Д-р Манджукова

Масло от розмарин и неговите неизчерпаеми сили

В продължение на векове етеричните масла са съществена част от холистичната грижа за кожата. Те я подхранват, съживяват и заздравяват, но също успокояват сетивата и поддържат физическото и психологическото благосъстояние, което не може да се каже за синтетичните им аналози. Науката разпознава около 2000 вида растения, за чиито масла се знае, че имат различни полезни за кожата свойства. Козметичната индустрия също отдавна е приела качествата им и пълноценно ги използва в широка гама от продуктите си – от най-качествените парфюми до най-обикновени сапуни.

Преди да разкрием какви са ползите на етеричните масла, трябва да посочим начините, по които те доставят тези ползи – доказано е, че молекулите им са малки и лесно проникват под повърхността на кожата, след което разпръскват своите вещества в лимфата и в периферната част на кръвоносната система. Това може да се случи по два начина – трансепидермално (през епидермиса до клетките) или през космените фоликули, мастните и потните жлези. В грижата за кожата, транспортирането на етерични масла обикновено се извършва по трансепидермален път. Концентрацията и количеството от прилаганото етерично масло зависят от мястото, търсения ефект и търпимостта на кожата. Когато се използва за грижа към външния вид, етеричното масло трябва да се разтвори в базово растително масло, за да се избегнат изгаряния и нежелани реакции, като изборът на базовото масло също е важен, за да може комбинацията да е оптимално полезна.   

Розмаринът, който повечето хора познават като кулинарна подправка, е вечнозелен храст със силен аромат, чиито цветове наподобяват тези на лавандулата. Маслото от розмарин намира достойно място във всеки списък с етерични масла, полезни за кожата. Причината за този негов звезден статут е съдържащите се в него 29 различни съединения, основните от които са:

 • 1,8 цинеол или евкалиптол – естествен монотерпен, който успокоява кожни възпаления;
 • Камфор – съединение, което намалява възпаления;
 • Алфа-пипен или бета-пипен – ароматични въглеводороди, известни със своите оздравителни, антимикробни и противовъзпалителни качества;
 • Камфен – монотерпен, който има силни противогъбични свойства;
 • Розмаринова киселина – важен полифенол с антибактериални, противовъзпалителни, антиоксидантни свойства.

Като всяко етерично масло, това от розмарин също има двойна роля – на съставка за ароматерапия и на билка с медицински и козметични ползи. Маслото с най-високо качество се получава от цъфтящите върхове на растението. Висококачественият продукт се добива чрез студено пресоване или пара, при което полезните му съставки и съединения се запазват. Синтетичното масло няма същата потентност и енергия, затова като част от грижата за кожата и за здравето не се препоръчва масло с лабораторен произход.

Маслото от розмарин има стимулиращи, успокояващи и болкоуспокояващи свойства, помага за запазване на паметта и поддържане на концентрация и бдителност. Популярно е и със свойството си да укрепва косата и космените фоликули, благоприятства здравето на скалпа, предотвратява косопад и помага при алопеция. В миналото се е използвал като тоник, в грижата за кожата и натуралната медицина за различни състояния – от възпаления до смущения в храносмилателната система.

Изпълнено с няколко насърчаващи здравия и блестящ вид компоненти, маслото от розмарин може да се използва в следните направление в грижата за кожата:

 • Защитава кожата от  свободните радикали, предотвратява появата на фини линии;
 • Успокоява възпаленията и намалява зачервяванията, полезен избор е при силни пристъпи на розацея и екзема;
 • Регулира мастната секреция, което го прави отличен избор за хора с мазен тип кожа, като в същото време позволява на кожата да поддържа необходимата влага;
 • Помага при акнеични пристъпи, успокоява кожата, почиства порите, балансира производството на себум и противодейства на бактериите, причиняващи акне, благодарение на антибактериалното си действие;
 • Има стягащ ефект, подобрява тонуса и текстурата на кожатa, почиства порите в дълбочина и ги свива;
 • Намалява подпухването и ускорява кръвообращението, благодарение на диуретичните си свойства;
 • Розмариновата киселина стимулира производството на колаген, което подобрява еластичността на кожата.

Тъй като е концентрат, разбира се, не трябва да се нанася директно върху кожата без да е разредено с базово масло, което пък – за оптимална ефикасност – трябва да бъде съобразено с типа кожа. Преценка за правилната комбинация и индивидуален подход може да направи единствено специалист дерматолог.