Д-р Манджукова

Лечение на скабиес (краста)

Кожата е основната преграда на организма, предпазва го от опасните слънчеви лъчи, замърсяванията на околната среда, както и от навлизането на болестотворни микроорганизми. Въпреки това, не са малко причините, които оказват въздействие върху способността на кожата да предпазва (отслабена имунна система, разраняване, вътрешно заболяване) и в тези случаи тя се превръща в лесна „плячка“ за гъбички, бактерии и вируси. Веднъж проникнали в тялото, те предизвикват инфекции или казано съвсем общо – причиняват заразни кожни заболявания.

Скабиесът (крастата) е една от онези силно заразни болести на кожата, които са съпроводени с поява на обрив и сърбеж, който се засилва вечерта и главно през нощта. Като единствен и основен причинител медицинската наука е изолирала Sarcoptes scabiei – миниатюрен вид акар с големина 0,3 – 0,4 мм. По време на оплождането женските паразити дълбаят тунелчета в роговия слой на кожата, в които снасят своите ларви. Обикновено крастата се развива в специфични области на тялото – между пръстите на ръцете, китките, лактите, коленете, аксиларните гънки, гениталната област и задните части. В разстояние на около 3 седмици излюпените ларви достигат зрялост и на свой ред продължават да разпространяват заразата. В хода на заболяването върху засегнатите места се образува обрив – зачервени неравности или мехури, които при спукване образуват коричка. При голяма част от случаите има не повече от 10-15 живи акари, независимо от броя на лезиите и пъпките по тялото.

Важно е да се отбележи, че симптомите може да не се появят до два месеца след заразяването, но все пак през това време заразените могат да разпространяват болестта. Първите признаци са свързани с коварния и безмилостен сърбеж, който постепенно се влошава за период от няколко седмици и става трудно поносим.

Крастата може да бъде пренесена върху всеки влязъл в контакт с акарите, включително хората в добро здраве. Единственият известен рисков фактор е прекият контакт с кожата на заразен човек, независимо от добрите хигиенни и здравни практики. Домашните любимци не могат да бъдат носители, тъй като крастата при тях се причинява от различни видове акари. Когато кучешки или котешки акари се приземят върху човешката кожа, те не успяват да процъфтяват и произвеждат само лек сърбеж, който изчезва от само себе си.

Лечението на крастата се съсредоточава главно върху премахване на заразяването с лекарства. Обикновено лекарите предписват локално приложение на медикаменти, които се нанасят върху цялото тяло – от врата надолу. Поради лесното разпространяване, специалистите препоръчват лечение за всички членове на домакинството и други близки контакти, дори и ако нямат характерните за заболяването симптоми.

Перметринов крем (Elimite). Перметринът е локален крем, който съдържа химикали, които убиват акарите и техните ларви. Обикновено се счита за безопасен за възрастни, бременни жени и деца на възраст над 2 месеца.

Лосион за линдан. Това лекарство се препоръчва само за хора, при които други лечения не са дали резултат, тъй като съдържа в себе си по-силни химикали за отстраняване на акарите. Не е безопасно за деца на възраст под 10 години, жени, които са бременни или кърмят, или за хора с тегло под 110 килограма.

Crotamiton (Eurax). Предлага се като крем или лосион и е препоръчително да се прилага веднъж на ден в продължение на два дни.

Ивермектин (Stromectol). Лекарите предписват този перорален медикамент за хора с нарушения в имунната система, както и за такива, при които лечението с лосиони и кремове не е довело до резултат. Ивермектин не се препоръчва за бременни и кърмещи, или за деца, които тежат по-малко от 15 кг.

Въпреки че изброените средства могат да убият причинителите сравнително бързо, то е възможно сърбежът да продължи и няколко седмици след пълното отстраняване на акарите.

В световен мащаб се наблюдава нарастване на заболелите от краста. Тъй като тя засяга хора от различни възрасти (в това число и новородени), раси и еднакво срещана и при двата пола, може да бъде приета като много често срещано явление. По данни на световните здравни организации ежегодно се регистрират над 300 милиона нови случая на заболели в целия свят. При първи признаци и съмнения за заразяване с краста, съветвам да се потърси незабавна консултация с дерматолог, назначаване на адекватно лечение, с цел предотвратяване разпространението.