Д-р Манджукова

Милиумите – белите перли на лицето

Грижата за кожата следва да бъде неизменна част от всекидневието на човек, тъй като през целия жизнен цикъл тя е подложена на различни външни и вътрешни влияния. От най-ранна детска възраст е възможно да се проявят кожни състояния, които създават дискомфорт и стрес, явявайки се  пречка пред самочувствието на индивида. С настъпването на пубертета и появяването на акне, както и в следващите години, в които може да се появят и други козметични дефекти, лека полека хората си дават ясна сметка за вида на кожата си, както и за необходимостта от вземането на мерки за лечение на образувалите се проблеми.

Едно от тези кожни несъвършенства се характеризира с появяването на бели пъпчици в областта около очите и бузите и се нарича милиа. Това състояние засяга всички възрасти, като най-често се среща при новородените. Въпреки това огромен процент от хората в зряла възраст имат този засягащ лицето проблем. Милиумите (известни още като „бели перли“) са реалното проявление на козметичния дефект и представляват малки бели подутини с размер от 0,5 мм до 2 мм, с твърд връх. Те се образуват в групи, когато в определена зона на лицето, под външния слой на кожата се задържа кератин (силен протеин, намиращ се в кожната тъкан и съществена съставка на кожата, ноктите, косата). Така в основата на космения фоликул или потна жлеза се образува твърдо на допир бяло образувание, което не е предизвиква болка или дразнене, но определено не бива да бъде пренебрегвано.

Милиумите се категоризират като първични или вторични. Първичните се формират директно от задържан подкожно кератин и се среща по лицето на бебета и възрастни. Вторичните милиуми представляват малки кисти, подобни на първичните, но разликата е, че те се развиват при запушването на каналите също са малки кисти и изглеждат подобни, но те се развиват при запушване на изходните канали на мастните жлези (например след възпаление, изгаряне или нараняване на кожата).

Причините за появяването на белите перлички в областите около очите, клепачите, скулите не са напълно известни на дерматологията, но все пак се счита, че отговорни за тях могат да бъдат:

  • Увреждания, причинени от слънцето
  • Влияния на замърсена околна среда
  • Стомашно-чревни заболявания
  • Използване на нездравословна козметика
  • Изгаряния и наранявания на кожата в областта
  • Хормонални изменения
  • Наследствена обремененост

Милиумите следва да бъдат третирани в медицински център от специалист, запознат със същността им и ефективните начини за тяхното отстраняване. Процесът по премахване се съгласува с дерматолог, който  взима предвид тяхното разположение и броят им. Най-бързият и натрупал популярност през годините начин е чрез дезинфекциране на областите на лицето с лосион и поставянето му под пара, която омекотява кожата и отваря порите.  Следва пробиване на малките бели точки с тънка и дезинфекцирана игла и отстраняването им чрез изстискване. След почистването върху лицето се прилага антисептично средство, което има за цел да облекчи наранените зони. Малките микроповреждания на кожата изчезват до 48 часа след интервенцията.

Разбира се, дерматологията познава и други, неинвазивни методи за лечение на милиуми, които все повече набират популярност в наши дни:

Дермабразио – представлява контролирано ексфолиране на лицето със специален уред и е подходящ за голям брой бели точки, разпръснати по различни зони – скули, бузи, около носа. Дермабразиото отстранява горния наранен слой на кожата, като освобождава място за израстването на здрава, тонизирана и лишена от милиуми кожа.

Криотерапия – при този вид манипулация „белите перли“ се замразяват с течен азот или друго вещество. В последствие може да се образуват рани или мехури, които се скриват до няколко дни.

Електрокоагулация – представлява контролирано насочване на ток с висока честота, който изгаря милиумите. На тяхно място се образува коричка, която до няколко дни пада, а кожата изглежда нова и изчистена.

Лазерно отстраняване – насочване на контролиран лъч от лазерна светлина, която третира всеки един милиум отделно. Напълно безболезнена и неносеща рискове процедура, която не само отстранява нежеланите образувания, но подхранва кожата, стимулира производството на колаген и еластин.