Д-р Манджукова

Минералите от Мъртво море и ползите за нашата кожа

Блестящият външен вид е резултат от многообразие от дейности като подходяща хранителна диета, физически упражнения, здрав сън и липса на стрес, но от първостепенно значение е изготвянето на режим за красота и спазването му. Почистването, хидратирането и предпазването на кожата със слънцезащита са основата на всяка една рутинна грижа за кожата, като несъмнено това трябва да се случва с правилно подбраните съставки, които отговарят на индивидуалните потребности. Намирането на правилния баланс между продукти и употребата им в процедурите за разкрасяване невинаги е лесна задача, особено в днешния, изобилстващ от нови предложения, свят на козметиката.

Когато става въпрос за висококачествени изделия, които оставят траен положителен отпечатък в съзнанието на потребителя, фокусът трябва да падне и върху продуктите от минерали, извлечени от Мъртво море. Използвани в продължение на хиляди години за лечение на различни проблеми – от обикновени петна до псориазис – свойствата на минералите от Мъртво море доказано не се използват само като обикновен ексфолиант.

Едно от природните чудеса на света – Мъртво море – се намира на 430 метра под морското равнище. В продължение на милиони години горещият сух въздух и високата скорост на изпарение допринасят за високата концентрация на сол във водите му, което го прави едно от най-солените езера в света. В сравнение с 3% съдържание на сол в обикновената морска вода, изследователите твърдят, че водата в Мъртво море съдържа 32% соли със сравнително висока концентрация от 21 минерала, сред които магнезий, калций, бромид и калий. Дванадесет от тези минерали не се намират в друг воден басейн (езеро, море или океан). Проучванията недвусмислено показват, че всеки от тези минерали има специфични ползи за човешката кожа:

Калций – успокоява и облекчава кожните клетки, като същевременно играе значителна роля за укрепване на клетъчните мембрани и почистването на порите.

Магнезий – ускорява метаболизма на клетките, като подпомага организма да използва други основни хранителни вещества. Действа като антиалергичен агент.

Хлорид – балансира минералите в клетките, необходими за поддържане на правилните нива между алкалин и киселини в организма, което е жизненоважно за клетъчния метаболизъм.

Бромид – лекува и облекчава уврежданията и има релаксиращ ефект като противовъзпалително средство. Може да се използва като естествен антибиотик.

Натриев хлорид – подхранва и хидратира клетките на кожата, като премахва токсините и подобрява пропускливостта ѝ.

Йод – жизненоважен за клетъчния метаболизъм. Регулира метаболитната енергия, необходима за производството на хормона тироксин.

Цинк – осигурява естествена регулация на растежа и регенерацията на клетките. Улеснява обновяването на клетките и стимулира синтеза на колаген и еластин. Действа като чудесен антиоксидант и има основно значение за пречистването на свободни радикали. Освен това подобрява себорегулацията и подсилва защитната бариера срещу слънчевите УВ лъчи.

Бор – този минерал помага за облекчаване на симптомите на псориазис и псориатичен артрит.

Калий – подобрява окисляването, стимулира и поддържа нервните сигнали и мускулните контракции, необходими за запазване на водния баланс, като по този начин се осъществява клетъчният метаболизъм. Калият подпомага клетките за поемането на хранителните вещества и за изхвърлянето на ненужните елементи. Признаците за недостиг на калий включват необичайно суха кожа и акне, както и възпаления от псориазис.

Сяра – необходима за секрецията на жлъчката от черния дроб и за премахването на токсините.

Медицински изследвания показват, че минералите от Мъртво море са ефективни при лечение на псориазис, акне, ревматизъм и екзема. Известно е, че полезните свойства на тези вещества лекуват кожни нарушения чрез укрепване на кожните тъкани, поддържане на химичния баланс на кожата, стимулиране на кръвообращението и елиминиране на токсините. Например, концентрацията на магнезий, открита в Мъртво море, е около петнадесет пъти по-висока от солите във всяко друго море.

Поради високата концентрация на съдържание на сол и минерали в Мъртво море, нито един растителен или животински организъм не може да оцелее във водите му. Тъй като този естествен басейн няма изход за водата (с изключение на изпарението) и е обграден от суша, по бреговете и дъното му се събират изключително полезни соли и минерали. Заради доказаните ползи за организма те превръщат Мъртво море в най-невероятния естествен спа център в света. Благодарение на фантастичните си качества те спомагат за преодоляването на:

Акне – солите от Мъртво море имат високо съдържание на сяра и са полезни за почистването, необходимо за податливата към акне кожа.

Намаляване на стреса – солта и минералната кал увеличават циркулацията, като по този начин освобождават клетките от токсини. Те също овлажняват кожата и подпомагат релаксацията на тялото, което от своя страна дава възможност на човек да получи адекватен сън, необходим за регенерация на организма.

Псориазис – премахване на токсините, регенериране на нови клетки, повишена циркулация и общо пречистване на тялото, което води до удължаване продължителността на ремисията. Солите на Мъртво море се препоръчват като алтернативно лечение на състоянието.

Целулит – солта от Мъртво море помага за детоксикацията, подобряването на еластичността и цялостното почистване, необходимо за премахване на примесите, които са попаднали в тъканта.

Кожни алергии – високото съдържание на магнезий и бром във водите на Мъртво море е полезно за намаляването и очистването на кожните алергии. Тези важни елементи премахват токсините от организма, осигурявайки гладкост и блясък на външната обвивка.

Атопичен дерматит / екзема – доказано подпомага за отшумяването на сърбежите и признаците на този кожен проблем.

Суха кожа – редовното използване на соли от Мъртво море и последващото прилагане на овлажнител може да облекчи неприятните симптоми на сухата кожа. Високото съдържание на минерали в Мъртво море помага както за почистване, така и за подмяна на необходимите електролити, необходими за здравата кожа.

Бръчки – изследването на ползите от минералите в Мъртво море показа 40% намаляване на дълбочината на бръчките.

Косопад – използвайки качествата на веществата в най-соления басейн на планетата, се увеличава фазата на растеж на косата, което от своя страна води до намаляване загубата на коса.

Пърхот – солите от Мъртво море съдържат сяра в естествена форма. Освен това и другите минерали помагат за детоксикацията и почистването, което е жизненоважно за възстановяване на баланса на клетките и намаляване маслеността на скалпа.