Д-р Манджукова

Лечение на пост-възпалителна хиперпигментация

Няма съмнение, че появяването на пъпки с бял връх в юношеските години и продължителното им задържане на по-късен етап е изключително стресиращ проблем, нуждаещ се от специално отношение. Настъпващите промени в нивата на андрогенните хормони, намиращи се в надбъбречните жлези, тестисите или яйчниците, увеличават производството на себум от мастните жлези, което на свой ред запушва порите на кожата и създава предпоставки за акне. Крайният резултат е засилена чувствителност към състоянието, което най-силно се проявява върху лицето, гърба, раменете и гърдите.

Нормалната реакция е свързана с търсене на изход от това положение, намиране на адекватни средства за борба с появяващите се пъпки и заличаването им. Но не винаги очакванията напълно се припокриват с действителността. Премахването на нежеланите кожни образувания често е съпроводено с появата на неочаквани белези и тъмни петна, които могат да бъдат също толкова тревожни, колкото и самото акне.  

Пост-възпалителна хиперпигментация (ПВХ) е медицински термин, използван за описване на промяна в цвета на кожата, която следва възпалителна рана. Счита се, че това е естественият отговор на организма, в случая кожата, към инфекциите, като разбира се, причина за тях могат да бъдат и порязвания, ожулвания, враснали косми, ухапвания от насекоми. Все пак акнето е една от най-честите причини за ПВХ, а състоянието се характеризира с плоски зони на оцветяване на кожата (тези области се наричат „макули“), които варират цветово – от розово до червено, лилаво, кафяво или черно, в зависимост от тена на кожата и дълбочината на раната. Пигментационните проблеми, възникнали в следствие на възпаление, се развиват при всички типове кожа, но има тенденция да бъдат по-тежки и дълготрайни при хората със средно светъл до тъмен тен.

Появата на пост-възпалителна хиперпигментация е следствие на оздравителния процес след образуването на пъпка. Докато кожата заздравява, тя произвежда нови количества меланин, които в определени случаи надвишава нормалните нива и причинява оцветяване на кожата в различен цвят от останалата. Появилите се „тъмни петна“ остават дори след пълното заздравяване на раната.

Добрата новина е, че ПВХ избледнява с течение на времето, дори и без специална терапия. Обикновено отнема между 3 и 24 месеца до пълното обезличаване на засегнатата област, но при по-тежки случаи петната се задържат и по-продължителен период от време. Това зависи от контраста на оцветената зона и останалата кожа, като колкото по-голяма е разликата, толкова по-дълга ще е продължителността на избледняването.

Хиперпигментация на кожата може да последва дори и след появата на сравнително малки пъпки, но основната причина за оцветяване на кожата са големите лезии. Рисковете за образуването на ПВХ се засилват значително при разчопляне или изстискване на пъпката, тъй като по този начин се увеличава възпалението.

Въпреки това дерматологията не счита пост-възпалителните петна за истински белези. Често са наричани от специалистите „псевдобелези“, защото оставят отпечатък върху кожата за определен период от време, но те всъщност не увреждат дълбоките слоеве. Истинските белези от акне се появяват при загуба на тъкан, причинявайки вдлъбнатини или свръхрастеж на тъкан, докато областите с ПВХ са плоски.

За лечение на пост-възпалителна хиперпигментация често се използват изсветляващи кожата съставки като хидрохинон, коджиева киселина и витамин С и могат да бъдат много ефективни. Въпреки това е препоръчително употребата на продукти, съдържащи съставки като хидрохинон да се извършва след консултация с дерматолог, тъй като прекомерната им употреба може да доведе до странични ефекти.

Ретиноидите и алфа хидрокси киселините, както и някои натурални съставки (алое вера, екстракт от черница, куркума, цитрусови екстракти) също могат да помогнат за избледняване на пигментните петна. Тези съставки ускоряват ексфолирането на кожата, премахват наслояванията и същевременно помагат на новите непигментирани клетки да достигнат по-бързо до повърхността на кожата.

Химическият пилинг и лазерната терапия са иновативна техника за премахването на пост-възпалителната пигментация. Познати като едни от основните и спомагащи за подобряване вида на кожата, двете процедури подпомагат отстраняването на увредена кожа и замяната ѝ с нова, гладка и напълно здрава повърхност. Във всеки случай е добре да се проведе среща с дерматолог, за да се определи степента на оцветяването и възможностите за бързото и качествено възвръщане на естествения тен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *