Д-р Манджукова

Маслата за кожа – важен елемент от рутинната грижа за кожата

Опознаването на собствената кожа е едно от най-наложителните неща, които стоят пред нас, когато става дума за закупуване на козметични продукти. В зависимост от нейните нужди ние трябва да се съобразим с разнообразието, което ни предлага пазарът. Въпреки това, към настоящия момент все още има спорове за (не)благоприятното действие на някои средства за разкрасяване и подмладяване. Точно такъв е случаят с маслата за лице, които са колкото отричани, толкова и възхвалявани от дермато-естетичните терапевти.

С годините все повече се затвърди мнението, че допълнителното омазняване води до запушване на порите, което автоматично води до избиване на акне. Но дали наистина този стереотип е общовалиден? Според най-новите проучвания не е необходимо маслата за кожа да бъдат пренебрегвани, а точно напротив –  да бъдат включени като важен компонент в рутинните полагани грижи.

А отговорът на въпроса доколко са полезни омасляващите продукти, е закодиран именно в различните видове олио за кожа. Някои масла могат да подхранят кожата, докато други могат да бъдат потенциални дразнители. И точно тук значението на това дали познаваме собствената си кожа придобива пълен смисъл. Определени видове масло за лице разкриват своите ползи при специфичен тип кожа и в тези случаи резултатите от използването им са доста завладяващи. Да, със сигурност тяхното действие не е чудотворно, но правилно подбраният продукт или определена комбинация от тях могат да имат забележително благотворно влияние върху сухата, люспеста и дехидратирана кожа.

Съществуват три вида олио за тяло и лице – ароматни растителни масла (често наричани етерични масла), неароматни растителни масла (масла, които са полезни за кожата) или синтетични масла (като минералното олио, което се ползва с недотам добро реноме). Всъщност, тези, които са лишени от ароматни съставки, дават зареждащ тласък за външния вид, особено когато сезонното застудяване и сухият климат започнат да оказват негативно въздействие.

  1. Намаляване на бръчките

Поемането на твърде големи количества ултравиолетова светлина активизира действието на свободните радикали, което води до поява на фини линии, бръчки и възрастови петна. Някои специфични видове масла на лице изобилстват от съдържание на антиоксиданти, които имат за цел да предотвратят преждевременното стареене. За това, в случаите на изсушена от слънцето кожа, е препоръчително да се използват продукти, съдържащи масло от иглика, такива, създадени на базата на Витамин Е (например, аргановото масло). За по-мазните типове кожа, както и за всички, които подхождат с недоверие към допълнително омасляващите средства, се препоръчва нанасяне на олио от гроздови семки. То също притежава анти-ейдж ефект, както и приятен и ненатрапчива аромат, а не на последно място –  не е толкова силно омазняващо.

  1. Подходящи за суха кожа

Както беше споменато, застудяването на времето и климатичните особености през есенно-зимния период изсмукват влагата от кожата, правейки я суха, люспеста и зачервена. Като причинители на това състояние могат да бъдат отбелязани и наследственият фактор, и някои вътрешни заболявания. Маслата за лице са идеалният антидот – те могат да бъдат много по-ефективни при овлажняването, отколкото стандартните лосиони и кремове. Бадемовото масло е снабдено с хидратиращи омега-3 мастни киселини, което го прави добър избор за чувствителна кожа.

  1. Подсилват защитната функция на кожата

Тъй като маслата са липофилни, те успяват да проникнат дълбоко в кожата, да задържат водата, като същевременно държат токсините и замърсителите навън. Някои видове масла подпомагат и укрепват естествената бариерна функция на кожата.  Това е особено важно за обитателите на големите градове, които се нуждаят от допълнителна защита срещу замърсители и смог – известен източник на нежелани бръчки. В студените зимни дни използването на продукти с маслинено масло, съдържащо антиоксидантни съставки, би бил определено правилен ход за подсилване защитата на кожата.

  1. Идеална основа за нанасяне на грим

Маслата от мандарина и от тиква са чудесна база за нанасяне на грим. Те подхранват загубилите блясък зони, успокояват ги и придават изглаждащ и блестящ ефект на кожата.

  1. Свиват разширените пори

Масла от по-висок клас като макадамия, жожоба и камелия изваждат мръсотията и мазнините от порите и същевременно успява да ги направи по-малко забележими. За съжаление, ниският клас масла могат да дадат точно обратния ефект – да запушат порите и да предизвикат кожен проблем. Препоръчителна е консултация с дерматолог преди закупуване на масло за почистване на лице.

  1. Успокояват раздразнената кожа

Много от маслата имат противовъзпалителни свойства, като употребата им помага за успокояване на раздразнена кожа. Продуктите, съдържащи арган и янгуан, са идеално средство за третиране на раздразнения, а генериновото масло намалява зачервявания от розацея. Маслата от чаено дърво и жожоба намаляват образуването на себум от мастните жлези, което от своя страна означава край на пъпките.