Д-р Манджукова

Менопауза и съпътстващите я проблеми

Менопаузата е сериозна промяна в организма и хормоналния баланс на жената, която неминуемо се отразява и на кожата. А това пък, от своя страна, налага и промяна в грижата за нея. За да се вникне по-добре в темата, е добре първо да се уточни какво е менопаузата – това е периодът, който започва една година след последната менструация, като предхождащият го етап се нарича преименопауза, а този след него – постменопауза. През преходната фаза нивата на хормона естроген започват да варират, цикълът става нередовен, някои жени имат пристъпи на горещи вълни, безсъние, сърцебиене, главоболие, забавен метаболизъм, занижено либидо, резки промени в настроенията. Постменопаузата продължава 6 до 8 години след менопаузата и това е времето, в което функционирането на яйчниците напълно спира. Изследване на Университета в Лос Анджелис от 2016 г. установява, че безсънието вследствие на менопауза би могло да ускори клетъчното застаряване.

По време на менопаузата производството на естроген силно намалява, но нивата на мъжкия хормон се запазват и учените считат, че този дисбаланс е причината за влошаване на състоянието на кожата. Тестостеронът оказва влияние и върху омазняването на кожата и появата на толкова неприятното за дамите окосмяване по лицето. Същевременно занижените нива на женски хормон оказват значително влияние върху външността. Ето защо учените считат, че естрогенът е изключително важен за външния вид. Той е отговорен за създаването на колаген и еластин, които влияят на свежестта, гладкостта, хидратацията и силата на външната обвивка. Освен това, еласинът е ключов и за кръвоносните съдове, космените фоликули, мастните жлези и клетките, които произвеждат пигмент – меланоцитите.

По време на менопаузата дамите могат да се сблъскат с редица други проблематични състояния:

Загуба на колаген и образуване на бръчки

Изследователи установяват, че през първите години на менопаузата жената може да загуби приблизително 30 % от колагена в кожата си, което води до загуба на стегнатост, линии и отпуснатост. В тази ситуация представителите на слабия пол може да обърнат внимание на кожата си и да добавят естроген под формата на хранителна добавка, както и хормонална терапия, като двете опции е задължително да бъдат консултирани и наблюдавани от лекар. Естроген може да се набави и чрез топичен крем, който няма да предостави обилни количества за организма, но би повлиял чудесно суха и неравна кожа. За увеличаване на колагена в кожата могат да се използват продукти, съдържащи ретинол или пептиди, както третиноин, химически пилинг или лазерна терапия, като последните трябва да бъдат съгласувани с дерматолог. В допълнение на тази грижа, дамите трябва да продължат да осигуряват защита от слънчевите лъчи, които допълнително увреждат колагеновите фибри и водят до фотостареене.

Чувствителна и суха кожа

Грижата в този случай изисква повишено хидратиране на кожата, чудесни за използване са хидратиращи продукти в комбинация с хиалуронова киселина или глицерин, тъй като предотвратяват загубата на вода. За почистване следва да бъдат подбрани щадящи измивни продукти и съвсем да се спре употребата на сапуни и особено на ароматизирани препарати.

Акне

Наклоняването на везните в полза на мъжките хормони определено може да причини пъпки и обриви – това в комбинация с намалената способност на кожата да възпроизвежда млади клетки в следствие на застаряването, води до запушени пори, инфекции и акне. Добрата новина е, че този тип акне успешно подлежи на терапия – честото почистване на кожата с препарат, съдържащ салицилова киселина, предотвратява запушването на порите. Салициловата киселина е прословута със способността си да ексфолира мъртвите кожни клетки и да ускорява клетъчния оборот.

Възрастови петна

Изтъняването на кожата разкрива и прави отчетливи кафявите петна, които се натрупват с годините вследствие на продължителното излагане на слънчеви лъчи и замърсяванията. Разумно е да не се спира с употребата на слънцезащитен препарат независимо от сезона и времето навън. Специалист дерматолог би могъл да назначи терапия за премахване на петната въз основа на индивидуалната специфика на кожата.

Лесно образуване на синини

Само и единствено медицинско лице би могло да прецени и избере хормонална терапия за избягване на бързото образуване на синини, а в допълнение е добре да се използват продукти осигуряващи допълнително колаген на тялото, както и ретиноиден крем.

Лицево окосмяване

Наблюдава се най-вече в областта на брадичката, по челюстта и над горната устна. Най-добрият вариант за отстраняването им е процедурата с лазер, която следва да бъде извършена от опитен специалист дерматолог.

Менопаузата и промените, които причинява, са естествен процес. Ние не можем да влияем върху него, но бихме могли да облекчим симптомите и проявленията ѝ, които влияят върху качеството на живот и самочувствието. Знанието на протичащите в тялото ни процеси ще ни помогнат да ги разберем по-добре, да се грижим по-добре за здравето и психиката ни.