Д-р Манджукова

Масло от чия – ползи за кожата

Въпреки огромното разнообразие от средства за разкрасяване, което изпълва козметичните магазини, все по-често потребителите прибягват към продукти със съдържание на натурални съставки. И това не бива да учудва никого, тъй като медицината влага достатъчно усилия в проучването на растителния свят и извличането на максимални ползи от него.

В последните години все повече в ежедневната грижа за кожата се говори за изделия, съдържащи семена от чия. Използвани преди десетки векове от маите и инките заради високото съдържание на протеини, семената от чия  са популярни в наши дни заради хранителните си качества. Заради изключителните си свойства за укрепване на цялостното здраве на организма, включително мозъка, костите, нивата на кръвната захар и сърдечно-съдовата функция, този фантастичен дар от природата заема челни позиции и когато става дума за подобряване на външния вид.

Семената от чия са също толкова полезни, когато се използват в продукти за външно приложение. Маслото, което се извлича от тези малки семена, перфектно използва тяхната хранителна стойност, за да донесе сериозни ползи за кожата. Именно този екстракт е най-богатият ботанически източник на омега-3 мастни киселини, което гарантира мощно противовъзпалително действие. Успокояващите му свойства го правят ефективно средство за лечение на възпаления, включително екзема, розацея и псориазис. Омега-3 и Омега-6 мастните киселини, които се съдържат в маслото от семена на чия, могат да помогнат за възстановяване на увредената и застаряваща кожа чрез укрепване на епидермиса, което води до подобряване на текстурата и вида на кожата. Точно тези мастни киселини помагат за натрупването на колаген, спомагащ за подобряване еластичността на кожата и намаляването на фините линии и бръчки.

Освен всичко изброено дотук, този натурален продукт съдържа и най-високите нива на антиоксиданти от семейството на маслата. Изобилието от витамин В3 и цинк намаляват вредните ефекти от слънчевите лъчи и замърсената околна среда, като същевременно тези два елемента се превръщат в основно средство за борба със свободните радикали в организма. Използването на масло от чия в грижата за кожата осигурява заздравяването ѝ, а това е важно заради нейната основна функция предпазване на организма от бактерии, вируси и токсини.

Маслото от семена на чия също така има много високо съдържание на фибри, което означава, че физически изтегля вода от по-дълбоките тъкани, за да поддържа нивата на влага. Като цяло, редовното използване на масло от семена на чия води до гладка, мека, плътна и подмладена кожа, която едновременно с това е здрава и еластична.

Използването на масло от чия в рутинната грижа за кожата спомага за:

Оптимална хидратация

Маслото от чия е идеален вариант за хидратиране на кожата, особено полезно средство е за хора с екзема, ксероза и други заболявания, водещи до възпаления и зачервяване. Редица проучвания доказват, че свойствата на маслото значително увеличават нивата на хидратация в кожата и същевременно намаляват трансепидермалната загуба на вода. Това е отлична изходна позиция за предотвратяване на преждевременно стареене и образуване на бръчки и фини линии.

Не на последно място, маслото от семена на чия е леко и се абсорбира лесно от кожата, като не оставя омазнени участъци.

Подсилване на бариерната функция

Няма съмнение, че здравата бариера означава най-вече липса на проблеми, гладка и сияйна кожа. Маслото от чия може да помогне за укрепване основната функция, която естествено отслабва с напредването на възрастта, оставяйки склонна към набръчкване и отпускане обвивка. Бариерата се компрометира и при използване на прекалено тежки и агресивни продукти, както и при прекомерно излагане на слънце и неизползване на адекватни защитни средства. Омега-3 и Омега-6 могат да предотвратят това отслабване чрез подхранване на горния слой на кожата.

Намаляване на акне и възпаления

Доказано е, че маслото от чия подобрява значително хронично сърбящата и напукана кожа, благодарение съдържанието на есенциални мастни киселини. То е особено полезно в ситуации на студено време, когато съществува по-голяма вероятност от сухота и напукване.
Успокояващите свойства на екстракта го правят фантастичен помощник и в борбата с акне, като е известно, че употребата му значително намалява появата на гнойни пъпки и черни точки.
Намаляване на увреждания от слънцето и хиперпигментация

Противовъзпалителните сили на маслото от семена на чия могат да помогнат за намаляване уврежданията, причинени от прекомерно излагане на слънце. Експерти-дерматолози твърдят, че този невероятен натурален продукт дори може да помогне за свеждане до заличаване на тъмните петна, причинени от ултравиолетовите лъчи през лятото.

Блестяща и здрава коса

Изпълнено с  протеини и цинк, маслото от чия влияе по отличен начин на косата, като намалява косопада, предотвратява начупването на косъма и придава блясък и здравина. Високото съдържание на витамини в екстракта от чия е от съществено значение за подхранването на косъма и увеличаването на анагенната фаза на растеж.