Д-р Манджукова

Масло от ший за овлажняване, успокояване и възстановяване на кожата

Склонни сме да мислим, че лятото е сезонът, в който трябва да сме загрижени за дехидратацията поради жаркото слънце и горещините. Знаем ли обаче, че е също толкова важно да поддържаме адекватна хидратация през тези студени зимни дни? Водата е основен компонент и съставлява почти 60% от телесното ни тегло. Общо казано нашето тяло зависи от водата, за да оцелее, както и да регулира основни ежедневни функции, включително поддържане на хомеостаза, транспортиране на хранителни вещества, отстраняване на отпадъчни продукти и хидратиране на тъкани и органи. Водата е основополагащ и жизненоважен елемент за здравето на най-големият човешки орган – кожата. Особено през най-студените месеци на годината, когато ниските температури и сухият въздух могат да бъдат безпощадни, трябва да помислим за най-добрите възможности да поддържаме обвивката хидратирана. Ежедневният прием на вода не е достатъчен, за да поддържа кожата ни в оптимално състояние. Както не веднъж е ставало дума, експертите препоръчват да се обърнем към естествените съставки, които със своите чудотворни действия могат да предпазят от изсушаване, раздразнение и възпаление.

Маслото от ший е именно онзи вълшебен еликсир, от който имаме нужда, за да спасим и възстановим увредената от зимата кожа. Той върши чудеса, като овлажнява, успокоява и защитава дори много суха и раздразнена обвивка.  

„Дървото на живота“ е популярен прякор, растението заради способността му да се справя с многобройни заболявания, косата и кожата. Извлечено от ядките на дървото (Vitellaria paradoxa ), което може да бъде срещнато в Африка, маслото от ший представлява мастна консистенция, която съществува като твърдо вещество при стайна температура. Основните компоненти на маслото включват олеинова киселина, стеаринова киселина, линолова киселина и др. Те се абсорбират бързо в кожата, тъй като се топи при телесна температура. Неговите овлажняващи и лечебни свойства се оказват полезни при много кожни проблеми. Освен това, маслото има противовъзпалителни и антимикробни свойства, които могат да се използват за лечение на различни заболявания.

Нека да разгледаме историята на това богато ядково масло, преди да се задълбочим в неговите полезни свойства и хранителни факти.

Дървото ший естествено обитава Западна Африка от векове, простиращо се от Сенегал до Судан и до подножието на Етиопия. В африканските исторически документи се споменава, че буркани с богато масло, използвано за грижа за кожата и косата, се транспортират по време на управлението на Клеопатра. Дървото е считано за свещено от много племена в Африка и все още има широко приложение за защита на кожата и косата от силното слънце и сухи ветрове.

Маслото от ший често се използва в овлажнители, кремове, лосиони и други емулсии за кожата и косата. То е богат източник на мазнини, които го правят отличен омекотяващ и овлажняващ кожата агент. Изследвания също така показват, че има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които могат да помогнат за облекчаване и лечение на кожни заболявания, както и за намаляване на уврежданията, причинени от свободните радикали.

Този естествен дар от майката природа съдържа витамини А и Е, които не само поддържат кожата в оптимално здраве, но и я предпазват от уврежданията на ултравиолетово лъчение. Тези компоненти придават на маслото от ший мек слънцезащитен фактор, а в добавка  Витамин Е успокоява сухата кожа и подобрява еластичността ѝ.

Когато става въпрос за видовете масло от ший, които могат да бъдат срещнати на пазара, следва да бъдат споменати две основни разновидности. Нерафинираното масло от ший е най-чистата форма на екстракта. Тъй като се извлича ръчно, то запазва своите важни компоненти – витамини, минерали и други естествени свойства. Подлага се на основен процес на филтриране с помощта на глина, тензух или други методи, като те могат леко да променят цвета, аромата и текстурата на маслото. В последствие се продава под формата на пръчки. Нерафинираното масло от ший е допълнително категоризирано в степени, вариращи от A до F, като клас A е най-доброто качество.

