Д-р Манджукова

Лечение на хиперпигментация около устата

Хората се различават по много признаци, но що се отнася до цвета на кожата най-общо може да се каже, че има два нюанса на външната обвивка – светъл и тъмен. Ако обаче се навлезе малко по-дълбоко в тази тема, може да се открият индивиди с „петниста“ кожа, при които някои участъци са по-тъмни от други. Увеличеното натрупване на меланин в определени зони на кожата се нарича хиперпигментация, а в голяма част от случаите това наслояване се случва в областта около устата.

От научна гледна точка е известно, че меланинът е вещество, което придава естествената пигментация на кожата, косата, наблюдава се в костния мозък, надбъбречната жлеза и мозъка, определя цвета на очите. Меланоцитите са специални клетки, в които се съхранява меланинът в човешката кожа. Количеството пигментация и балансът на меланин в организма се влияе от генетичната обремененост, но също и от хормони, инфекции и резки промени в околната среда.

Периоралната хипермеланоза е медицинското наименование на хиперпигментацията около устата. Тя не е животозастрашаващо или опасно състояние, но несъмнено оказва негативно влияние върху самочувствието и комфорта на много хора, които от своя страна търсят различни начини се да прикрият неприятните петна, а най-често това се случва с помощта на грима. Замаскирането на проблема, обаче, не е част от разрешаването му. За щастие медицината предлага разработени и одобрени топични възможности за отстраняването на този локален кожен дефект.

Една от най-честите причини за появата на по-тъмни петна около устата е излагането на слънце и използването на солариуми без необходимата адекватна слънцезащита. Хората с по-тъмна кожа са по-податливи на хиперпигментация, тъй като те произвеждат завишени количества меланин, когато са изложени на пряка слънчева светлина. Поради тази причина защитните кремове с висок фактор са абсолютно задължителни за нанасяне върху всеки един тип външна обвивка.

Други възможни причини за образуване на тъмни петна около устните могат да бъдат както хормоналният дисбаланс, например по време на бременност, така и използването на орални контрацептиви, след възпаления като акне, употребата на някои медикаменти (например срещу малария), препарати за химиотерапия, тютюнопушене, излагане на тежки метали, изгаряния, ухапвания от насекоми, гъбични инфекции, застаряване, недостиг на витамини Б12 и Д, фолиева киселина и желязо.

Добрата новина за страдащите от състояние на хиперпигментация около устата е, че медицината предлага няколко възможности за лечение:

Азелаинова киселина – вещество, което естествено се съдържа в пшеницата и ечемика, и има силно противовъзпалително действие. Подходяща е за петна, причинени от акне, тъй като спира разпространението на обезцветени клетки.

Лазерна терапия – този метод изисква няколко процедури за отстраняване на пигментацията. С помощта на лазер пигментът се привлича на повърхността на кожата, като след няколко дни се отделя от нея. Процедурата е подходяща главно за увреждания, причинени от слънчево изгаряне.

Специализирани продукти за кожата на лицето – при този подход определяща е консистентната редовна рутина, която включва нежно ексфолиране или използване на химичен пилинг, които премахват мъртвите клетки и излишния меланин. В ежедневната грижа трябва да бъде включен избелващ крем, съдържащ екстракт от гроздови семки, арбутин, витамини Е и Ц, соя и екстракт от кафе. Хидрохинонът има доказано избелващо действие, но употребата му трябва да бъде под лекарско наблюдение и за не повече от 6 месеца.

Ниацинамид – това е форма на витамин Б3, който стимулира енергийния метаболизъм на клетките и подпомага образуването на колаген. Действа регенериращо, успокояващо и регулиращо. 2 %-ата формула е подходяща за изсветляване на кожата.

Ретиноиди – те са производни на витамин А, който е мощно оръжие в арсенала на анти-ейдж продуктите. Ретиноидите са антиоксиданти, които помагат на здравите – и равномерно пигментирани – клетки да се появят на повърхността на кожата.

Коджикова киселина – състои се от комбинация от различни видове гъбички и се използва за различни кожни състояния. Тя потиска производството на меланин, в резултат на което кожата изсветлява.

Домашни цярове – в тефтерите с народна медицина са записани някои вещества, които се свързват с изсветляване на кожата. Възможно е, обаче, те да не донесат нито бърз, нито устойчив ефект, особено в тежки случаи. Популярните рецепти включват лимон и мед, лайм и краставица, куркума и кисело мляко, сок от картофи, алое вера, овес.

В името на комплексния подход е редно да се обърне внимание и на храната – препоръчително е в дневния режим да се включат продукти с изразени антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, богати на флавоноиди – такива са ягоди, нар, зелен чай, акай бери, соеви продукти.

Хиперпигментацията около устата е неприятен кожен дефект, за чието отстраняване съществуват различни възможности. Консултацията с дерматолог е необходима, преди да се пристъпи към каквито и да е действия, тъй като само специалист може да вземе предвид всички фактори при предлагане на индивидуален подход.