Д-р Манджукова

Могъщите ползи на магнезия

Година след година, ние се потапяме все повече в света на грижата за кожата. Научили сме се да разпознаваме активните съставки, които озаряват кожата ни, знаем кои процедури са истински подарък за външния вид и поддържат нашата младост. Знаем и за ползите от включването на изпълнена с витамини грижа за кожата в нашите процедури за красота. Хидратиращи и подсилващи блясъка, витамини A, B, Ц, Д и E в многообразието от продукти работят за постигането на гладък и здрав външен вид.  

В допълнение към тези супер герои за нашата външна преграда можем да прибавим и минералите и техните безценни свойства. Науката вече е направила достатъчно, за да докаже, че естествено срещаните минерали като цинк, магнезий и калций подпомагат кожата със значителен брой положителни ефекти – от премахване на зачервяването до защита на кожата от външни агресори.

Към тази група от изключителни природни елементи може да бъде добавен и магнезият – основен макроминерал, с изключителна важност за функциониране на тялото и за протичането на различни биохимични процеси вътре в организма. Доказано е, че всяка една клетка в тялото ни се нуждае от магнезий. Той е отговорен за над 600 различни реакции в тялото ни – от смилането храната и предотвратяването мигрена до облекчаването менструални спазми и жизненоважното действие на мускулите ни.

Въпреки своята изключително важна роля за работата на органите, един огромен процент от населението на планетата изпитва недостиг на този съвършен минерал.  По-ниските нива на магнезий в организма обикновено се свързват с различни причини, включително хроничен стрес, лошо храносмилане и хормонални колебания. Именно поради тази причина Майката природа ни дава възможност да повишим количествата на магнезий чрез изготвяне на подходящ хранителен режим. Зелените листни зеленчуци (спанак, зеле, салата), авокадо, риба, банани, ядки, семена и пълнозърнести храни, са отлични източници на веществото.  

В същото време можем да подобрим усвояването на магнезий, като намалим количеството кофеин и алкохол, които консумираме и същевременно да се съсредоточим в поддържането здравето на чревната флора. Така ще успеем да отделяме по-малко магнезий, тъй като ще поддържаме нивата на захарта си ниски.

Специалистите препоръчват мъжете на възраст между 19-51 години да приемат 400-420 mg магнезий на ден, а жените в същата възрастова категория – 310-320 mg на ден. Бременните жени се нуждаят от повече, като препоръчителната дневна доза е 350-360 mg. Въпреки че прекомерните количества магнезий е малко вероятно да причинят някакви вредни ефекти, препоръчително е да не превишаваме предложената дневна доза.

Освен с доказаните си качества за лечението на различни хронични проблеми, магнезият години наред се ползва активен компонент в грижата за кожата. Познат от древни времена като ключова съставка за благосъстоянието на хората, днес голяма част от нас се събуждат и поглеждат към неговите мощните ползи, които естествено носи.

Успокоява сухата, чувствителна кожа

Магнезият  подпомага функцията на имунната система, което практически означава, че приемът му помага за подобряване способността на белите кръвни клетки да елиминират вредните микроби. Неспособността за борба с инфекцията обикновено означава възпаление, увреждане на клетките и възпрепятстване нормалната работа на органите.

Възпалението и зачервяването, обикновено характеризират сухата, чувствителна кожа, която може да бъде предотвратена с прием на магнезиева добавка.

Облекчава уврежданията, причинени от слънцето

Прекомерното излагане на слънчева светлина води до увреждане на клетките в кожата, разграждане на колагена, образуване на пигментни петна, фини линии и бръчки. Магнезият притежава свойствата да забави и предотврати развиването на тези застрашаващи текстурата и вида на външната бариера процеси. Той предпазва клетките от оксидативен стрес и произтичащото от това увреждане.

Подобрява цялостния вид на кожата

Ниските нива на магнезий могат да доведат до липса на мастни киселини в тялото, които са от съществено значение за еластичността и хидратацията на кожата. Дефицитът на тези мастни киселини означава едно – по-бързо изсушаване на кожата, поява на бръчки, както и груба и неравна текстура. Приемът на препоръчителните количества магнезий, в комбинация с подходящите за индивидуалните нужди на кожата продукти, могат да предотвратят настъпването на тези проблемни изменения.

Подпомага репликацията на клетките

Магнезият е необходим компонент за различни биохимични реакции в тялото, включително възстановяване на ДНК и клетъчна репликация. Магнезият, чрез регулиране на клетъчния метаболизъм, подпомага репликацията на ДНК, а също така и възстановяването на слаби или увредени клетки, като ги прави по-здрави и по-силни. За външния вид това означава – млада, стегната и лишена от проблеми кожа.

Помага в борбата с акне

Магнезият може да бъде включен като допълнителен елемент за предотвратяване образуването на акне, както и за справяне с леки форми на състоянието. Магнезиевите добавки помагат за понижаване на нивата на кортизол в тялото, което води до стабилизиране на хормоните и предотвратява появяването на пъпки, причинени от хормонален дисбаланс.

Магнезият може да ни накара да се почувстваме по-добре по много начини и поради тази причина трябва да обмислим как използваме тази актуална съставка в грижата за кожата. Тъй като той се абсорбира отлично от кожата можем да закупуваме продукти за локално приложение, които са отличен източник на ползи за външната красота или да включим в хранителния си режим продукти, съдържащи този невероятен минерал, за да набавим необходимите ни количества от него.