Д-р Манджукова

Могат ли да бъдат опасни родилните петна

Освен че изпълнява жизненоважната роля за защита на организма, кожата има и други значими функции като терморегулираща (регулира притока на кръв и потоотделянето), сетивна (наличие на рецептори за допир, натиск, болка), имунологична (активна част на имунната система, която унищожава микроорганизмите), секреторна (потоотделяне и отделяне на себум). Чрез тях външната обвивка предпазва тялото от инфекции, възпаления и застрашаващи заболявания, явявайки се естествена преграда пред опасните влияния на външния свят. В зависимост от специфичността на тялото, всяка кожа има своя идентичност и характер – някои са по-чувствителни, други – груби, трети – мазни. И именно заради тези типични особености на организма върху нея се появяват различни образувания – бенки, ангиоми, брадавици и др., които много рядко създават здравословни проблеми. Въпреки това, всеки индивид следва да бъде бдителен и да отделя необходимото внимание на тези малки несъвършенства, тъй като колко и незначителни да изглеждат, понякога водят до застрашаващи здравето състояния.

Някои от тях се появяват върху тялото с раждането и са известни като рождени белези или родилни петна. Срещани твърде често (при около 70 % от новородените), те могат да бъдат с различна форма и размери, като рядко представляват опасност и поради тази причина не се нуждаят от лечение. Рождените белези обикновено са кафяви на цвят, образуващи се по същия начин като бенките – след натрупване на меланоцитни клетки в дадена област на тялото. Сред някои експерти се разпространява и схващането, че родилните петна се образуват от протеини, продуцирани от плацентата по време на бременността.

Рождените петна рядко стават причина за медицинска помощ, като статистически повечето от тях не създават здравословни проблеми. Въпреки това, не бива да се изключва вероятността за раздразнение и възпаление, а в най-лошия случаи и до развиването им злокачествено заболяване.

И макар че вродените белези могат да изчезнат сами с времето (което се случва сравнително рядко), то възможността за премахването има също следва да бъде разгледана. Особено в случаите, когато са разположени на видими места и създават чувствителност и спад в самочувствието. В тези моменти е най-добре да се потърси мнението на специалист, който да определи вида на родилния белег и да прецени оптимален начин за премахването му.

Отстраняването на такъв тип образувания може да бъде болезнено и не винаги успешно. Ако, например, рожденото петно не причинява проблеми със зрението, храненето, слуха или дишането, то трябва да се съпоставят потенциалните проблеми с очакваните ползи от премахването. В повечето случаи лекарят може да направи доста точна прогноза за това как ще се развие белега и какви ще са резултатите след лечението му. Опциите за лечение зависят от няколко фактора, включително местоположението и тежестта на белега:

Кортикостероиди: могат да се инжектират директно в рождения знак или да се приемат перорално, за да се спре или да се свие нарастването му.

Интерферон алфа-12: ако кортикостероидът не дава необходимите резултати, този медикамент може да се използва за скриване или спиране на уголемяването на образуванието.

Лазерна терапия: обикновено се използва за петна и белези, които са близо до повърхността на кожата и не са заели твърде голяма площ в тялото

Хирургия: Този тип лечение се използва само, когато другите прилагани терапии не са сработили и в случаите, когато рожденият белег причинява медицински проблем.