Д-р Манджукова

Магията на колагена

Колагенът е най-често срещаният протеин в организма, чието изобилие се среща в мускулите, сухожилията, костите, кръвоносните съдове, храносмилателната система. Той е безкрайно важна част от човешкия организъм и играе основна роля за функциониране на органите, като държи „заедно“ целия организъм. Благодарение на неговите незаменими свойства се осигурява опора, сила и еластичност при движение, сгъване и разтягане на тялото.

Магическите качества на колагена имат огромно значение и за кожата, тъй като той съставлява 70 % от съдържащите се в нея протеини. Именно за това той е неизчерпаем източник за подхранване и възстановяване, както и основен помощник за тонизирания, млад и гъвкав вид на тъканите. Намиращ се в дълбокия слой на кожата (дермата), колагенът е тясно свързан с еластичността и гъвкавостта на външната обвивка при човека. Точно поради тази причина липсата му води до определени проблематични състояния – стареене, образуване на фини линии и бръчки, отпусната кожа, възрастови петна и др.

С напредване на възрастта организмът започва да изпитва все по-големи затруднения за производството на този така необходим протеин. Кожата става мързелива и се нуждае от подсилване, за да възобнови естествените процеси за увеличаване на нивата му. В наши дни съществуват многобройни начини за стимулиране на дермата, която на свой ред да активизира създаването на колаген така, че клетките да се възстановят или подменят. Известен факт е, че кожата успява да абсорбира едва няколко процента от нанесените по нея козметични продукти. Ето защо са необходими по-мощни, събуждащи вътрешните оздравителни процеси, методи.

Съществуват няколко вида терапии/процедури за увеличаване нивата на колаген, които заслужават повишено внимание:

Плазмотерапия:

Колагеновата индукционна терапия, както също е известна плазмотерапията, представлява естествено регенеративно лечение, което нежно подпомага кожата да възстанови процесите по синтезиране на колаген. Самата процедура се характеризира с вземане на определено количество кръв от пациента, което се поставя в специализирано устройство, а то от своя страна отделя полезната за кожата плазма, богата на тромбоцити. Плазмата се инжектира в определени области на лицето, като по този начин се подтиква възстановяване на кожните клетки и продуциране производството на нов колаген.

Микронийдлинг:

Този тип лечение се прилага главно върху лицето, като за целта се използва малък уред – микроролер. Устройството е снабдено с въртяща се глава, върху чиято повърхност са разположени микрофибърни иглички. Цялостната идея на този метод е създаването на множество повърхностни наранявания в повърхностния слой на кожата, които от своя страна ще активизират функцията ѝ за самолечение, както и производството на колагенов протеин.

Лазерна терапия:

Лазерното подмладяване на кожата включва редица различни лечения. Десетилетия по-рано лазерът е използван за отстраняване на най-повърхностния слой на кожата (епидермиса), а също и на някои части от горните слоеве на дермата. Може да се каже, че процесът е бил доста агресивен към пациентите, тъй като е оставял отворени рани по кожата. С напредване на технологиите в дерматологията са въведени неаблативни лазери, използващи високочестотна енергия и светлинни източници, които оставят външния слой на кожата невредим. Устройствата се фокусират върху дълбоките дермални слоеве, стимулирайки образуването на нов колаген и подобряващи текстурата на кожата.

Химически пилинг:

Този тип лечение може да се използва както за подобряване на епидермалния слой на кожата, така и в дълбочина. От една страна чрез химическите пилинги се отстраняват мъртвите клетки от горните пластове, от друга – насърчават процеса по обновяване на кожата, а освен това увеличават и нивата на колаген, което води до по-стегната, гладка и здрава кожа. В допълнение към това, пилингът увеличава скоростта на делене на клетките, което дарява кожата с по-гладка текстура.

Съществената част при пилинга е използването на съвместими с типа кожа химикали. Само обучени и опитни професионалисти могат да определят подходящите съставки, от които наистина се нуждае съответния вид кожа.

Дермални филъри:

Дермалните пълнители са субстанции, комбиниращи в себе си различни вещества. Те се инжектират в кожата, за да третират определена област и да ѝ придадат по-млад и плътен външен вид.  Например, филърите с хиалуронова киселина се фокусират върху фибробластите – кожните клетки, които произвеждат колаген и еластин, като ги обграждат с вода. Точно това действие стимулира производството на колаген. Така че, освен да се насищане на определената зона, дремалните филъри с хиалуронова киселина стимулират и генерират повишаването на колагена.