Рафинираното масло от ший, от друга страна, е вид преработената форма. Освен процеса на филтриране, той също преминава през процес на дезодориране чрез проветряване или използване на химикали. Освен това се избелва, за да стане по-бяло. Прибавянето на други елементи е обичайно за постигането на подходящ аромат и увеличаване на срока на годност на маслото. Основен недостатък на използването на рафинираната версия на маслото от ший е, че цялата обработка, през която преминава, намалява неговата подхранваща стойност.

Включването на масло от ший в редовната рутинна грижа за кожата ще направи чудеса.

Овлажнява сухата кожа

Маслото от ший е отличен овлажнител за лицето и тялото, благодарение на съдържанието на мазнини в него. То подхранва кожата, омекотява я и я прави по-еластична. Продуктите проникват лесно в кожата, без да запушват порите.

Средство против стареене

Маслото от ший, стимулира производството на колаген. Витамините А и Е, поддържат кожата сияйна и гладка. Редовната му употреба намалява бръчките и предотвратява появата на нови преждевременни такива.

Успокоява кожата

Благодарение на мастните киселини и растителни стероли, които съдържа, маслото от ший има лечебни свойства. Суровото, нерафинирано масло от ший е ефективно при лечение на кожни обриви , белези, стрии, изгаряния, ухапвания и ужилвания от насекоми и акне. Витамините в него успокояват раздразнената и възпалена кожа

Облекчава възпалението

Маслото от ший е идеално средство за лечение на псориазис,  розацея, или екзема. Способността на маслото да прониква бързо в кожата, заедно с наличието на противовъзпалително средство като канелена киселина и мастни киселини, ще успокои възпалението и ще облекчи острите симптоми.

Идеално средство за зарастване на рани

Маслото от ший има овлажняващи и лечебни свойства поради голямото разнообразие от фитонутриенти в неговия състав. Раните, порязванията и ожулванията се лекуват бързо с редовно прилагане на маслото. Лесно се абсорбира в по-дълбоките слоеве на кожата, където доставя всички основни мазнини и хранителни вещества, като същевременно подобрява функцията за възстановяване на клетките чрез увеличаване на микроциркулацията

Предпазва от слънчевите лъчи

Маслото от ший действа като естествен слънцезащитен крем, като осигурява защита срещу ултравиолетовите лъчи на слънцето. Канелената киселина, намираща се в маслото, е съединение, което осигурява ултравиолетова защита, а предпазващият фактор варира от 6-10 в зависимост от качеството на маслото. Все пак, не се препоръчва да се използват само качествата на този продукт, тъй като неговият защитен фактор се счита за нисък, за да осигури оптимална бариера от вредните лъчи. Маслото от ший се използва най-добре след излагане на слънце, тъй като успокоява кожата и обръща оксидативното увреждане, причинено от лъчите.

Грижа за устните

Маслото от ший се абсорбира лесно и осигурява допълнителна влага и хранителни вещества, от които се нуждаят устните през студения сезон и сухите метеорологични условия. По този начин то действа като перфектен балсам и също така е ефективно средство за третиране на сухи и напукани устни. Когато се прилага, то образува бариера върху устните и задържа влагата в кожата.

Грижа за косата

Маслото от ший, предотвратява косопада, успокоява сухия и сърбящ скалп и възстановява увредената коса. Мастните киселини поддържат скалпа и косата. Косата възвръща блясъка си и увеличава гъстотата си. Регенериращото му действие, укрепва кичура и намалява накъсаните крайща.

Най-добрият начин за съхраняване на маслото от ший е хладна среда в херметически затворен контейнер. Задължително е да се държи далеч от слънцето, а в някои случаи може да се добави и Витамин Е към него, за да се увеличи срокът му на годност. Средно масло от ший има срок на годност около две години.

Природата има свой механизъм за възстановяване на това, което отнема, а маслото от ший е едно от тях. Тази магическа съставка за грижа за кожата може ефективно да възстанови и подмлади вида. Сега, през зимните месеци е моментът, в който можем да се възползваме от множеството му предимства и да променим начина, по който изглежда кожата от ниските температури и прорязващият вятър.