Д-р Манджукова

Микрокурент терапия за намаляване на фините линии и бръчки

Стремежът за поддържане на кожата в безупречно състояние никога не напуска съвременната жена. Тя се интересува, общува, търси информация за иновативни практики в областта на естетичната дерматология, научава всичко за най-новите съставки в козметичните продукти. С напредване на възрастта все повече и повече в нея се засилва желанието за намиране на универсалното средство за поддържане на млад и същевременно естествен външен вид. А не винаги вечерните хидратиращи кремове и подхранващите маски могат да задоволят всички претенции на отдадените на външния си вид дами.

Микрокурент (микроток) процедурата е терапевтично лечение, което доставя безопасни, безболезнени, електрически импулси с ниско ниво до стратегически места под кожата, с което фиксира и тонизира лицевите мускули за дълъг период от време. Този метод възстановява колагена в дермата (най-дълбокият слой на кожата), като същевременно нежно премахва появилите се признаци на стареене в епидермиса (най-горния слой на кожата). С минаване на годините електрическите импулси при човека се забавят, причинявайки стареене (бръчки, фини линии), а също така и отпускане на кожата на лицето. Микрокурент технологията работи в хармония с естествените биоелектрически токове, намиращи се в тялото, и така ускорява клетъчния регенеративен процес, който от своя страна прави кожата здрава, гладка и стегната.

Въведено за първи път през 1980 г. от китайския лекар Томас У. Уинг, устройството за микроток се  използва за стимулатор при проблеми с мускулите. Впоследствие апаратът започва да се налага в козметологичната индустрия, като играе основна роля за клетъчното подмладяване, тонизиране и намаляване на бръчките. Така постепенно микрокурент технологията придобива името на един от най-ефективните способи за премахване на видимите признаци на стареене от лицето.

За да се опознае начинът, по който действа самата процедура, трябва първо да се изяснят причините, поради които се появяват фините линии и бръчките.

През целия житейски път лицевите мускули свикват с определени мимики, изразяващи щастие, тъга, гняв и други емоции. С напредване на възрастта върху лицето се появяват специфични линии, които остават в една позиция. Чудесен пример за това е браздичката между веждите, характерна за голяма част от хората. В същото време има рядко използвани мускули, които с течение на времето започват да отслабват, което е основна причина за отпускането на кожата. Пример за това може да се забележи около челюстните линии, брадичката и шията. Наред с това, след една определена възраст, кожните клетки стават по-малко активни, което води до синтеза на все по-малки количества колаген и еластин. До 45-годишна възраст горните мускулите на бузите могат да се удължат със сантиметър и половина, за да образуват малки торбички около ъглите на устата.

Чрез сонди, разклоняващи се в два отделни края, устройствата за лечение с микро ток манипулират (повдигат, изглаждат, стягат и тонизират) 32 различни мускула на лицето. За по-ефективно рехабилитиране на основните мускули преди започване на процедурата върху лицето се нанася проводим гел на водна основа. Сондите с разклонени краища се използват за мускулно превъзпитание, по-известно като процес на удължаване или скъсяване на мускулите. Навлизащите импулси оказват влияние върху тъканите за видими, външни резултати. Специалистите определят процедурата с наименованието „фитнес тренировка за лицето“.

Броят на сесиите зависи от възрастта на клиента и състоянието на кожата. Ефектите от микро тока са незабавни и натрупващи се, особено ако клиентите преминават през серия от процедури, последвани от редовна поддръжка. След всяка процедура новият контур задържа и подобрява своята позиция, като може да я задържи за по-дълъг период. Между 20 – 30 година терапията може да се прави превантивно с цел да забави процеса на стареене и да поддържа мускулния тонус на ниво; между 30 – 35 година е препоръчително да се направи начална серия от 6 лечения, веднъж седмично, а поддръжката да е един път на всеки 6-8 седмици; между 35 – 40 година –  начална серия от 8-10 пъти, веднъж до два пъти седмично и поддръжка на всеки 6-8 седмици; между 40 – 50 година – начална серия от 10-12 процедури, веднъж до два пъти седмично.

Микрокурент способът предоставя разнообразни ползи за пациентите, които желаят да запазят младежкия си вид с изключително безопасна и нежна неинвазивна алтернатива на пластичната хирургия.

Процедурата с микро ток:

 • Подобрява мускулния тонус на лицето и шията
 • Повдига мускулите на челюстта и веждите
 • Намалява появата на фини линии и бръчки
 • Намалява подпухналостта
 • Изравнява тонуса на кожата и изглажда текстурата
 • Подобрява циркулацията на кръв
 • Спомага при ексфолиране на кожата
 • Насърчава лимфния дренаж
 • Спомага за оптималното абсорбиране на козметични продукти
 • Засилва естественото производство на колаген и еластин в организма
 • Рехидратира кожата
 • Увеличаване на клетъчния метаболизъм
 • Намалява размера на порите