Д-р Манджукова

Лечение на малки рани

В днешното забързано ежедневие, всеки от нас е наясно, че опасности дебнат от всеки ъгъл и ние, като зрели хора, се стремим да предпазим до колкото е възможно нашите деца. А техните дни са изпълнени с тичане, скачане, колоездене, спорт и други забавни дейности, които ги карат да са активни и в движение от сутрин до вечер. Заедно със забавлението обаче идват и неволните инциденти – случайно порязване, натъртване, ожулване или падане. За щастие повечето от тях не са сериозни и могат да бъдат овладени с просто лечение за първа помощ у дома.

Малките опасности дебнат и самите възрастни – леки порязвания и ожулвания, се случват нерядко на всеки. Те често се случват, докато хората приготвят храна, мият чинии или дори поправят нещо вкъщи. Достатъчно е само леко разсейване, изместване на ножа, счупване на чиния или спъване в предмет. И докато бликналата кръв не е изцапала всичко около нас и не ни е стресирала прекалено, трябва да направим оценка на нараняването и да преценим дали се нуждаем от допълнителна помощ или намеса на медицинско лице. Съществуват няколко основни правила, които могат да ни помогнат за това:

1. Местоположението на разреза. Порязването на ръката или крака крие повече рискове за получаване на инфекция. Също така порязването върху става определено е болезнено, а впоследствие разрезът може да продължи да се разраства, ако не са поставени шевове.

2. Количеството кръв. Ако раната е дълбока и/или кървенето не се контролира чрез постоянен натиск, трябва да се потърси медицинска помощ.

3. Ако раната е от ухапване от животно или човек, е от значение намесата на специалист.

4. По отношение на риска от инфекция, то наистина зависи от начина на порязване. Раните, получени от мръсен, ръждясал пирон, е по-вероятно да се заразят, отколкото тези, които са в следствие на интервенция с чист нож.

Когато раната е повърхностна и недълбока, количеството на кървене не е голямо, то определено можем да се справим сами. Спазването на определени важни стъпки при почистването на нараняването би предотвратило развиването на инфекция и, съвсем естествено, би спомогнало за бързото затваряне и заздравяване на кожата.

За третиране на леко порязване дерматолозите препоръчват следните съвети:

1. Измиване на ръцете със сапун и вода – Ръцете, с които предстои да се третира раната, трябва да са добре почистени и по възможност дезинфекцирани, за да се намали рискът от замърсяване и инфектиране.

2. Почистване на раната – Изплакване на разреза или ожулването с хладка вода, за да се отстранят замърсяванията. Полезно е да се държи мястото на нараняването под течаща вода или да се полее с чиста вода от чаша. Не е необходимо да се използват силни почистващи разтвори като водороден прекис, йод или алкохол за третирането на малки порязвания, тъй като те могат да раздразнят засегнатата област. Студената чиста вода е напълно подходяща за почистване.

3. Спиране на кървенето – Малко количество кръв може да помогне за почистването на раната. Незначителните порязвания и ожулвания обикновено спират кървенето сами; тези на главата или ръката определено са по-обилни на кръв, защото тези области са снабдени със значителен брой кръвоносни съдове.

За да се спре кървенето, е необходимо да се приложи внимателно силен, директен натиск с чиста кърпа или марля. Необходимо е притискането да продължи, а кърпата да не се повдига (обикновено, за да се провери раната), защото това действие може да наруши процеса на съсирване и доведе до повторно кървене. Ако кръвта проникне през превръзката, просто трябва да се постави отгоре още едно парче плат и да продължи да се оказва натиск.

Ако порязването е на ръката, кървенето може да се забави, като се повдигне нараненият крайник над главата.

При обилно кървене и шуртене на кръв обезателно трябва да се потърси медицинска помощ.

4. Нанасяне на вазелин – Вазелинът помага за поддържане на раната влажна, както и за по-бързото ѝ оздравяване. Пострадалите трябва да го прилагат непрекъснато, докато разрезът заздравее. За да се предотврати разпространението на бактерии и замърсявания, е разумно да се използва препарат от тубичка, а не от кутия.  

Не е необходимо да се нанася антибиотичен крем. В грижите за порязване или ожулване, може да изглежда логично използването на антибиотичен крем или мехлем. Те обаче не са подходящи и могат да раздразнят кожата още повече. Препоръчително е антибиотичните средства за локална употреба да се употребяват след изрично предписание на дерматолог.

5. Покриване на разреза със стерилна превръзка. Това ще помогне за предпазване на разреза и предотвратяване на повторното му отваряне. Необходимо е превръзката да се сменя всеки ден и разрезът да се държи покрит, докато заздравее.

6. Приемане на лекарства за болка – Приемът на някои аналгетици може да помогне за облекчаване на болезнени порязвания.

7. Проверяване за признаци на инфекция – Пострадалите трябва да следят раната за промени, тъй като всяко порязване крие риск от инфекция. Тя е едно от най-честите усложнения след нараняване. Ако раната не заздравява или има зачервяване, нарастваща болка, подуване, топлина, сълзене и гной, както и  неприятна миризма, трябва незабавно да се потърси медицинска помощ, тъй като може да е инфектирана. Треската също е признак на инфекция.

8. Ваксиниране срещу тетанус – Тетанусът е потенциално фатална инфекция, която може да зарази повечето видове рани, особено тези, замърсени с кал, както и прободни рани или ухапвания от животни. Актуализирането на имунизацията срещу тетанус е най-добрият начин да се избегне получаването развиване на опасна инфекция. Наранилите се трябва да се уверят, че имат ваксина срещу тетанус, която се подновява на всеки 10 години.

Хората с диабет са склонни да получават инфекции по-лесно от останалите, тъй като техните наранявания зарастват бавно поради слабия кръвен поток. Този процес може да доведе до загнояване на раната, а тя може да стане ярко червена и да отделя течност. Малките увреждания върху краката, дори леки порязвания или мехури, могат да се превърнат в язви, така че страдащите от това заболяване трябва да потърсят незабавно медицинска помощ.

Слабо вероятно е да се образуват белези след леки наранявания. Те обикновено избледняват от първоначалното си зачервяване с течение на времето и в последствие се изравняват с останалия тен на кожата. Специалистите съветват раните да се пазят от слънчево изгаряне, като е най-добре мястото да се покрие.

Малките порязвания и ожулвания образуват коричка и заздравяват в рамките на няколко дни. Образувалият се твърд слой помага за предпазване на раната от мръсотия и микроби, докато отдолу израства нова, напълно здрава кожа. След като коричката обхване цялата рана, не е необходимо да се използва превръзка.

Въпреки че заздравяващата рана и коричка може да сърбят, е разумно да не се драскат или чоплят с пръсти, а да се оставят сами с времето да заздравеят.