Д-р Манджукова

Манделовата киселина успокоява чувствителната кожа

Човешката кожа е храм, който има своите нужди, за да бъде винаги в безупречно състояние. Блестящият и елегантен външен вид е продукт на правилното абсорбиране на съставките и тяхното взаимодействие с организма.  И както знанието за хранителните продукти спомага за определяне на правилния режим на хранене, така познаването на активните съставки в козметичните изделия увеличава шансовете за гладка и стегната кожа.

Сред хилядите продукти, които се срещат върху рафтовете с козметика, особено важно значение заемат някои видове киселини. Идеята за нанасяне на киселина върху кожата на пръв поглед не звучи особено привлекателно и обещаващо, а понякога и стряскащо, но всъщност се оказва един от най-ефективните начини за поддържане и възстановяване. Салицилова, хиалуронова, гликолова или млечна киселина – всяка от тях има неоспорими качества и служи за конкретна цел в рутинната грижа за кожата. Към тях обаче съвсем спокойно можем да добавим и магичните свойства на манделовата киселина, която може би е онзи успокояващ разтвор, който хората с проблемна кожа търсят. Тя успява да помогне в разрешаването на някои тревожни състояния по безопасен дори за най-чувствителните обвивки начин. Манделовата киселина е търсеният съюзник, когато става въпрос за успокояване на възпаленията, известна е със своите ексфолиращи и подмладяващи способности, изсветлява пигментните петна и съдейства за появата на нова, здрава и млада кожа.

Манделовата киселина е естествено съединение, извлечено от горчивите бадеми и именно поради тази причина получава наименованието си от германската дума за бадем – „мандела“. Тя е от семейството на алфа-хидрокси киселините и е близка по състав на гликоловата и салициловата киселина. Своя нежен характер манделовата киселина дължи на по-голямата молекулярна структура в сравнение с другите хидрокси киселини, което способства за по-бавното проникване в кожата и постепенното доставяне на кожни трансформиращи съединения.

Поради естествения процес на клетъчен оборот, на повърхността на кожата се натрупват мъртви клетки, които следва да се почистват редовно, за да се предотвратят ранни признаци на стареене, както и поява на проблематични състояния като акне. Манделовата киселина действа като мощен ексфолиатор, разграждащ междуклетъчните връзки на мъртвите клетки. С мекото си пилинг действие, тя премахва горния слой на натрупалите се епидермални клетки и едновременно с това засилва синтеза на колаген.

Ето как манделовата киселина съдейства за разрешаване на някои от най-често срещаните състояния на кожата:

Кожа, предразположена към акне

Антимикробните, антибактериалните и противовъзпалителните свойства на манделовата киселина я правят идеална съставка за лечение на акне. Страдащите от кистозно акне ще оценят нейните предимствата на, тъй като тя регулира производството на себум, премахва мъртвите клетки и отпушва порите.

Фини линии и бръчки

Манделовата киселина забавя появата на фини линии и бръчки, като стимулира производството на колаген и еластин – два компонента на кожата, които поддържат кожата млада и стегната.

Tекстура и тен

Манделовата киселина съдейства за постигането на равномерен тен и фина текстура на кожата.

Мелазма и хиперпигментация

Този вид алфа-хидрокси киселина има способността да изсветлява кожата, като избелва нежеланите слънчеви петна и отстранява белезите от акне. При продължителна употреба на манделова киселина се забелязват ефективни резултати в премахването на увреждания, причинени от ултравиолетовите слънчеви лъчи. За разлика от гликоловата киселина, манделовата е чудесен избор за хората с по-тъмен тен, а резултати от направени излсдвания показват, че тя намалява кафявите петна от мелазма с цели 50% само за четири седмици.

Разширени пори

Манделовата киселина ексфолира, отпушва и намалява появата на големи пори. Противовъзпалителните ѝ свойства допълнително помагат за намаляване на размера на порите на лицето.

Фоликулит

Хората, страдащи от гъбична инфекция на космените фоликули, могат да се възползват от противогъбичните свойства на манделовата киселина и да отстранят получилите се възпаления.

Розацея

Манделовата киселина е както безопасна, така и полезна за страдащите от зачервяване и розацея – възпалително кожно заболяване, характеризиращо се с парене, сърбеж и зачервяване. Успокояващите и ексфолиращи свойства на съставката са ключови за отслабване на симптомите на розацея.

За ефективни резултати е добре да се започне с бавно и постепенно (веднъж на ден) нанасяне на продукт с активен агент – манделова киселина. Кожата винаги се нуждае от време, за да се приспособи към новите средства за грижа, което в пълна степен важи за ексфолиантите. През първите няколко седмици може да се появи леко лющене, затова се препоръчва нанасяне на овлажнител веднага след използване на манделова киселина.  

Манделичният серум може да се прилага върху чиста, суха кожа или да се добави към любимия овлажнител. При чувствителната кожа трябва да започне с 5% концентрация на киселината, докато при нормалната кожа може и с 8%. Повечето от включилите я във всекидневния режим виждат желаните трансформации в рамките на две седмици редовна употреба.