Д-р Манджукова

Мангостин – лечебни свойства и ползи за здравето и кожата

Стареенето на кожата е сложен естествен процес, който започва след навършването на 25 година и се характеризира с обширни промени и функционални нарушения в кожната тъкан. С напредването на възрастта кожата изтънява, губи мазнини и протеини, каквито са колагенът и еластинът, което рефлектира върху нейния вид и текстура – забелязват се бръчки, линии, старчески петна и сухота. Оксидативният стрес е тясно свързан с процеса на стареене, тъй като свободните радикали (някога здрави кислородни молекули, които са се превърнали в свръхактивни и нестабилни) увреждат структурата на кожата. Опасните ултравиолетови лъчи, замърсената околна среда, вредните навици и някои вътрешни заболявания са считани за основни рискови фактори, допринасящи за генерирането на свободни радикали и увреждането на външната бариера. 

Забавянето на естествения ход, свързан с настъпващите промени в кожата, може да се осъществи с включването на антиоксидантни средства в ежедневния режим за грижа. Ефективни съюзници в борбата с оксидативния стрес и проявленията на свободните радикали често са натурални съставки, използвани години наред за лечение на различни видове кожни състояния. Проведени в тази посока проучвания показват, че прилагането на растителни екстракти, богати на антиоксидантни съединения, могат да предпазят кожните клетки от клетъчна смърт.

Най-ярки доказателства за мощни лечебни свойства и защита на външната обвивка са изведени за мангостин – известен още като Garcinia mangostana, плод на тропическо вечнозелено дърво, открито в Югоизточна Азия. С размерите на малка ябълка, той е покрит с лилава, кожена кора, която предпазва сладкия бял плод вътре. Открит от европейски колонисти, мангостинът е пренесен в Обединеното кралство, където кралица Виктория го дарява с прозвището „Кралицата на плодовете“ заради смесицата от „вкус на личи, праскова, ягода и ананас“ и заявява, че ще произведе в рицарско звание всеки, който дари трапезата ѝ с този магически плод.

Сравнително неизвестен за масовия потребител и рядко срещан в Европа като хранителен продукт, мангостинът може да направи чудеса за цялостното здраве на организма и в частност на кожата. Всъщност, фантастичните свойства на този плод се използват в медицината от 18-ти век, осигурявайки лечение и третиране на различни заболявания и разстройства. Тъй като съдържа естествено антиоксидантно съединение, наречено ксантони – изключително мощен лечебен агент, мангостинът може да се похвали със силен противовъзпалителен обхват. Благодарение на тях той е в състояние да блокира възпалителния процес и болката, както и да помогне за успокояване и облекчаване на проблема.

Освен това, за науката е известно, че мангостинът помага за регулиране на кръвното налягане. Високите количества калий, магнезий, мед и манган, открити в него, допринасят за поддържането на нормален и здравословен сърдечен ритъм и помагат за предпазване от коронарни пристъпи.

И не на последно място хранителният профил на мангостана осигурява и допълнителни ползи за здравето, като помага за контролиране нивата на кръвната захар и подпомага храносмилателната система.

В козметичната и дерматологичната сфера, мангостинът се използва за лечение на редица проблематични състояния, включително дразнения, възпаления и екзема, благодарение на изключително важните си ксантони. Улавяйки свободните електрони в радикалите, те предотвратяват увреждането на кожата от околната среда, а противовъзпалителните им предимства допълнително предпазват кожните клетки от унищожаване и помагат за намаляване на видимите признаци на стареене. Освен че използва ксантоните при заздравяването на кожната бариера, плодът също така насърчава микроциркулацията, което подобрява вида, жизнеността и блясъка на кожата. Със своите неподражаеми качества мангостинът умело се използва за:

1. Лечение на акне – Мангостинът е чудесен вариант за лечение на акне заради своите естествени антибактериални свойства.  Съдържащите се в този плод съединения са изключително полезни за третиране на кожни несъвършенства, включително петна, суха кожа, мазна кожа и акне. Използването на мангостин като съставка в ексфолиантите за лице спомага за премахване на акне и други възпаления на кожата.

2. Против стареене – Мангостинът може да допринасе за успокояване на възпаленията, намаляване на токсините и риска от петна. В допълнение към това, той изобилства от антиоксиданти, които намаляват вида на образувалите се фини линии и бръчки и способства за придобиването на ярък и сияен тен. Включването му във формулите за лице или естествено изсветляване позволява на кожата да възвърне естествения си цвят и текстура.

3. Възстановява кожните клетки – Мангостинът съдържа ксантони, които помагат не само за успокояване симптомите на възпаление, но и възстановява и защитава увредените кожни клетки. Екстрактът му ефективно предпазва ноктите и предотвратява лесното им чупене. Освен това той изглажда бръчките по ръцете и ги предпазва от увреждания, като същевременно ги дарява с мекота и гладкост.

Експертите считат, че си струва да се инвестира в продукти за красота, които не само овлажняват, но и насърчават заздравяването и успокояването на обвивката. Чудотворният плод на дървото мангостан превзема индустрията за красота и много от средствата за рутинна грижа вече съдържат екстракти от този екзотичен плод. Той помага за поддържане и хидратиране на красивата естествена кожа и ѝ осигурява антибактериални и противовъзпалителни ползи.