Д-р Манджукова

Мист за лице и ползите за кожата

Мист за лице (mist – лека мъгла, ръмеж) е сравнително нова и иновативна добавка в грижата за кожата. По същество представлява течност с хидратиращи, успокояващи или дори абсорбиращи себума свойства, която се впръсква или нанася със спрей. „Мъглата“ може да се използва между отделните етапи във всекидневната рутина, под или над грима и дори за разреждане на други козметични продукти. Дотук – нищо революционно, но все пак с какво се отличават от, например, термалната вода или фиксиращия грима спрей? За разлика от термалната вода, мистът – освен вода – съдържа щадящи и полезни съставки (хюмектанти и емолиенти), а що се отнася до фиксиращия спрей – той „заключва“ грима и е част от декоративната козметика. Разбира се, индустрията вече предлага и хибридни варианти, така че информираният избор винаги е стъпка в правилната посока.

Ето и някои от ползите при използването на мист за лице:

Освежава кожата – осигурява свежест и прохлада в горещ, летен ден, след интензивна тренировка, натоварваща физическа дейност, при уморен вид. Допълнителен бонус е, че намалява трансепидермалната загуба на вода.

Хидратира – за тази цел изборът на потребителите трябва да се съсредоточи върху мист с допълнително хидратиращи съставки, както и оклузиви и емолиенти (например сквалан, масло от ший, кокосово масло), тъй като те задържат влагата в кожата. Хидратиращият мист може да се нанася няколко пъти на ден, като ефектът му е мигновен, а другата добра новина е, че гримът върху лицето не се разтича.

Запечатва влагата – за тази цел мистът трябва да се използва между отделните стъпки в рутинната грижа или по време на гримиране. В резултат кожата придобива стегнат и свеж вид.

Успокоява чувствителната кожа ­­–  намалява зачервяванията, възпалението и раздразнението и възстановява нивата на влага. В случаите с чувствителния тип кожа е особено важно да бъде избран правилният продукт, който да не съдържа алкохол и изкуствени аромати, по-скоро да се заложи на базова формула с нежни съставки и термална вода, която е богата на противовъзпалителни минерали.

Абсорбира излишния себум – звездните продукти за тази цел винаги са били пудра и попиващи кърпички. На сцената излизат мистове, съдържащи копринена пудра или силика (естествен минерал), които абсорбират излишното омазняване.

Превенция срещу акне –  тук е редно да се избере мист с почистващи свойства, като в тази разновидност обикновено има леки ексфолианти – бета-хидрокси киселини (например, салицилова киселина). Действието им се изразява в противодействие срещу появата на акнеични обриви.

Подпомага усвояването на други продукти – когато кожата е влажна, тя по-бързо и качествено абсорбира и усвоява продуктите, които се нанасят върху нея. Затова се препоръчва лосионът, кремът, маската или олиото да се използват след хубаво напръскване с мист – по този начин активните вещества навлизат по-дълбоко и имат още по-голям ефект.

Подготвя кожата за грим – след нанасяне, лицето е гладко и хидратирано и готово за фон дьо тен. Това позволява по-лесното нанасяне на декоративната козметика.

Разрежда други продукти – в случаите, в които някой продукт е твърде гъст или тежък и се нанася трудно, съвсем спокойно би могъл да се разреди с малко мист до желаната консистенция – това не само няма да развали основния продукт, но и ще донесе допълнителни ползи за кожата.

Коригира грима – ако случайно е използвано по-голямо количество продукт и лицето има неестествен вид, вместо да се търка с пръсти или с кърпичка, е достатъчно да се използва мист и с леки движения да се постигне желаният резултат.

Макар мистът за лице да не е ключов продукт в грижата за кожата, като например слънцезащитните продукти, той е достъпен и изключително лесен за употреба. Този вид средство за рутинна грижа допринася за здрава, гладка и освежена кожа веднага след използването му. Да, ефектът е краткотраен, но пък затова няма никакви пречки да се нанася колкото и когато потребителят пожелае, нито пък има тип кожа, за който да не е подходящ. В зависимост от индивидуалните нужди е важно да се подбере правилният продукт с подходящите съставки, за да се постигнат желаните резултати. Тъй като пазарът е изключително многообразен, при всички случаи е добре да се направи консултация със специалист за оптималната комбинация от добра цена – правилен продукт – отличен ефект.