Д-р Манджукова

Мембрана от яйчени черпупки за подхранване на кожата

Въпреки многообразието от дейности, с които е ангажирана съвременната жена, всички можем да се обединим около мнението, че тя съсредоточава голяма част от ежедневието си в грижа за кожата и търсене на начини за забавяне признаците на стареене. Да, съпътстващите фактори като излагане на пряка слънчева светлина, вредни емисии във въздуха, климатични промени и генетична предразположеност оказват своето значение и с напредване на годините става все по-трудно да се възстанови блестящия и сияен младежки вид, но дамите полагат усилия за намаляване на последиците.

Още с навлизането в заряла възраст дамите започват да се интересуват повече и да добиват по-задълбочена представа за нуждите на собствения организъм и в частност на кожата. Така те научават за основополагащото значение на колагена – протеин, произведен в човешкото тяло, намиращ се в костите, сухожилията, мускулите и кожата, роговицата на очите, кръвоносните съдове, червата, зъбите и ноктите. Благодарение на свойствата си придава здравина и стабилност на тялото. Организмът синтезира колаген по естествен начин и той е в изобилие в ранните етапи на развитие на тялото. След 25-тата година количествата му намаляват, поради което се забелязват и ранни признаци на стареене – бръчки, фини линии, отпусната кожа. Науката все още не е достигнала до намиране на начини за предотвратяване намаляването произвеждания колаген. За сметка на това задълбочените изследвания са достигнали до етап, който предлага алтернативи за външното му набавяне. 

Фармацевтичните компании предоставят многообразие от варианти за подхранване на кожата с колаген, но фактите говорят, че само някои от тези актуални средства водят до определени, видими ползи, докато други са само евтини емулсии с ниска ефективност. Опознаването на съставките и техните качества могат да дадат много по-ясна представа за резултатите, до които ще доведат. За някои от тях, като водоразтворимата мембрана от яйчни черупки, има солидни клинични изследвания, демонстриращи ефективност като средство против бръчки.

Яйчената мембрана е тънкият слой точно под черупката, който понякога трудно се отделя от белтъка на твърдо сварено яйце. В козметичната индустрия намира място поради водоразтворимата си способност и съдържащите се в нея богати на протеини колаген, еластин и гликозаминогликани, които включват хондроитин, глюкозамин и хиалуронова киселина, както и компонентите десмозин и изодесмозин. За всеки от тези елементи е известно, че поддържа кожата здрава, изпъната и гладка. Освен това, клинични проучвания потвърждават, че мембраната от черупки  повишава клетъчната активност и производството на колаген, както и предотвратява стареенето на кожата и намалява щетите, причинени от UV светлина и възпаления.

Ето защо в наши дни това е една от най-актуалните и търсени съставки в естествената грижа за кожата. Освен това тя спомага и за:

Балансиране на дефицита на витамин Ц

Витамин С е един от най-важните фактори в тялото, подпомагащ синтеза на колаген. Една от основните причини за настъпване на първите видими признаци на стареене определено е дефицитът на витамин Ц. В допълнение, при изготвянето на хранителен режим с високо съдържание на витамин С в рутинната грижа за кожата може да се добави продукт с яйчена мембрана за подпомагане естественото производство на колаген в тялото.

Намаляване на признаците на стареене

С необратимия процес на стареене, организмът произвежда все по-малко колаген, в следствие на което се появяват и забележими признаци като фини линии, бръчки, отпусната кожа. Използването на лосион или крем с природен източник на колаген е една от най-важните стъпки на всяка рутина за грижа за стареенето на кожата. Тя определено забавя този естествен ход на нещата и предотвратява ранната поява на белезите на старостта.

Увреждания от слънцето

Ултравиолетовите лъчи от слънцето разграждат естествения колаген, което води до образуване на бръчки и възрастови петна много по-рано от очакваното. Ето затова е препоръчително постоянно използване на слънцезащитен крем, който минимизира щетите и предпазва кожата от по-сериозни състояния като меланома. В допълнение към него може да се използва и продукт, съдържащ водоразтворима яйчена мембрана, която ще достави така необходимите вещества за постигането на сияйна и гладка кожа.