Д-р Манджукова

Мезотерапия за коса

Алопецията, също наричана косопад или плешивост, е проблем, свързан със загубата на косми от скалпа и тялото, обхващащ хората по цялото земно кълбо. Това е въпрос, засягащ и двата пола, но интензивността и моделът на падането на косата все пак се различават при мъжете и жените. Въпреки това, думата „плешивост“ обикновено се използва за мъжката половина от човечеството, като описва състояние на оредяла и напълно липсваща коса по скалпа. Причините за това състояние на намаляващата, изтъняваща и капеща коса се крият в нездравословния начин на живот, хормонални дисбаланси, стареене, наследствени фактори, бременност при жените, прием на стероиди и други тежки форми на лекарства, заболявания и лоши здравни практики, психологически и физиологичен стрес и шок, трихотиломания и др.

Оплешивяването не е болезнено и застрашаващо живота състояние, но е достатъчно силно обстоятелство, водещо до потиснатост, душевен дискомфорт и понижаване на самочувствието. Отчитайки този факт учените все още търсят най-ефективния, безболезнен и практичен начин за справяне с проблема, като към настоящия момент в практиката са познати няколко начина за лечение посредством медикаменти, козметични средства, подмяна или възстановяване на коса.

Мезотерапията е алтернативно лечение, което помага да се лекува плешивост както при мъжете, така и при жените, чрез намаляване на загубата на коса, насърчаване на растежа ѝ и забавяне на оплешивяването. Това е процес, който регулира протеините, витамините и други хранителни нива и фактори на растежа на косата при страдащите от алопеция. Мезотерапията за косопад се използва с голям успех в Европа и Съединените щати. Лечението е практически безболезнено и безопасно, когато се прави професионално и не се изисква превръзка или локална анестезия (след терапията можете просто да се върнете към всекидневните си задължения).

Самата процедура представлява инжектиране по най-малко болезнен начин на подхранващи усилватели в скалпа с помощта на пистолет за инжектиране, за да се подпомогне подхранването и хидратирането на кожата в тази област. Инжекциите се поставят точно под епидермиса, в целевите тъкани, като инжектираният разтвор може да съдържа широк спектър от минерали, витамини, аминокиселини, нуклеинови киселини и коензими, които са приспособени към индивидуалните нужди на всеки пациент. Този процес включва иницииране на клетъчния метаболизъм, елиминиране на инфекциите и насърчаване и ускоряване растежа на косата, подобряване на кръвообращението в скалпа и укрепване и възстановяване на космените фоликули, за да се създадат плътни, обемни, силни, дълги и здрави коси. Този вид лечение подпомага и за постепенното възстановяване на хормоналния баланс и неутрализира ефекта на дихидротестостерон хормона (завишените нива на дихидротестостерона причиняват косопад), което води до ускорен растеж на нови косми.

Лечението обикновено обхваща период от осем сесии, по веднъж на седмица за половин час. Пациентите следва да бъдат търпеливи, тъй като подобренията се наблюдават не веднага, а едва след 5-6 процедура. Основата на субстанцията, която се инжектира по време на лечението, зависи от причината за падането на косата, но като цяло лечението е безопасно тъй като коктейлът от вещества, които се въвеждат подкожно съдържа полезни за организма вещества. Въпреки това, хора с кожни заболявания и възпаления, диабет, хемофилия и бременност следва да бъдат подлагани на мезотерапия, тъй като тя може да влоши тяхното здравословно състояние.

Друг проблем за косата и скалпа, който може да се лекува чрез мезотерапия, е пърхота, но тази алтернатива следва да се използва само след консултации с дерматолог и при особено тежки случаи.

Мезотерапията за оредяваща коса е един уникален метод, чрез който може да се избегне хирургичната интервенция за присаждане на коса, включително и други скъпи и болезнени алтернативи. Нейните предимства са:

  • напълно безопасна
  • минимални странични ефекти, като алергии или лекарствени взаимодействия
  • не изисква анестезия
  • бързо възстановяване
  • слабо болезнена

Но за най-добри и бързи резултати, пациентът трябва да поддържа здравословна диета, да елиминира приема на нездравословна храна и токсини, както и да изготви и следва редовна спортна/фитнес програма.