснатите или епилирани крака са меки на допир и създават чувство на удовлетвореност. Но в същото време, ако не се прилагат правилните продукти и или не се използват правилните техники за бръснене, болезнените и сърбящи враснали косми определено ще създадат дискомфорт и ще образуват грапави места по краката и ръцете. Въпреки че подкожните косми са често срещани, те не бива да са нещо, което да приемате с лекота и да отхвърлите възможните решения за избягването им. Замислете се за лазерните процедури, които ефективно отстраняват окосмяването с максимален ефект срещу повторното израстване на косъм. В Belle Femme използваме иновативна техника за лазерна епилация, гарантираща високи и удовлетворителни резултати.