Д-р Манджукова

Масло от вечерна иглика и ползите за кожата

Не е тайна, че голяма част от потребителите на козметични продукти редовно използват решения, състоящи се от съставки и химикали, които потенциално могат да причинят вреда. Повечето хора просто ги приемат като цената, която трябва да платят за поддържане на младежки вид. И въпреки че ефектите не се появяват незабавно, всички тези изкуствено създадени продукти проникват в кожата през порите и причиняват щети в дългосрочен план.

Стабилизаторите, консервантите, ароматните агенти и изкуствено оцветяващите формули имат отрицателни ефекти върху организма, тъй като веднъж достигнали до дълбоките дермални слоеве, те могат да доведат до сериозни здравословни състояния. Тук дори не се споменават вредите, които такъв тип изделия причиняват на околната среда.

За щастие, все науката е изследвала и одобрила цял куп начини и средства, които съдържат натуралните дарове от природата, а опознаването им е ключов момент за постигането на изящен външен вид. И докато една голяма част от тях са известни на масовия потребител, други като маслото от вечерна иглика не са така популярни. Предимствата, с които тя дарява кожата, заслужават малко по-задълбочено внимание. 

Вечерната иглика е диво тревисто растение, което произлиза и вирее в Северна Америка, въпреки че може да се намери и в Европа. Латинското му наименование е  Oenothera biennis, у нас е известно още като Нощна свещ, Върболика, Нахткерце, Вечерна роза, Папулка. Принадлежи към семейство Върболикови, има големи жълти цветове, които – както подсказва името му – се разтварят вечер, през нощта увяхват и на следващата вечер разцъфват нови. Маслото от вечерна иглика се извлича от червените семена на растението и съдържа есенциални Омега 6 мастни киселини – линоленова и гама-линоленова киселина (GLA); цис-линолова киселина (СLA); олеинова, палмитинова, стеаринова киселина, витамини Е, F и В6. Ценните съставки обуславят противовъзпалителните, противостареещите, хидратиращите и емолиентните му свойства. Освен това, то съдържа и полифеноли, благодарение на които успява на балансира хормони и да има антиоксидантни свойства. От далечни времена в миналото се е използвало за третиране на различни кожни състояния и е съвсем естествено да намери място като активна съставка в различни козметични продукти.

Маслото от вечерна иглика може да се приема като хранителна добавка и да се прилага локално, а благодарение на всички тези фантастични съставки то съдейства за лечение на проблематични кожни състояния.

Акне – гама-линоленовата киселина в маслото от вечерна иглика противодейства на възпалителните процеси при пристъпите на акне и съдейства за намаляване и успокояване на обрива. Следващият „воин“ на вечерната иглика е линоленовата киселина, която се съдържа между 65 и 85% в маслото. Установено е, че акнеичната кожа страда от липса на есенциални мастни киселини и това води до поява на обриви. Маслото от вечерна иглика доставя на кожата необходимото количество мастни киселини, за да балансира състава ѝ, да контролира пристъпите на акне, да облекчи зачервяването и да ускори заздравяването на появили се пъпки.

Забавяне на процеса на стареене – в дерматологията рядко се среща продукт, който може едновременно да помага при акне и да подпомага за намаляване на признаците на стареене. Маслото от вечерна иглика, обаче, предлага точно  такава полезна за кожата комбинация, благоприятства изглаждането на фините линии, подобрява еластичността и свежестта на кожата, а освен това като бонус – потиска действието на ензими като тирозиназа, които стимулират производството на меланин и появата на пигментни петна. Високите нива на антиоксиданти помагат срещу действието на свободните радикали.

Суха кожа – GLA помага за хидратацията на кожата, като благодарение на оклузивните си свойства намалява трансепидермалната загуба на влага през нощта и облекчава сухата, люспеста кожа.

Екзема – пероралният прием на масло от вечерна иглика облекчава болезнените и некомфортни пристъпи на екзема, а нанасянето на екстракт  спомага за преодоляване на сърбежа и сухата кожа.

Този вълшебен натурален продукт може да се използва още за облекчаване на състояния като псориазис, уртикария, слънчеви изгаряния. Когато се прилага външно, се препоръчва нанасянето да се извършва върху влажна кожа. Не са известни драстични странични ефекти и употребата му би била полезна най-вече за хора със суха кожа. Независимо от вида прием, обаче, е добре да се направи консултация с експерт дерматолог.