Д-р Манджукова

Луничките и засегнатата от слънцето кожа

Лятото е сезонът, през който хубавото време и топли дни се увеличават, а хората обличат къси дрехи и бански костюми, като по този начин оставят кожата си изложена за парещите слънчеви лъчи. Незащитената със слънцепредпазващи продукти кожа обикновено дава своите отражения и реагира с образуването на пигментни петна, едни от които са луничките. Всъщност луничките са най-честите проявления на засегнатата от слънце кожа, но какви са другите причини за изникването им, има ли начини да бъдат премахнати и как следва да се предпазва тялото от образуването им?

Луничките са малки, плоски, кафяви точки, които се образуват върху кожата на лицето, гърба, гърдите, ръцете. Като цвят варират от тъмно кафяви до светло кафяви и са напълно безобидни. Срещат се при хората с по-светла кожа, поради по-слабото производство на меланин – вещество, произвеждано от кожните клетки, което предпазва кожата от увреждане от слънцето. Луничките се развиват поради неправилното разпределение на меланина в кожата – прекомерните количества меланин на едно място водят до появяването на кафявите точици. Най-често луничките се появяват в резултат на излагане на слънце и се срещат в зоните, които остават незакрити и изложени на ултравиолетови лъчи – лицето, раменете, ръцете.

Най-често луничките се бъркат с бенки, но основната разлика между тези две състояния на кожата е, че първите са плоски и гладки, докато вторите са леко повдигнати. Съществуват два основни типа лунички:

  • Обикновени – обикновено се появяват в ранна детска възраст като генетично наследство (ако някой от родителите има лунички) – те са малки, светлокафяви и кръгли. Размерите им не надвишават размера на главата на топлийка.
  • Лунички от слънчево изгаряне – за разлика от обикновените лунички, този вид имат по-тъмен цвят, по-големи са като размер, а ръбовете им са изпъкнали и неправилни. Зоните, на които се появяват, са тези, които най-често са изложени на слънце.

Въпреки че придават на притежателите си неподражаем чар, има хора, които се притесняват от тях и търсят начини за премахването им. От дерматологична гледна точка с напредването на медицината и съпътстващите я технологични процеси, съществуват няколко начина за предпазване от образуването им, намаляването на броя им и пълното им премахване:

  1. Слънцезащитен крем

Слънцезащитните продукти не премахват луничките, но помагат и предпазват от появяването на нови. Хората с по-светла и чувствителна кожа трябва да носят слънцезащитни продукти целогодишно, дори когато е облачно. Препоръчително е да се използва слънцезащитен фактор минимум + 30 и по възможност по-висок. Слънцезащитните продукти се нанасят 20-30 мин. преди излагане на тялото на ултравиолетови лъчи и се прилагат на всеки два часа, веднага след плуване или прекомерно изпотяване.

  1. Лазерно третиране

Лазерното лечение използва импулси от фокусирана, интензивна светлина за насочване към повредени зони на кожата. Лечението с лазер обикновено е безопасно, а рискът от образуване на белези е нисък. Въпреки това могат да се появят и други нежелани реакции като сърбеж, подуване и червенина. За постигане на желаните резултати обикновено са необходими няколко сесии, но всичко зависи от големината на третираните зони и реакцията на кожата към процедурата.

  1. Криохирургия

Криохирургията използва течен азот, за да замрази и унищожи анормалните кожни клетки. Криохирургията обикновено е безопасна и не изисква анестезия, а времето за възстановяване е кратко. Някои потенциални странични ефекти от този метод са хипопигментация (загуба на пигмент в някои участъци на кожата), кървене и мехури; рядко предизвиква белези.

  1. Козметичен крем за избелване

Много от избелващите кремове съдържат хидрохинон – съставка, за която се смята, че потиска производството на меланин и чрез прилагането му потъмнелите области на кожата избледняват.

  1. Козметични кремове, съдържащи ретиноиди

Ретиноидният крем е съединение от витамин А. Използва се за подобряване на увредената от слънцето кожа и за избледняване на луничките. Според изследване, проведено през 2014 г., ретиноидите осъществяват фотозащита чрез абсорбиране на ултравиолетова В радиация. По този начин може да се предотврати появяването на нови лунички.

  1. Химически пилинг

Химическият пилинг използва химически съставки (медицински киселини) за ексфолиране и премахване на мъртвите клетки от кожата. За да се отстранят луничките, се използва гликолова киселина или трихлороцетна киселина, проникваща в средните слоеве на кожата. След отстраняване на повредената кожа, организмът генерира изцяло нова кожа и лишена от лунички кожа.

Луничките са един от признаците, които подсказват, че кожата е уязвима на продължително излагане на слънце и това може да доведе до сериозни състояния като изгаряне, дълготрайно увреждане и рак на кожата. Съветвам да се използва слънцезащитен продукт с минимален предпазващ фактор 30, като се следват и указанията за повторно прилагане.

Доброкачествените кожни образувания, каквито са луничките, не представляват сериозна заплаха за организма, но все пак, ако ги намирате за пречка и се чувствате некомфортно от наличието им, следва да се консултирате със специалист дерматолог, с когото ще подберете най-добрия начин за отстраняването им.