Д-р Манджукова

Лечение на сухи и напукани пети

Всеки човек, малко или много, полага грижи за своята кожа и за това да изглежда в добра форма както за себе си, така и пред своето семейство, колеги и приятели. Вниманието, отделяно за външния вид започва да се формира от ранните години, изгражда се в юношеството и преминава в един цял рутинен режим в зряла възраст. Обичайно усилията на хората се фокусират върху лицето, косата и ръцете, а отдадените на разкрасяването нанасят почистващи и хидратиращи продукти по няколко пъти на ден. Съвсем естествено обаче всяка една част на тялото и главата заслужава момент на грижа и тъй както устните се радват често на омекотяващия и придаващ блясък гланц, ходилата също имат нужда от тяхното омекотяващо средство.

Стъпалата, твърде често остават на заден план в списъка с приоритети и на много хора дори не им минава през ума, че те също имат нужда от отдаденост и не заслужават да бъдат неглижирани – най-малкото те носят тежестта на цялото тяло и се разчита на тях за всяка физическа дейност. Те непременно трябва да бъдат включени в ежедневната рутина, защото игнорирането им крие рискове от бактериални или гъбични инфекции, мазоли, напукана кожа и лоша миризма. Необходимостта от грижа за стъпалата е особено валидна през зимата, защото ниските температури и липсата на влага оказва върху тях точно толкова негативно влияние, колкото и на другите части от тялото. Още повече, че през лятото всеки един човек се стреми краката му да изглеждат безупречно в отворени обувки и сандали и това е основната причина за редовните посещения в  козметичните салони. Но през зимните месеци хората не отдават толкова значение на ходилата и визитите в центровете за красота не са толкова чести, нито редовни.

Кожата на стъпалата се различава от тази в останалата част на тялото – тя е по-дебела и твърда там, където опира в обувките, напълно разбираемо, защото тя носи цялата тежест на тялото. Освен това там са разположени множество потни жлези, много по-голям брой, отколкото по гърба, например. Поради тази причина стъпалата са податливи на изсушаване, което след себе си води до известния проблем с напуканите пети и грубата кожа.

Грижата за сухи стъпала трябва да бъде комплексна и да обхваща няколко аспекта.

Течни лепенки – силно напуканите пети с дълбоки разрези са болезнени и при  тях съществува висок риск от развиване на инфекция. В такива случаи се препоръчва употребата на т. нар. течни лепенки, които предпазват раните, но ги оставят да „дишат“. Те образуват прозрачен и еластичен филм, който облекчава болката, запълва пукнатината и предотвратява повторното отваряне на раната, ускорява оздравяването,  предпазва раната от външни увреждащи влияния. Често тези лепенки са обогатени с масло от пшеничен зародиш, което създава благоприятна среда за оздравяване на раната.

Затворени обувки – носенето на затворени обувки позволява на малкото количество себум, което се произвежда в кожата на стъпалата, да остане в нея и да не се стига до изсушаване и напукване. Препоръчително е да се използват чорапи от естествени материи, като памук или вълна.

Ексфолиация и хидратация – разбира се, само затворените обувки не решават проблема. Редовното измиване с непенлив препарат и ексфолирането помагат за отстраняване на сухите и мъртви кожни клетки. Нежна и щадяща пила за пети също е удачен избор, а хидратирането веднага след това запазва кожата мека и гладка.

Подходящи продукти – в кремовете за крака има два вида съставки – ексфолианти и хюмектанти. Урея е изключително подходяща съставка за стъпала, защото съдейства за премахване на кожните клетки, но в същото време е мощен овлажнител. Други удачни съставки във формулите са глицерин, масло от жожоба, масло от ший, кокосово масло. Важно е да се знае, че тези продукти следва да се използват вечер, защото през деня ще привлекат прах и мръсотия и ще ги запечатат в кожата.

Вани за крака – един от най-приятните и релаксиращи начини за ексфолиация на стъпалата е ваната за крака. Във водата могат да се сложат различни продукти, които да ускорят хидратацията, възстановяването и подхранването. Зимата е подходящият сезон за тези процедури, защото дните са студени, вечерите са дълги – какво по-приятно и отпускащо занимание може да има по това време на годината.

Чорапи-маска – козметичната индустрия предлага огромно разнообразие от чорапи-маска. Те основно се разделят на ексфолиращи и хидратиращи и са ценен помощник в борбата със сухата и напукана кожа. Вариант на тази терапия биха могли да бъдат чифт памучни чорапи – вечер преди лягане стъпалата се намазват обилно с хидратиращ крем, за по-голям ефект върху него може да се нанесе вазелин, който да „заключи“ влагата, а след това се поставят чорапите и тази вълшебна комбинация работи цяла нощ за здрава и свежа кожа на стъпалата.

Грижата за стъпалата обезателно трябва да се превърне в една от стъпките при цялостната грижа за външния облик. С малко усилие и подходящите продукти могат да се постигнат отлични резултати и да не се стигне до задълбочаване на проблемни състояния и неприятен вид на ходилата.