Д-р Манджукова

Мед от манука – „нектарът на боговете“ за сияйна кожа

Търсенето на подходяща съставка за поддържане и възстановяване на външния вид не е лека задача. Многообразието от овлажнители, вечерни кремове, серуми с активни съставки, маски за лице и почистващи препарати определено затруднява обикновения потребител и той може да загуби много време в намиране на подходящото средство за рутинна грижа. В наши дни козметичните компании от цял свят непрекъснато предлагат иновативни формули, съдържащи компоненти със сложни имена. А непознатото невинаги привлича крайния клиент, който е склонен да даде своите предпочитания към известни и недотам подходящи за кожата съставки и брандове. Именно тук идва ролята на дерматолозите – те следва да изградят доверие със своя пациент и да го запознаят с предимствата на непопулярните активни вещества в козметичните изделия.

Благодарение на проведените изследвания, както и на информационните канали – списания, интернет страници, телевизионни реклами, социални медии – до потребителите достигат новини за несравнимите ползи на меда от манука. Този дар на майката природа произхожда от растението Manuka (Leptospermum scoparium) – дребно цъфтящо дърво, което се среща в Нова Зеландия и Източна Австралия. Създава се от пчели, които опрашват цъфтящите само около шест седмици всяка пролет цветове.

Известен също като „нектар на боговете“ и използван от маорите в Нова Зеландия, медът притежава уникални терапевтични и хранителни свойства, които го правят мощен съюзник за лечение на голямо разнообразие от болести – от болки в гърлото до храносмилателни разстройства. Доказаните му качества го правят мощен съюзник и за подсилване на имунната система, повишаване на енергийните нива и подобряване здравето на кожата.

Възможността за разпространение до всяка точка на планетата е невероятен шанс на отдадените на грижата за кожата да се докоснат до фантастичните ползи, с които дарява целия организъм. Но въпреки това експертите алармират – за да носи официално титлата „мед от манука“, продуктът трябва да съдържа поне 70% прашец от манука и на опаковката да е указано „произведен в Нова Зеландия“.

Полезно е да се знае, че подобно на редица естествени продукти, медът от манука съдържа коктейл от вещества като прости захари, вода, ензими и витамини. Това, което го прави толкова специален, обаче е богатото му съдържание на метилглиоксал (MGO), лекарствено съединение с впечатляващи антимикробни свойства. Количеството метилглиоксал (по него потребителите могат да се ориентират за силата на меда) се измерва с уникален фактор на манука (UMF). Колкото по-голяма е наличността на MGO, толкова по-висок е рейтингът UMF. (Рейтинг под 10 е равен на обикновения, нормален мед.).

Това, което прави този пчелен продукт толкова невероятен като средство в грижата за кожата, са неговите невероятни антивирусни, антибактериални, антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Именно поради тази причина той е отличен помощник за почти всеки тип кожа и състояние на външната обвивка. Изследванията твърдят, че той е полезен за:

  1. Хидратиране

Медът от манука е алтернатива и напълно естествен начин за хидратиране кожата. Известно е, че той има качествата на овлажнител, което означава, че улавя и задържа влагата от околната среда. Това го прави много по-ефективен от други подобни средства, които просто стоят на повърхността на кожата и трудно се абсорбират от нея.

Когато се прилага локално, медът активно изтегля молекули вода в роговия слой, който се нуждае от достатъчно вода, за да остане гъвкав, хидратиран и здрав. Без достатъчно хидратация, мъртвите клетки в най-горното ниво на обвивката могат да се натрупат и да причинят сухота, дразнене и лющене. Използването на мед от манука дава на кожата хидратиращия стимул, от който тя се нуждае.

2. Облекчаване на възпалението

Медът от манука е идеален за раздразнена и възпалена кожа. Той не само има успокояваща, нежна текстура, но се гордее с противовъзпалителни свойства на молекулярно ниво. В него се съдържат естествени съединения, които потискат възпалителните ензими. Същите тези съединения неутрализират свободните радикали и укротяват възпалените процеси, борейки се с оксидативния стрес. Освен това лабораторно проучване установява, че медът контролира активността на неутрофилите – вид бели кръвни клетки, които произвеждат възпалителни протеини.

Поради способността си да контролира възпалението, този пчелен продукт може да намали зачервяването и има потенциала да успокои възпалителните състояния на кожата като екзема, псориазис, розацея и акне. Доказано е, че медът от манука подобрява възпалителните кожни лезии при хора с атопичен дерматит.

3. Премахване на зловредните бактерии

Подобно на други сортове мед, той съдържа глюкоза оксидаза, ензим, който произвежда водороден прекис – вещество, което разрушава клетъчните стени на бактериите.

Суперзвездният му компонент метилглиоксал унищожава микробите, дори когато е в ниски концентрации. С този широк спектър от антибактериални способности, медът от манука помага в борбата с бактерии, причиняващи инфекции като Staphylococcus aureus (стафилококова инфекция).

4. Контролиране на акне

Пъпките с бял връх, които са характерен признак на акне, са малки възпаления, причинени от бактериите Propionibacterium acnes. Въпреки това, конвенционалните лечения като антибиотици и бензоил пероксид могат да причинят неблагоприятни странични ефекти, така че си струва да се потърсят по-щадящи варианти. Според едно лабораторно проучване, медът от манука спира растежа на бактериите-причинители на акне.

5. Насърчаване здравословното зарастване на рани

Високото съдържание на захар привлича водни молекули, които изтеглят течност от тъканите и по този начин намаляват подуванията и съдействат за бързото заздравяване. Киселинното рН на меда от манука понижава рН на раната, което води до намаляване на размера ѝ. Известно е, че много от биохимичните реакции, необходими за заздравяване, се нуждаят от леко кисела среда.

Наред с това си качество, медът насърчава епителизацията или миграцията на клетките до краищата на раната. Той също така възпрепятства активността на протеазата – ензим, който разгражда протеините, необходими на клетките да мигрират. Антибактериалните свойства на меда дори унищожават бактериите, които са отговорни за инфекции и възпаления по време на зарастване.

В заключение е добре да се знае, че медът от манука е по-скъп от обикновения мед, защото количествата са ограничени и е много по-трудно да бъде намерен. Все пак усилията и допълнителните разходи да се потърси си заслужават, защото той е много по-мощен и полезен за кожата, в сравнение с други подобни средства.