Д-р Манджукова

Лечение на дерматитис херпетиформис

Много често отдадените на грижата за външния си вид потребители считат, че красивата кожа е резултат от правилно подбраните кремове и серуми. Това обаче е половината от истината, тъй като тайната на младежкия и сияен изглед се крие в ползотворния сън, липсата на стрес, генетичните фактори и разбира се хранителния режим. Изготвянето на подходяща диета и стриктното ѝ спазване оказва влияние върху цялостното здраве на организма, което дава отражение и върху изгледа на кожата и може да ѝ помогне да остане мека, еластична и без петна. Разнообразните продукти, които фигурират във всекидневното меню могат да предпазят тялото от развиването на проблематични състояния.

Съвсем естествено, индивидуалните потребности на всеки организъм са различни, както и предразположеността към някои болести – дали заради генетични фактори или заради обстоятелства, които се появяват с течение на годините. Не са рядкост заболявания на стомашно-чревния тракт, които са свързани с приема на определени съставки и дават своето отражение върху кожата. Точно това е причината за състояние като дерматитис херпетиформис, което се изразява в образуването на изключително сърбящи мехури и повдигнати червени лезии, като се счита, че основната причина за него е приемът на храни, богати на глутен. Областите, в които се проявява най-често са предмишниците в близост до лактите, както и по коленете и задните части и по линията на косата.

Дерматитис херпетиформис известна още като Болест на Дюринг се причинява от отлагането на имуноглобулин А (IgA) в кожата, което задейства допълнителни имунологични реакции и това води до образуване на лезии. Редица изследвания доказват, че болестта е външна проява на имунната система към глутен.

Кожна биопсия е първата стъпка в диагностицирането на дерматитис херпетиформис. Характерно е наличието на протеинови антитела (IgA) в дермата, които обикновено не се намират в кожната тъкан. Хистологията на лезията може да покаже микроабсцеси, съдържащи неутрофили и еозинофили, но може да разкрие само екскреция поради силния сърбеж, който изпитват пациентите.

Положителната биопсия и серология потвърждават наличието на заболяването и трябва да се приемат като косвено доказателство за увреждане на тънките черва.

Антибиотикът дапсон обикновено е много ефективна терапия на състоянието. Симптоматичното подобрение може да настъпи само за няколко часа след първата доза. Въпреки това, тъй като може да причини нежелани реакции, лечението с дапсон изисква редовно наблюдение от лекар и редовни лабораторни изследвания.

Строгата безглутенова диета е ефективна както за дерматитис херпетиформис, така и за свързаните стомашно-чревни неразположения. Осезаемите резултати от хранителния режим, лишен от глутен, може да отнеме няколко месеца. Поради тази причина е препоръчително да се проведе консултация с диетолог, който да помогне за идентифициране и елиминиране както на очевидни, така и на скрити източници на глутен и същевременно да препоръча алтернативи на съдържащите глутен храни.

Предпочитаният подход за лечение на заболяването е комбинация от дапсон и строга диета без глутен, за да се постигне бързо изчистване на симптомите. Съкращаването на дозата дапсон често може да се постигне, ако пациентите спазват строга хранителен режим.

За пациенти с непоносимост към дапсон могат да се използват други лекарства. Най-честата алтернатива е сулфапиридин. Терапията с дапсон или сулфапиридин може да се наложи да продължи 1-2 години, за да се предотвратят по-нататъшни огнища на DH.

Локалните кортикостероиди пък се препоръчват като краткосрочна алтернатива за намаляване интензивността на сърбежа, но не са достатъчни за дългосрочно лечение.