Д-р Манджукова

Лечение на кожата с топични стероиди

В модерна епоха, в която Google е един от най-близките ни приятели и верен помощник за разрешаване на различни проблеми, е от огромно значение да натрупаме информация за различните състояния и болести, които могат да засегнат кожата. Всяка от тях има свой „специфичен почерк“ и начин на проявление, нещо повече – едно и също заболяване може да има различна клинична картина при двама отделни души. Все пак има някои характерни белези, по които кожните проблеми могат да бъдат идентифицирани. Почти невъзможно е необученото око да открие фините разлики между два на пръв поглед идентични модела на обрив. Точно поради тази причина, в епохата на технологичния прогрес и иновациите във всяка сфера, поставянето на диагноза и назначаването на лечение не бива да се случва в домашни условия на база придобитите знания в интернет.

Хроничните състояния на кожата, като екзема, псориазис, акне и розацея могат да бъдат физически и психологически болезнени и изтощителни. Също така трябва да сме наясно, че с пренебрегването им те могат да се задълбочат и да достигнат до етап, в който да пречат при изпълнение на ежедневните дейности. Именно за това единственият правилен и верен ход е посещението при специалист, локализирането на проблема и предписването на адекватни мерки за премахването му.

За лечението на хроничните кожни проблеми не съществува панацея – както хората се различават един от друг на клетъчно ниво, така и за третирането на заболяванията не съществува едно единствено решение. Въпреки това, в противовес на казаното, медицината е открила универсално средство за терапията на упоритите кожни състояния и това са топичните (локално приложимите) стероиди.

Локалните стероиди са лесен начин за лечение на най-големия и най-достъпен орган: кожата. Днес те се считат за основно средство при предотвратяване развитието и задълбочаването на много дерматологични състояния, тъй като са приложими директно върху засегнатата област и имат по-малко странични ефекти в сравнение с оралните стероиди. Действайки по изключително прецизен начин, топичните стероиди изискват усърдие в прилагането, търпение и продължителност в лечението, гарантирайки отлични дълготрайни резултати.

Стероидните средства за локално приложение са в състояние да намалят възпалението чрез няколко различни механизма на действие:

Блокират химичните реакции, които причиняват възпаление. Стероидите са естествени хормони, които се отделят в кръвта винаги, когато тялото изпитва стрес, болест или травма. Когато се освобождават, стероидните молекули взаимодействат с ДНК в ядрата на клетката, за да произвеждат протеини, наречени липокортин. Тези протеини блокират производството на химичен централен възпалителен отговор и правейки това, тялото изпитва далеч по-малко възпаление.

Променят начина на работа на имунните клетки. Имунната система се бори срещу инфекцията с редица отбранителни клетки, предназначени да неутрализират чужди вещества като вируси или бактерии. Когато това се случи, имунните клетки отделят токсини в тялото, които допълнително усилват възпалението. Стероидите смекчават това действие и предотвратяват увреждането на тъканите и задълбочаване на възпалението.

Свиват кръвоносните съдове. При възпаление кръвоносните съдове се разширяват около мястото на травмата или инфекцията. (Ето защо ранената кожа обикновено е зачервена, топла и подута.) Локалните стероиди действат чрез свиване на капилярите и намаляване на локализираното подуване и болка.

Топичните стероиди се разделят в седем класа, в зависимост от тяхната сила, като например клас I е до 1000 пъти по-мощен от стандартен препарат, клас VII, който може да бъде закупен без рецепта (хидрокортизон 1%). Най-често могат да бъдат срещнати в мрежата за разпространение под формата на мехлеми, кремове, лосиони, гелове и дори прахове. Докато мехлемите са с тежки съставки и действат доста по-остро към някои не толкова типични състояния, останалите видове са за обичайни състояния в начален стадий. Стероидите в прахообразен вид са добри за абсорбиране на влага и покриват големи участъци от кожата – те могат да помогнат при лечение на състояния като гъбички по краката или обриви. Що се касае до популярността – кремовете са първият избор на потребителите, тъй като чрез тях може да се третират широк кръг от проблеми и същевременно са полезни в зони на тялото, където има голям брой гънки. Въпреки че кремовете обикновено са по-слаби от мехлемите, тяхната лекота на употреба и високата степен на съответствие предлагат предимства пред останалите изделия.

И все пак, закупуването на този тип средства е важно да се съгласува с доктор и да се спазват изричните му указания. При използването на локален стероид вероятността за успех на лечението е пряко свързана с това колко строго се следват инструкциите. Ако е указано използване три пъти на ден в продължение на 14 дни, трябва да се завърши курсът на лечение, независимо дали симптомите са изчезнали или не.