Д-р Манджукова

Масаж на лицето за млада и стегната кожа

Стимулирането на мускулите на лицето с масаж е метод, който в голяма степен помага в борбата с преждевременните признаци на стареене – бръчки, отпусната кожа и тъмни кръгове около очите. Независимо дали се използват специални устройства или масажът се извършва с ръце, резултатът от честото му прилагане е здрава, стегната и сияйна кожа.

Необходимостта от този подход се обуславя от факта, че лицето е много специфична зона с 43 мускула, които във всеки един момент извършват определена дейност – и при усмивка, и при намръщване, и при ядене. Именно за това, още след ставане от сън, със започването на всекидневните грижи по измиване и поставяне на козметика, лицевите мускули се нуждаят от стимулиране; вечер преди лягане, релаксиращият масаж помага за отпускането им и снема напрежението от деня.

Масажът на лицето улеснява въвеждането на кислород в кръвоносните съдове на кожата, което увеличава производството на колаген. Това, от своя страна, зарежда кожата със здравословен и естествен блясък и естествено помага в борбата срещу появата на бръчки и възрастови петна. Не на последно място по значимост, масажите стягат и повдигат мускулите, което означава само едно – изпъване и стягане на отпуснатата кожа.

Най-същественият момент за всички онези, които са притиснати от времето – процедурата не отнема часове и не изисква да бъде извършвана от специалист. Тя може да бъде комбинирана с рутинно освежаване на кожата сутрин, докато ползвате почивка на работното място или вечер пред телевизора. Масажът може да трае и 5, и 20 минути, в зависимост от нагласите и възможностите, пасвайки чудесно на всеки един тип кожа, независимо от възрастта. Правилните движения засилват кръвообращението и подобряват лимфния дренаж, което е от изключително значение за свежата, млада и еластична кожа на лицето. 

Първото и най-важно нещо преди започване на процедурата е почистването на лицето и ръцете. По този начин се предотвратява пренасянето на бактерии от ръцете върху лицето и увеличаването на риска от появата на акне. Същевременно, би било добре лицето се изчисти от натрупалата се мръсотия върху него, което ще допринесе за отпушване на порите и оптималното абсорбиране на нанесените продукти по време на масажа.

На втория етап от процеса е подходящо върху почистените и подсушени ръце да се нанесе овлажнител (а защо не и крем за лице), който ще им позволи плавно отпускане по кожата, без да я разтягат или дърпат. Наред с това, прилаганата козметика ще подхрани кожата с хидратант и ще я зареди за предстоящия ден… или нощта.

За всяка една зона на лицето следва да бъде отделено подобаващо внимание.

Масаж на челото

С върховете на всичките си пръсти едновременно се извършват малки кръгови движения в посока надолу към слепоочията. В края с помощта на средния пръст се оказва лек натиск върху слепоочията, което е добре не само за кожата, но и за натрупалата се умора и стрес през деня

Масаж на веждите

Внимателно се прищипват веждите няколко пъти, което спомага за увеличаване на потока кръв към челото и допълнително намалява нивата на стрес. Движенията се извършват с вътрешната страна на показалеца от вътрешната страна на веждите с придвижване към външните им ъгли. Този начин на масажиране на веждите може да стимулира растежа им.  

Масаж под очите

С малко повече хидратант върху пръстите следва съсредоточаване в зоната около очите. Необходимо е да се извършват “U”-образна движения от вътрешната към външната страна под очите, а към тънката и деликатна кожа в тази зона, не бива да се оказва силен натиск по време на процедурата. Масажът в тази област и прилагането на овлажнител помагат за премахване на подпухналостта и тъмните кръгове.  

Масаж на скулите

В центъра на скулите се поставят четири пръста на всяка ръка, които с плавни движения се отместват нагоре в посока външния ъгъл на очите. Този метод помага на кожата да отдъхне от постоянното свличане надолу, дължащо се на гравитационния натиск. Едновременно с това масажът на скулите увеличава притокът на кръв, което на свой ред ги прави по-свежи и сияйни.

Масаж на челюстната линия и около устата

Слизайки по-надолу, с всички пръсти на ръката, се извършват движения от  брадичката в посока края на челюстта под ухото. С тази техника на масаж и допълнителните количества овлажняващ продукт, кожата се отпочива, като в допълнение се осигурява необходимото за нейния млад и гладък вид хидратиране. След повтаряне на движенията няколко пъти, следва преместване към ъгълчетата на устата, и с кръгови движения се продължава до зигоматичната арка до ушите.

Масаж на шията и областта под брадичката

В областта на шията са необходими нежни възходящи движения (от долния край към брадичката) с всички пръсти на ръцете. Препоръчително е отделянето на малко по-голямо внимание на тази често пренебрегвана област, тъй като тя е една от най-силно засяганите от негативното влияние на слънчевите лъчи. Кожата в областта на шията показва ранни признаци на стареене, тъй като не е снабдена с достатъчно мастни жлези и се нуждае от допълнителна хидратация.