Д-р Манджукова

Микродермабразио – премахване на мъртвите кожни клетки

Тайната на младата и стегната кожа се крие в постоянните и внимателни грижи към нея. От самите нас зависи какво време ще отделим, за да изглежда кожата ни свежа, тонизирана и здрава. Преди всичко трябва да се консултираме със специалист, да следваме неговите съвети и при възможност да се възползваме от възможностите, които ни предлага съвременната естетична медицина. В настоящите дни процедурите за разкрасяване и подмладяване са толкова много на брой, че трудно можем сами да преценим коя е подходящата за нас. Също така, повечето от тях са непознати и като имена, и като ефект, който оказват върху кожата, за това е необходимо да се проведе среща със специалист. Само по този начин може да разберем коя е най-подходящата процедура за определения тип кожа.

Микродермабразиото е една от козметичните процедури, за които една част от хората са чували, но всъщност не знаят много за нея. Дори и ако близките Ви хора твърдят, че са добре запознати с микродермабразиото (и го отричат или го препоръчват), дори и да сте го срещали като наименование в брошурите на спа центровете, то следва преди да пристъпите към него да се конуслтирате с дерматолог и той да обясни кои области може да бъдат третирани, какви са ефектите от него и изобщо какво представлява самата процедура.

Микродермабразиото се използва в Европа много преди да бъде въведено в САЩ, като първите микродермабразионни системи са били направени в Италия около 1986 г. под името Mattioli Engineering. То представлява минимално инвазивна процедура, използвана за подновяване на цялостния тонус на кожата и текстурата. Чрез методът микродермабразио се постига ексфолиране и премахване на повърхностния слой сухи, мъртви кожни клетки. Процедурата третира появилите се пигментни петна, увреждания на кожата, причинени от слънцето, бръчки, фини линии, старчески петна, белези от акне и други проблеми на кожата. При микродермабразио се използва специален апликатор с абразивна повърхност, с който почиства леко плътния външен слой на кожата и я прави по-здрава и млада.

Микродермабразиото се счита за безопасна процедура за всички видове кожа, независимо от цвета, сухотата или омазняването ѝ, като главно спомага и за лечението на следните кожни проблеми:

 • фини линии и бръчки
 • хиперпигментация, възрастови петна и кафяви петна
 • разширени пори и черни точки (комедони)
 • акне и белези от акне
 • стрии
 • неравномерен тен на кожата и текстура
 • пигментни петна
 • увредена от слънцето кожа

Следва да се избягва продължителното стоене на слънце и солариум седмица преди сеанса. Желателно е да бъде преустановена и употребата на ексфолиращи кремове и маски приблизително три дни преди лечението. Преди процедурата да започне трябва да се почисти лицето и съответно грима, ако има такъв. Самото микродермабразио не изисква използването на анестезия и обезболяващ агент.

Има няколко различни начина за извършване на процедурата, основаващи се и зависещи от използваното устройство:

 • Апликатор с диамантен накрайник – той внимателно ексфолира мъртвите клетки на кожата, като в същото време ги изсмуква и премахва. Дълбочината на проникването в кожата се влияе от натиска на устройството върху. Този тип апликатор за микродермабразио обикновено се използва в по-чувствителни области на лицето, например близо до очите.
 • Апликатор с кристален накрайник – използва се за лечение на външните слоеве на кожата. Както при апаратът с диамантен накрайник и тук мъртвите клетки се изсмукват моментално. Различните видове кристали, които се използват, включват алуминиев оксид и натриев хлорид.
 • Хидрадембразиото е нов метод, който комбинира едновременно разпръскване и ексфолиране без наличието на кристали. Целият процес стимулира производството на колаген и максимално увеличава притока на кръв към кожата.

След микродермабразио, кожата изглежда розова, а на допир е суха и стегната като след слънчево изгаряне. Но това продължава само 24 часа, като се препоръчва използването на овлажнител и не се препоръчва употребата на някои видове кремове. Една от положителните страни на тази козметична терапия е, че след нея незабавно може да се възобновят ежедневните дейности. Не се изисква специален възстановителен период, като се препоръчва кожата да се поддържа хидратирана. От изключително важно значение е използването на слънцезащитни продукти в третираните области, тъй като кожата на тези места е по-чувствителна към слънцето

Забележими резултати се наблюдават веднага след процедурата, а броят на необходимите сесии за микродермабразио зависи от индивидуалните потребности на всеки пациент и от тежестта на лекувания проблем. Съветвам да бъде изготвен план за уточняване на процедурите и интервалите между тях.