Д-р Манджукова

Лечение на мелазма с киселини за пилинг

Смяната на сезона и сбогуването с безгрижните и дълги слънчеви дни винаги навява носталгия. Изправени пред предизвикателствата, които носи есента, ние все пак трябва да обърнем поглед назад и да разберем какво е оставил у нас летният сезон, освен прекрасни спомени. Невинаги отпечатъкът на времето, обаче, е свързан с положителни емоции. Въпреки добрите впечатления и изживявания, тялото може даде сигнал за проблеми, настъпили  в следствие на продължителното излагане на слънце. Уврежданията, причинени от ултравиолетовите лъчи, могат да бъдат неприятни за възприемане както за нас, така и от околните. Същевременно, терапията на такъв тип състояния изисква информация за възможности за премахването им, както и търпение, поради упоритостта на проблемите.

Продължителното излагане на слънчева светлина може да влоши определени кожни състояния, както и да предизвика появата на нови. Мелазмата е заболяване, което се характеризира с образуването на тъмни петна по кожата, които могат да бъдат с кафяв, сив или синкав цвят. Макар че състоянието не причинява болка и не оказва неблагоприятно влияние върху здравето, би могло да създаде психологически дискомфорт. Допълнително усложняващ е фактът, че тъмните петна при мелазма се появяват по видимите части на тялото – обикновено тези, които през лятото са били изложени продължително време на слънце.  

Нито един от двата пола не е застрахован срещу поява на тъмни петна, но въпреки това мъжете представляват само около 10% от диагностицираните случаи. Мелазмата по-често засяга нежния пол, главно дамите на възраст между 20 и 50 години. Тъй като и хормоналните промени са рисков фактор за развитие на този проблем, бременните жени са изложени на по-висок риск от обезцветявания на кожата. Расата, както и етническата принадлежност, също са рисков фактор за развитие на мелазма, тъй като по-тъмните раси са податливи към развиване на състоянието. Това се дължи на по-големия брой меланоцити (клетките, произвеждащи пигментацията) при хората с тъмна кожа, включително от близкоизточен, азиатски или латински произход.

Един от най-ефективните начини за справяне с тъмните петна е използването на киселини за пилинг. Те действат по един или повече от следните начини, в зависимост от съставката:

  • увеличават скоростта на оборот на кожните клетки, като премахват старите или мъртвите клетки;
  • инхибират образуването на пигмент в клетките, като по този начин предотвратят по-нататъшното образуване на тъмни петна;
  • действат като депигментиращ агент за физическото изсветляване на тъмните петна;
  • намаляват възпалението, което би могло да причини допълнително потъмняване на кожата;
  • действат като антиоксидант за намаляване на свободните радикали в кожата и насърчаване на здравия блясък и външен вид на кожата.

Следва да се знае, че мелазмата е хронично състояние, което означава, че редува периоди на затишие с такива на активизация. Тъй като премахването на видимите симптоми се случва прекалено трудно, то лечението изисква търпение и последователност от пациента. Терапията с киселини изисква отлично познаване от страна на експерта, който ще извършва процедурата, за постигане на трайни и добри резултати. Възможните варианти като киселини за лечение на тъмни петна включват:

Транексамова киселина

Транексамовата киселина е синтетично производно на аминокиселината лизин, която може да се прилага локално, перорално или интрадермално. Киселината третира мелазмата, като блокира създаването на меланогенни фактори, които стимулират производството на меланоцити. Проучванията показват, че пероралното лечение с транексам е по-ефективно, в сравнение локално или интрадермално приложение.

Коджикова киселина

Коджичната киселина се фомира от ферментацията на някои видове гъби, соя или ориз. Киселината действа на тъмните петна като блокира създаването на тирозиназа, ензимът, намиращ се в меланоцитите. Не е препоръчително самостоятелното използване на коджиковата киселина, тъй като може да причини увреждане на кожата. Проучване показва, че тя е по-ефективна, когато се комбинира с гликолова киселина и хидрохинон.

Азелаинова киселина

Азелаиновата киселина е естествено производно от пшеница, ръж или зърнени култури. Тя действа, като инхибира производството на тирозиназа, което предотвратява по-нататъшното потъмняване на кожата. Този вид терапия помага на пациентите, като изсветлява и подобряване тонуса на кожата.

Азелаиновата киселина се прилага локално, като вариантите са тя да бъде под формата на пяна, крем или гел. Що се отнася до лечението на мелазма, азелаиновата киселина работи най-добре в комбинация с третиноин.

Гликолова киселина

Гликоловата киселина е една от най-изследваните киселини от семейството на алфа-хидрокси-киселините (AHA). Тя е производно на захарната тръстика и лекува мелазма чрез стимулиране на клетъчния оборот и производството на нови, здрави клетки, както и чрез инхибиране на меланоцитите.

Гликоловата киселина обикновено се комбинира с други съставки в концентрация 5 – 10%. В комбинация с други киселини като хиалуронова и хидрохинон, тя дава чудесни резултати за лечението на мелазма.  

Манделова киселина

Манделовата киселина е естествено производно на горчивите бадеми и принадлежи към семейството на алфа-хидрокси-киселините (AHA). В сравнение с други AHA киселини, тя е нежна и подходяща за чувствителния тип кожа. Когато се комбинира със салицилова киселина, манделовата може да бъде ефективен начин за лечение на всякакъв вид хиперпигментация. Манделовата киселина често се използва за химически пилинг поради противовъзпалителните си ефекти и съвместимостта с други видове съставки.

Млечна киселина

Млечната киселина е органична киселина, която е част от семейството на алфа-хидрокси-киселините (AHA). Основната функция на тази съставка е да лекува хиперпигментация или петна от акне, но има данни да показва ефективност и при лечение на мелазма.

Салицилова киселина

Една от най-популярните ексфолиращи киселини в козметичния свят е салициловата киселина, която може да бъде получена от растения като бяла върба. Салициловата киселина принадлежи към семейството на бета-хидрокси-киселини (BHA). Тя третира мелазмата с противовъзпалителните си свойства, като същевременно дарява кожата с ефективна ексфолираща функция.