Д-р Манджукова

Лечение на ринофима

Смяната на сезоните и преминаването от топло към студено време може да бъде предизвикателство както към целия организъм, така и към кожата. Стресът, който изживяват хората, се дължи на редица фактори като намаляване на деня (за сметка на нощта), резки температурни промени прибиране на топло след престой на минусови температури, по-малко излети и физическа активност, като всичко това рефлектира не само върху психологическата устойчивост, но и върху външния вид на хората. Точно поради тези причини, зимата е и най-рисковият период от годината за отприщване на симптомите на хроничните заболявания на кожата, като розацея.

Розацеята е често срещано състояние на кожата, което характерно се развива върху лицето между 40-ата и 60-ата година от жизнения цикъл. Разбира се, не се изключва възможността и за по-ранно появяване на този проблем. Специфичните симптоми на заболяването са трайно зачервяване, причинено от разширени кръвоносни съдове, малки подутини и петна, пълни с гной, подобни на акне поява на червенина и възпаление в зоната на бузите, челото, брадичката и носа. Медицината все още не е изяснила напълно причините за образуването на този тип възпаление, но е доказано, че рискови фактори могат да бъдат наследствена предразположеност, ниски и високи температури, алкохол и други рискови фактори, които водят до разширение на кръвоносните съдове по лицето. Този кожен проблем не представлява сериозна опасност за здравето, но самото му появяване води до понижаване на самочувствието, безпокойство, а не рядко и до депресия. В случаите, в които не са предприети мерки за лечението на розацея, тя може да се развие по-тежко състояние, известно като ринофима.

Ринофимата е най-често срещаната форма на фиматозна розацея – вид развитие на заболяването – и обикновено се наблюдава при мъжете. Може да се появи без предхождащи възпалителни промени или при пациенти с предшестваща папулопустуларна розацея. Характеризира се с бавно, луковично, червеникаво-лилаво, безболезнено уголемяване на долните две трети от носа с ръгообразна пауооранжева повърхност в резултат на разширяване на мастните жлези и подкожната тъкан. Макар и доброкачествена, тя предизвиква много козметични и психологически проблеми.

Съществуват няколко варианта за лечението на това състояние:

Нехирургични опции

Докато ретиноидите, антибиотиците и други лекарства за локално приложение могат да бъдат доста ефективни при лечението на розацея, все още не съществува открояваща се формула за успешно предотвратяване развитието на ринофима или поне за задоволително лечение на заболяването.

Доказано е, че изотретиноинът е ефективен при намаляване на носния обем, когато се използва в началото на заболяването. Това вероятно се дължи на ефекта на изотретиноин върху намаляването на размера и броя на мастните жлези.

Хирургично лечение

Хирургията е един от вариантите за ефективно лечение на силно развита и засегнала голяма част от носа ринофима. Хирургичните опции включват лазерна терапия, операция със студена стомана, криохирургия, електрохирургия, дермабразио, ексцизия с присаждане, изрязване на жичен контур и резекция на скалпел на Шоу.

Техниките се различават по успех, но всички имат за цел да отстранят свръхрастежа на тъканите и да получат нормален контур на носа с минимални белези, изкривявания и промяна на пигмента. Комбинация от хирургични подходи може да се използва за най-добър естетичен резултат.

Изследвания на Тамоксифен

Изследван е възможен клетъчен/ молекулен подход за лечение на ринофима. Поради изявената фиброза (разрастване на съединителната тъкан) е доказано, че употребата на тамоксифен може да бъде от полза за намаляване на усложненията, съпътстващи ринофима. Все пак медикаментът не следва да се ползва без лекарско предписание.