Д-р Манджукова

Лятото – подходящият сезон за освежаване с дермални филъри

Лятото е сезонът, в който – искаме или не – се налага да покажем кожата си. Това притеснява хората, които се чувстват неуверени поради някакъв кожен проблем. Възможна причина за притеснение и неспособност да се насладят на лятото може да бъдат признаците на застаряваща кожа – дълбоки линии, бръчки, отпуснатост, повяхналост. И макар че през лятото обикновено се избягват козметични и дерматологични процедури, в тази ситуация на помощ идват дермалните филъри – отлично средство за възстановяване на младежкия и свеж вид. А причини за това лятото да бъде определяно като подходящ сезон за дермални филъри са:

  • ултравиолетовите лъчи не дразнят кожата след поставянето им
  • липса на рискове от развиване на фоточувствителност, която би ограничила  ограничавате времето под слънчевите лъчи (все пак използвайте предпочитания продукт за слънцезащита).
  • необходимостта от освежаване и хидратиране на кожата, след дългите дни прекарани на слънце

Процедурата по поставянето им отнема по-малко от час и е чудесна алтернатива на сложните и инвазивни хирургични процедури. Резултатите са видими и променят не само външния вид, но и самочувствието. Ефектът от манипулацията трае между 6 и 12 месеца, в зависимост от използвания продукт.

Консултация с експерт дерматолог преди решението за поставяне на филъри би била изключително полезна за това да се определят типът и особеностите на кожата, желаните цели и резултати, видът и количеството на веществата, предварителната и последващата грижа. След разговор с личния или лекуващия лекар се препоръчва една седмица преди терапията да се спре приемът на лекарства, разреждащи кръвта. Обикновено се препоръчва използване на Арника Монтана в деня преди и в деня на манипулацията, тъй като тя намалява синините и отоците. Важно е да се има предвид, че Арника не се препоръчва при високо кръвно налягане и сърдечни проблеми.  Поставянето на лед върху местата на пробождане също облекчават симптомите.

От изключително голямо значение е поставянето на филъри да се извършва от квалифицирани медицински лица. Освен всички други стандартни съображения в полза на тази препоръка, не по-маловажна остава и техниката на убождане, тъй като опитният специалист би ограничил последващото посиняване и отичане на мястото на инжекцията. 10-30 минути преди поставянето лекуващият експерт може да постави анестетичен крем или лед, които ще намалят евентуални подувания и зачервявания.

Добрият и свеж външен вид е ключ към добро физическо и психическо здраве и грижата за това как изглеждаме не е просто суета. Лятото започва, насладете му се от все сърце. Дермалните филъри са отлично средство за „сваляне“ на години от външния вид, а лятото е най-подходящият сезон за това.